Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Συνεδρία 19: Το ασημένιο βουνό


Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε έναν καταιγισμό από παιχνίδια εθνικών ομάδων. Και παρότι η εθνική μπάσκετ συνεχίζει ακόμα την πορεία της, καθώς συμμετέχει σε τουρνουά, η ομόλογη του ποδοσφαίρου πήρε μια παύση ενός μήνα μέχρι τα δύο τελευταία ματς των προκριματικών του Mundial. Η εθνική του μπάσκετ έφτασε μέσα σε τέσσερις μέρες να γίνει α) φαβορί για το χρυσό, β) ομάδα που φτιάχνει βαλίτσες γιατί ξέχασε τις αρχές της, γ) φαβορί ξανά διότι έσπασε κατάρα έντεκα ετών. Η του ποδοσφαίρου από το ‘δεν αντέχεσαι σου λέω’ της Παρασκευής πέρασε στο ‘εντάξει αλλά πάλι 1-0’ της Τρίτης. Αυτό όμως που εμένα μου έκανε εντύπωση είναι οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών και των παλαιμάχων, ειδικών , κτλ που βγήκαν να μιλήσουν πριν και μετά τα παιχνίδια.

Με την εθνική μπάσκετ αυτό που συνέβη ήταν μια παρουσίαση του εθνικού μας σπορ, κατά τους aficionados. Μίλησαν παλαίμαχοι, παλιοί προπονητές, δημοσιογράφοι ταγμένοι στο μπάσκετ, προπονητές και στελέχη άλλων συλλόγων ή των μικρών εθνικών ομάδων και περιέγραφαν το πόσο καλό δουλεύει το σύστημα μπάσκετ στην Ελλάδα, πώς αναπτύσσονται τα ταλέντα, την ομοψυχία, την ομάδα που θα φέρει νέες επιτυχίες, την ανωτερότητα του αθλήματος. Όλα αυτά πασπαλισμένα με τα απαραίτητα καρφάκια για το ποδόσφαιρο και με τη γνωστή υπεροψία του ‘εμείς εκπροσωπούμε τον πραγματικό αθλητισμό και σηκώνουμε τη σημαία της χώρας ψηλά’.

Μετά ήρθαν οι δύο απανωτές ήττες από Ιταλία και Φινλανδία και έγινε το σύστριγγλο. ‘Και ναι με την Ιταλία μια ήττα είναι πιθανή, αλλά από τους Φινλανδούς ήταν σοκ’, ‘Απαράδεκτη εμφάνιση, χάσαμε από τους ψαράδες’, ‘Έχει αλλοιωθεί το DNA της ομάδας που δεν παίζει πια άμυνα’ και γενικότερα όπως θα έλεγε και ο φίλος μου ο Patrick: Πώς γένεν αυτό;

Μετά συνεχίστηκε από τους μπασκετικούς δημοσιογράφους η καταστροφολογία: ‘Έχουν καταλάβει το τι κινδυνεύει να χαθεί αν δεν περάσουμε στους 8; Δε θα πάμε Mundobasket, θα χάσουμε την απευθείας θέση στο επόμενο Eurobasket και θα παίξουμε προκριματικά και ενδεχομένως να μην είμαστε πάλι στους Ολυμπιακούς του Rio’. Δε βοήθησε που κέρδισε και τα δύο παιχνίδια της και μπορεί να βρίσκεται στη Βραζιλία του χρόνου. Γιατί αν κάτι δεν αντέχει το αίσθημα ανωτερότητας του μπασκετικού είναι το χαμερπές ποδόσφαιρο να έχει μεγαλύτερες επιτυχίες, ειδικά σε εθνικό επίπεδο. Το ‘επίσημη αγαπημένη’ τι θα γίνει; Αλλά έτσι συμβαίνει πάντα, της γκόμενας είναι πιο γλυκό.

Αυτό που μου την έδωσε πραγματικά είναι αυτή η συμπεριφορά που βάζουν στο κέντρο τον εαυτό τους και τον κόσμο τους. Όχι οι αθλητές, αλλά οι παρατρεχάμενοι. Θέλουν την εθνική να πετυχαίνει για να μπορούν να καυχώνται οι ίδιοι. Τον άκουγες στη φωνή τους το φόβο της αποτυχίας. Οι αθλητές μίλησαν συγκεκριμένα για το τι πρέπει να διορθώσουν, κλείστηκαν, τα μίλησαν τα συμφώνησαν ως ομάδα και πήγαν και κέρδισαν την Ισπανία. Party time για το συρφετό πάλι! Πάλι επίδειξη ανωτερότητας.

Και στη Σλοβενία καλή ώρα δεν μπορούν να πάνε οι ‘κάφροι του ποδοσφαίρου’ να τους χαλάσουν τη γιορτή. Έτσι τους χαρακτηρίζουν χρόνια τώρα. Λες και το καφριλίκι και ο χουλιγκανισμός είναι ενδογενές χαρακτηριστικό του αθλήματος του ποδοσφαίρου και εξάγεται. Σκέφτομαι αν είναι μεγαλύτερη ντροπή ότι το λένε τόσα χρόνια ή το ότι κάποιος ποδοσφαιρικός δεν τους έχει βάλει στη θέση τους. Αγαπώ το μπάσκετ, έπαιξα και τρία χρόνια στα παιδικά και εφηβικά του Εργοτέλη, αλλά αυτήν την έπαρση δεν την αντέχω. Μιλάνε για το άθλημα λες και είναι γκολφ ή πόλο (όχι αυτό στην πισίνα, το άλλο με τα αλόγατα) και όχι το άθλημα των γκέτο των ΗΠΑ. Γκρινιάζουν για τα ποσά που ξοδεύονται στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε σχέση με το Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ναι φυσικά και υπάρχει διαφορά μόνο που το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι το καλύτερο στον κόσμο προϊόν, ενώ το αντίστοιχο στο μπάσκετ είναι το αμερικάνικο. Και εκεί τα ποσά που κινούνται κάνουν το ποδόσφαιρο της δεξιάς μπάντας του Ατλαντικού να μοιάζει με φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, ο Messi έχει συμβόλαιο 16 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο πιο ακριβοπληρωμένος μπασκετμπολίστας, ο Kobe Bryan, έχει συμβόλαιο 30 εκατομμυρίων δολαρίων. O Lebron James έχει συνολικό εισόδημα (από συμβόλαιο, χορηγίες, διαφημίσεις) 150 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Messi 62 εκατομμύρια ευρώ. Ναι, ο τύπος παίρνει το χρόνο περισσότερο από όσα κόστισε η μεταγραφή Bale που ξεσήκωσε όλον τον κόσμο και μάλιστα δηλώνει… underpaid!

Από την άλλη πλευρά είχαμε όσους μετάσχουν ή βρίσκονται κοντά στην εθνική ομάδα του ποδοσφαίρου, ή βρίσκονταν στο παρελθόν να δηλώνουν μετά το ματς στο Λιχτενστάιν ‘Η εθνική ομάδα δεν έχει να αποδείξει τίποτα’. Σοβαρά; Διότι εγώ είχα την εντύπωση ότι είναι αθλητές και όχι δημόσιοι υπάλληλοι (με την κακή έννοια του όρου). Και αθλητής είναι εκείνος που θέτει ένα όριο, το φτάνει, το ξεπερνά και μετά προσπαθεί να πάει ένα βήμα παραπέρα αυτό το όριο. Ο άλτης που πηδάει 8,15 στο μήκος στην επόμενη προσπάθεια πάει για το 8,16. Ο ακοντιστής που ρίχνει 82,54 πάει για το 82,55. Ο Messi των 91 γκολ και 42 ασσίστ πάει για τα 92 γκολ ή/και τις 43 ασσίστ. Η Madrid πάει να ξαναπάρει το πρωτάθλημα που έχασε πέρυσι, η Barça να το διατηρήσει, η Bayern να διατηρήσει το Ch.L. που τόσα χρόνια κυνηγούσε κτλ.

Τρελαίνομαι όταν ακούω το ‘δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα’ από αθλητές. Δεν είναι αθλητές αυτοί πνευματικά. Είναι επαγγελματίες με νοοτροπία ‘μεροδούλι – μεροφάι’. Πάμε να κάνουμε τη δουλίτσα μας, με την ελάχιστη προσπάθεια και γεια σας. Πρωταθλητές ακούς να λένε. Ο πρωταθλητής όμως θα αφήσει τις τάπες του καρφωμένες στο χορτάρι για να μη χάσει την πρωτιά. Δε θα πάει να δείξει το νέο του υπέροχο tattoo, το νέο του καταπληκτικό κούρεμα, τώρα που μας παίρνει η κάμερα και… Ωχ, ρε μαλάκα, πήγε 70 και δεν έχουμε βάλλει γκολ ακόμα. Πώ ρε πούστη μου, πρέπει να ιδρώσουμε τώρα! Και μετά γκρινιάζει το σύμπαν γιατί παίζει ακόμα ο Καραγκούνης. Διότι ο Τυπάρας είναι από τους λίγους πραγματικούς αθλητές. Αν είχε το ταλέντο, δε θα πω του Δεληκάρη, του Δομάζου ή του Χατζηπαναγή, αλλά απλώς του Ντέμη ή του Γεωργάτου δε θα γινόταν καν συζήτηση για το ποιος είναι ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.


Το μπάσκετ σώζεται από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του και τον τρόπο που αυτοί αντιμετωπίζουν το άθλημα που υπηρετούν. Το ποδόσφαιρο σώζεται μόνο από τη δημοφιλία του προς το παρόν. Ας του βάλλει κάποιος να συνεννοηθούν μεταξύ τους αφού, στην τελική, όλοι το ίδιο προσπαθούν, αν μαζέψουν κατσαρόλια. Να γίνουν οι άντρες στο ασημένιο βουνό.  

15 σχόλια:

  1. Πες τα ρε Ραμόν με τους "διανοούμενους" τους μπασκετικούς. Μιλάμε ότι γίνανε του κόσμου οι κωλοτούμπες αυτές τις μέρες και ξεμπροστιάστηκε όλο το συνάφι των αθλητικών δημοσιογράφων που ανάθεμα κι αν έχουν πραγματική ιδέα για την "σπυριάρα"(ή για την ασπρόμαυρη οι άλλοι). Όσο για τον "τυπάρα" συμφωνώ μέχρι κεραίας.
    Υ.Γ. Έχεις κάνει ένα λαθάκι. Δεν θα το επεσήμανα ,αλλά είναι υπερβολικό αυτό που γράφεις. Ο Λεμπρόν αμείβεται με 20 εκατ. δολάρια τον χρόνο, ενώ πιο ακριβοπληρωμένος παίχτης του ΝΒΑ ήταν μέχρι πέρυσι τουλάχιστον ο Κόμπε , με συμβόλαιο περί τα 30 εκατ. δολάρια το χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν Δημήτρη το κοίταξα και έχεις δίκιο. Το συμβόλαιο του Lebron είναι όσο λες και τα 150 εκατομμύρια δολάρια ανταποκρίνονται στα συνολικά του έσοδα που συμπεριλαμβάνουν χορηγίες και διαφημιστικά. Το αντίστοιχο ποσό για το Messi είναι 62Μ ευρώ.

      Και ξέχασα να γράψω και κάτι για τους μπασκετικούς: Μιλάνε για τον αθλητισμό όταν υποστηρίζουν ενέργειες όπως το να χάσεις επίτηδες για να διαλέξεις αντίπαλο. Αυτό λέγεται στρατηγική, μεταλλοθηρία πες το όπως θες, αλλά αθλητισμός ΔΕΝ είναι. Αν είσαι αθλητής παίζεις το κάθε παιχνίδι με την ίδια ενέργεια και ένταση. Καταλαβαίνω ότι στον επαγγελματικό αθλητισμό ατό δεν είναι δυνατό, αλλά μη μιλάς για καθαρότητα και ειλικρίνεια και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

      ΥΓ. Πώς πέρασαν οι γονείς σου στο Λονδίνο?

      Διαγραφή
  2. να επισημανω οτι αυτος ο ελιτισμος, η εσωστρεφια και η απαξιωση του ποδοσφαιρου προσεφεραν τετοια συσπειρωση στους μπασκετικους που κατα τη γνωμη μου σενεβαλε αποφασιστικα στην προστασια του αθληματος απ τις παθογενειες του ποδοσφαιρου και βοηθησαν δραστικα στην ανοδο του μπασκετ στην ελλαδα.

    κι αν για το μπασκετ θεωρεις ανεπιτρεπτο να διαλεξει καποιος αντιπαλο (δεν το επικροτω ουτε το κατακρινω. απλα το δεχομαι) για το ποδοσφαιρο (στην ελλαδα) θα χρειαστουν δυο τετραδια για να γραψουμε τα κουσουρια του.

    γνωμη μου ειναι οτι για να αναπτυχθει ενα αθλημα πρεπει να ψηθει ο κοσμος οτι συμμετεχει σε κατι μεγαλο και σημαντικο. το μπασκετ το καταφερε αυτο και εψηνε ολο τον κοσμο ουσιαστικα για πανω απο 20 χρονια. οι ποδοσφαιρικοι εκμεταλευομενοι το δεδομενο λαικο ερεισμα τα εγραψαν ολα στα παπαρια τους και ασχοληθηκαν με πιο σοβαρα πραγματα (παραγκες, στοιχημα, ξεπλυμα, δημοσια εργα, προστασια πισω απ τον υπεροχο λαο κλπ) και γι αυτο το αθλημα εχει πιασει πατο και συγκρινεται μονο με αλβανικο και κατι ανατολικομπλοκικα πρωταθληματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτρη το διόρθωσα.

    Kots δε διαφωνώ. Φυσικά και έτσι είναι και σε αυτό έχει μεγάλη συμβολή και το επίπεδο των μπασκετικών και των ποδοσφαιρικών δημοσιