Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Έκτακτο παράρτημα: Περί φόβου ο λόγος


Η είδηση έσκασε στα μάτια μου σα γροθιά του Mike Tyson στο σαγόνι μου. Χρυσαυγίτης μαχαίρωσε κάποιον στο Κερατσίνι. Μπήκανε και γαρνιτούρες ότι ήταν hip-hopper, ανήκε στο αντιεξουσιαστικό χώρο κτλ. Λυπάμαι, αλλά δολοφονήθηκε ένας άνθρωπος και δε με ενδιαφέρει καθόλου η πολιτική του τοποθέτηση. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, προμελετημένα από κάποιον φασίστα που δεν τον γούσταρε.

Ακολουθεί πραγματική ιστορία: Η οικογένεια ενός πολύ καλού φίλου κατάγεται από την ορεινή Αρκαδία, από την πλευρά του πατέρα του. Κατά την περίοδο του εμφυλίου και όντας αριστεροί, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Αθήνα, μετά τη δολοφονία του παππού του από τους εθνικιστές. Διατηρούν ένα καφενείο στα Δυτικά της Αθήνας και κάποια στιγμή το 2007 μπαίνει ένας γεράκος στο καφενείο και παραγγέλνει καφέ. Ρωτάει τον πατέρα του φίλου από πού κατάγεται και όταν παίρνει την απάντηση λέει: ‘Κοίτα να δεις πατριώτη. Παλιά στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου ήμουν σε μια ομάδα εκεί. Μια μέρα πέσαμε σε κάτι κουμουνιστές και τους φυλακίσαμε και μετά, ξέρεις πως ήταν εκείνη την εποχή, δύο πέθαναν. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά τον ένα τον σκότωσα εγώ κάτω από μιαν ελιά (αναφέρει περιοχή). Δεν μπορώ να ξαναπάω σε αυτά τα μέρη ξανά.’. Ο πατέρας του φίλου γυρνάει και του λέει: ‘Πιες τον καφέ σου, δε θέλω λεφτά, και φύγε σε παρακαλώ. Αυτός που σκότωσες ήταν ο πατέρας μου. Και μην ξαναέρθεις από εδώ’. Ο δολοφόνος έφυγε.

Ο φασισμός είναι βία. Δεν είναι ΚΑΙ βία, είναι βία σκέτο. Αντίθετα με την άκρα αριστερά που είναι ΚΑΙ βία. Ο φασισμός αλλοιώνει το άτομο, το κάνει μηχανή που σκοτώνει το ‘άλλο’. Αυτό το ‘άλλο’ διαφοροποιείται από την καθοδηγούσα ελίτ του φασισμού, ανάλογα με το ποιος ενοχλεί ή αντιτίθεται στα συμφέροντά της. Αρχικά το ‘άλλο’ είναι κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό ως διαφορετικό από τη μάζα. Ο μετανάστης, ο ξένος που έχει άλλο χρώμα δέρματος και ξεχωρίζει, άλλο θρήσκευμα και τα διακριτικά του φαίνονται παράταιρα με το περιβάλλον. Μετά έρχεται η μάχη του εσωτερικού. Οι ‘φίλοι’ των προαναφερθέντων ξένων που δεν είναι καθαροί δικοί μας. Αριστεροί, κομματικοποιημένοι ή μη, πολίτες που απλώς διαφωνούν, πολίτες που σκέφτονται, άνθρωποι.

Ακολουθεί πραγματική ιστορία: Έλεγχος τελικής βαθμολογίας Β΄ Λυκείου 19 & 9/12. Γαμώ την καταδίκη μου, πρώτος. Δηλαδή του χρόνου σημαιοφόρος. Θυμάμαι τη χαρά μου 28η Οκτωβρίου της έκτης δημοτικού όταν κληρώθηκα παραστάτης. Είχαμε μπει στην κλήρωση όσοι είχαμε τελειώσει της πέμπτη με 10. Μετά, με τη μαλακία που με δέρνει έψαξα και διάβασα πώς ξεκίνησε το έθιμο της μαθητικής παρέλασης. Το καθιέρωσε ο Ματαξάς λοιπόν. Μέτρο φασιστικό, καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των ομοϊδεατών του σε Ιταλία και Γερμανία. Ο θυμός και η απογοήτευσή μου τεράστια, αλλά στην 25η Μαρτίου συμμετείχα γιατί θα ήταν άδικο προς τους συμμαθητές μου να μην μπω πίσω, όταν τον Οκτώβρη ήμουν μπροστά. Άνθρωπος είμαι όχι ψώνιο. Υποσχέθηκα όμως στο εαυτό μου να μην το ξανακάνω. Έτσι πριν την παρέλαση της 28ης στην τρίτη Γυμνασίου τσακώθηκα με όλη τη δευτεροβάθμια του Ηρακλείου. Τελικά, μετά από απειλές για αποβολές και άλλα τέτοια δημοκρατικά, τους ανακοίνωσα ότι δε θα είμαι στο Ηράκλειο τότε. Πήγα με ένα εισιτήριο για Αθήνα στο γραφείο των καθηγητών. Κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με τύπο που δεν το παρατούσε, με κόσμησαν με τα κλασσικά ‘ανθέλληνας’, ‘αντιδραστικός’ κτλ, αλλά δεν παρήλασα. Άλλαξα και σχολείο στο Λύκειο, για να μην τους βλέπω. Αλλά τα νέα στην επαρχία κυκλοφορούν γρήγορα. Για κάποιο μυστήριο λόγο οι βαθμοί μου με έφερναν πάντα μια θέση έξω από αυτές της ‘σημαίας’.

Ο φασισμός στηρίζεται στην άγνοια και το φόβο. Και κυρίως στο φόβο της αβεβαιότητας. Τη δεκαετία του 1930 με το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού χαμηλό η αβεβαιότητα που δημιούργησε το κραχ του 1929 έδωσε πάτημα στους φασίστες να ανέβουν στην εξουσία. Στις μέρες μας η αβεβαιότητα της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής κρίσης θρέφει προβλήματα ταυτότητας. Οι νεοναζί καρπώνονται το φόβο, αλλά η άγνοια είναι ευθύνη του πληθυσμού. Αλλά σε μια κοινωνία που τα παιδιά πάνε στις παρελάσεις για να γλιτώσουν μάθημα αυτά είναι τα αποτελέσματα. Η κυριαρχία του μύθου πάνω στη γνώση. Του στερεότυπου πάνω στην επιστήμη. Η δύναμή τους είναι στη μάζα που σχηματίζει ο φόβος. Μάζα άμορφη με χαρακτηριστικά βρικόλακα. Τα βαμπίρ στο φως καίγονται.

Ακολουθεί πραγματική ιστορία: Πάντειο πανεπιστήμιο 2005. Ένας Χρυσαυγίτης τραβάει πιστόλι μέσα στη βιβλιοθήκη. Δεκαπέντε φοιτητές που είναι δίπλα του τον αφοπλίζουν και τον οδηγούν στο δωμάτιο της συγκλήτου. Απαιτούν έκτακτη συνεδρίασή της για να διαγραφεί ο φοιτητής και να οδηγηθεί εκτός ιδρύματος. Με την ‘τιμή’ που τους διακρίνει, μαζεύονται στο Φιξ 150 Χρυσαυγίτες για να τον ‘απελευθερώσουν’. Αυτόματα στήνονται στο Πάντειο ομάδες περιφρούρησης και η ατμόσφαιρα θυμίζει Βαγδάτη. Απέναντι στο νεότευκτο Υπουργείο Τύπου μια διμοιρία ΜΑΤ προσπαθεί να εμποδίζει τους φοιτητές να προστατεύσουν το πανεπιστήμιο από το τάγμα εφόδου που κατεβαίνει με βήμα τη Συγγρού. Τελικά τα Ορκ δεν ήρθαν. Οι φοιτητές ήμασταν περισσότεροι. Αν δεν έχουν τουλάχιστον τον τριπλάσιο πληθυσμό από τους ‘άλλους’ δεν πάνε πουθενά. Ο φοιτητής τελικά διεγράφη.

Ο φόνος είναι συστατικό στοιχείο του φασισμού. Δολοφονούνται πρώτα εκείνοι που ομιλούν, εκείνοι που αντιδρούν, εκείνη που αντιτίθενται. Ο Παύλος Φύσσας μίλαγε μέσα από τα τραγούδια του. Δεν είμαι οπαδός του hip-hop, της low bap και γενικότερα αυτού του είδους. Υπήρξα πολλά χρόνια μαυροφορεμένος ως μεταλλάς. Αλλά τότε το να φοράς μαύρα σήμαινε 3 πράγματα: 1) Ήσουν μεταλλάς, 2) Είχες πένθος, 3) Ήσουν Κρητικός βοσκός. Τώρα είσαι Χρυσαυγίτης. Είναι μια από τις ελευθερίες που θέλω πίσω, να μπορέσω να φορέσω ότι γουστάρω χωρίς να με χαρακτηρίζει. Το μαύρο είναι έλλειψη χρώματος, όχι όμως έλλειμμα ζωής ή άποψης.

Απομονώστε τους. Μόνοι δεν πάνε πουθενά. Ακόμα και σε αυτή τη δολοφονία ήταν 40 έναντι ενός.

Δείξτε τον πολιτισμό και την ανθρωπιά σας. Όπως ο πατέρας του φίλου μου. Δείξτε τους τι θα πει να είσαι άνθρωπος.

Βάλτε το δικό σας κομμάτι και θα βρείτε υποστηρικτές. Αν ο καθένας υποστηρίξει με πράξεις αυτά που πιστεύει, οι πράξεις θα δημιουργήσουν νέα ρεύματα και θα τους στερήσουν τη δυναμική τους.


Βρείτε το καύσιμο για τη ζωή και θα εξαφανιστούν. Υπάρχουν μόνο εκεί όπου κυριαρχεί ο περί φόβου λόγος.   

5 σχόλια:

  1. Έγραψα και αλλού ότι η ΧΑ πατάει πάνω στο μεταναστευτικό και το οικονομικό. Όσο δεν λύνονται αυτά, οποιοδήποτε άλλο, έστω και βάσιμο, επιχείρημα δεν μπορεί να κάνει πολλά. Ο δολοφόνος έπαιρνε χαρτζηλίκι από την συμμορία, αλλιώς θα επινούσε η οικογένειά του. Άραγε πόσο αδίστακτος μπορεί να γίνει κάποιος για "χαρη των παιδιών του"; Πολλοί έχουν πάει στις διανομέςτροφίμων "μόνο για έλληνες" διοτι δεν είχαν να φάνε κ.ο.κ. Το να είσαι άνθρωπος δεν είναι εξορισμού κάτι καλό, ο άνθρωπος είναι το πιο καταστροφικό ον του πλανήτη. Αλλά ναι συμφωνώ ότι η μόνο με την πράξη και τον Λόγο όλων μας μπορεί να αναχαιτιστεί το φαινόμενο, εφόσον δεν λύνονται οι αιτίες του. Αλλά το ψυχοπορνείο των τελευαταίων 20 ετών έχει αποχαυνώσει πολλούς. Ο αγώνας είναι πολυμέτωπος, δύσκολος, μετράω δίπλα μου και μας βγάζω λειψούς. Ίδωμεν.
    ΥΓ: Περιέργως και δυστυχώς ποτέ δεν μου έκοψε να αναρωτηθώ για τις παρελάσεις... Μόνο για τον χαβαλέ πηγαίναμε.
    ΥΓ2: Ορεινή Αρκαδία(Γορτυνία)-Ολυμπία είχαν κοινή μοίρα στο εμφύλιο. ΄Το δικό μου το χωριό ήταν στα όρια των επιρροών και στις συνεντέυξεις που έχω πάρει από τους γερόντους άκουσα τραγικές εξιστορήσεις και φρικιαστικές λεπτομέρειες. το ήθος δεν ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ανταρτών βέβαια, αλλά υπάρχει συσχέτιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2 post παρακάτω έγραψα για τον 'άνθρωπο', αλλά εδώ το χρησιμοποίησα με την πολιτισμένη έννοια του όρου. Το να πας στο ρατσιστικό συσσίτιο από ανάγκη είναι μισή ντροπή. Το καταλαβαίνω ότι ο περισσότερος κόσμος βάζει την επιβίωση πάνω από την ιδεολογική ακεραιότητα. Είναι φυσιολογικό και ορθό, θα συμπλήρωνα. Όμως το να πάρεις εντολή να σκοτώσεις και να το κάνεις σε κατεβάζει στο επίπεδο του εξαρτήματος. Αν νιώθει κάποιος τόσο στρατιώτης, τόσο άβουλος, τόσο αμόρφωτος το παράδειγμα της συμπεριφοράς των γύρω σε επηρεάζει. Οι πραγματικοί και υποψήφιοι δολοφόνοι προβαίνουν στην πράξη όσο τους προστατεύει η οργάνωση. Μετά την άμεση σύλληψη Ρουπακιώτη, ο επόμενος δε θα το κάνει τόσο εύκολα.

      Το αστείο με τους Ναζί είναι ότι τους θρέφει ότι μάχονται. Αν η χώρα αποκτήσει μεταναστευτική πολιτική σοβαρή δε θα έχουν λόγο ύπαρξης και θα σβήσουν. Θα έμπαιναν ποτέ στη Βουλή αν τα αστικά κέντρα δεν είχαν γεμίσει με μετανάστες που το κράτος δεν ήξερε πώς να χειριστεί; Ποτέ και το ξέρουμε όλοι μας. Μαζεύουν ψήφους, γιατί κάνουν κάτι. Απάνθρωπο, ακραίο, φασιστικό, όλα αυτά, αλλά κάτι. Αν η πολιτεία προχωρούσε σε πράξεις και όχι να περιορίζεται στο να ψηφίζει νομοσχέδια, τότε θα ήταν ακόμα το κόμμα των 50.000 ψήφων.

      Είναι πια όχι καιρός, αλλά αναγκαιότητα να απαντήσουν οι πολίτες με πράξεις. Μαθαίνεις, κάνεις κάτι, βρίσκεις συνοδοιπόρους. Και για να καταλάβεις για πόσο μαλάκες μιλάμε, αν αύριο βγει 1 απόφαση για τα στημένα που θα λέει να υποβιβαστεί ο Ολυμπιακός θα κατεβούν 500.000 κόσμος φωνάζοντας 'Κάτω τα χέρια από το Θρύλο'. Ποιος γαμεί τώρα τις δολοφονίες από τους φασίστες.

      ΥΓ. Το ήθος προκύπτει και από το χρόνο Αταραξία. Δε νομίζω ότι αν τον πετύχαινε 3 χρόνια μετά τον εμφύλιο η αντίδραση θα ήταν η ίδια. Δε θα τον σκότωνε, αυτό πρέπει να το έχεις για να το κάνεις σε μη εμπόλεμη συνθήκη, αλλά τέτοια μεγαλοψυχία αμφιβάλλω. Το έγκλημα δε θα είχε παραγραφεί ακόμα άλλωστε.

      Διαγραφή
  2. με καλυψες ΑΠΟΛΥΤΑ. καθε λεξη και μαχαιριά (ειρωνια?) ηταν το κειμενο σου.

    να επισημανω οτι η ΧΑ που εμφανιστηκε δηθεν σαν τιμωρος του συστηματος εγινε το καλυτερο εργαλειο του. κι ο αντωνακης, που ξερει οτι ειναι μια δεξαμενη εν' αναμονη ψηφοφορων του, τυπικα καταδικαζει αλλα στην ουσια πεταει αετο. μαλλον εξυπηρετει το κλιμα τρομοκρατιας. καποια στιγμη οταν ωριμασουν οι συνθηκες και υπαρξει αναγκη (εκλογες) θα ξανατεθει εντεχνα το ερωτημα δεξιος ή αριστερος. οχι ομως με την εννοια που ειχε στις προυγουμενες εκλογες, γιατι τοτε επαθε πλακα ο αντωνακης με τα νουμερα του συριζα. πιστευω θα το θεσουν με εννοιες εποχης εμφυλιου. ξερετε τωρα, οι κουμουνιστες που θα σας παρουν τα σπιτια και θα βιασουν τις γυναικες σας. το ξεκινησαν απ τις προυγουμενες εκλογες με το "συριζα? θα μας βγαλουν απ το ευρω, θα σας παρουν τις καταθεσεις κλπ". επειδη ομως δευτερη φορα μαλλον δεν θα πιασει, ανελαβε δραση η ΧΑ για να οδηγηθουν οι καταστασεις στα ακρα. ελπιζω να τους γυρισει μπουμερανγκ.

    υ.γ. με τις ιστοριες που εχω ακουσει απ τον αριστερο παππου μου για τον εμφυλιο στο χωριο μου, και (το κυριοτερο) για ανθρωπους που τους γνωριζω καλα, το ερωτημα μου ηταν "πως διαολο καταφερε να συνεχιστει η ζωη σ αυτο το χωριο μετα τον εμφυλιο?". τον ρωτησα πως καταφερε να βλεπει αυτους (συγκεκριμενα ατομα με ονοματεπωνυμο κι οχι γενικα κι αοριστα "οι δεξιοι") που τον ξυλοφορτωναν, που τον εστειλαν εξορια, που σκοτωσαν συγγενεις του, που που που ... και να μην τον πνιγει η αναγκη για εκδικηση. πως καταφερε να μη γινει αυτο που κατηγορουσε?

    τελικα ηταν τοσο μαυρη αυτη η σελιδα στην ελληνικη ιστορια που ακομα και οι αμεσα εμπλεκομενοι λες και την εχωσαν στα πιο βαθια σημεια της μνημης τους για να καταφερουν να συνεχισουν να ζουν. και βλεπεις σημερα τα χρυσα αυγα (και καποιους της ακρας αριστερας, για να μην παρεξηγηθω) να κανουν και μνημοσυνα στους πεσοντες δολοφονους. ανθρωποι που την εζησαν την εποχη δεν θελουν ουτε να τη θυμουνται και πιτσιρικια που μεγαλωσαν με καμπριο και κινητο προσπαθουν (μελλον εν αγνοια τους) να την επαναφερουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μαύρο χιούμορ είναι το μόνο μαύρο πράγμα που δεν έχουν προλάβει να καπηλευτούν τα ΧΑ.

    Ξέρεις Kots αυτός είναι ο φόβος μου. Παρατηρώντας τη ρητορική των στελεχών της ΝΔ εκεί το πάνε και απορώ αν είναι τόσο ηλίθιοι ή τόσο ξεκομμένοι από την κοινωνία. Πριν από 5-6 μέρες ο 'Μπάμπης ο φτου' είπε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί με 1 'Σοβαρή ΧΑ'. Και αυτός ο τύπος είναι ακόμα βουλευτής του κόμματος. Δεν καταλαβαίνουν ότι αν πας να πολώσεις το κλίμα και έχεις πιο σκληρό φορέα στα δεξιά σου ο κόσμος θα πάει εκεί?

    Α και επειδή είχα την απορία πώς διάολο φλέρταραν με τη ΧΑ 1 βδομάδα πριν και τώρα τρέχουν να τη βγάλουν εκτός νόμου έμαθα το εξής: Το Ευρωκοινοβούλιο είπε στο Σαμαρά ότι αν δεν κάνουν κάτι με του Ναζί δεν είναι σίγουρη η προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο για την Ελλάδα. Για να καταλαβαινόμαστε.

    Ο εμφύλιος δεν έφτασε στην Κρήτη. Όχι όπως τον έζησαν από την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο οι άνθρωποι τουλάχιστον. Πάντα όμως είναι μαύρες οι σελίδες. Έγραψα σε προηγούμενο post για τον Καλύβα και τη μελέτη που έχει κάνει στον ελληνικό εμφύλιο. Ψάξτε το βιβλίο αν τα Αγγλικά σας βοηθάνε, διότι δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί. Μεταχειρισμένο στο internet μπορεί να το βρείτε με κάτω από 20 ευρώ, χωρίς τα μεταφορικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παίδες το νέο Post θα ανέβει αύριο. Και λόγω έλλειψης χρόνου σήμερα και κυρίως γιατί θέλω να ελέγξω το αν θα γίνει κάτι αύριο σχετικό με αυτό που προετοιμάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή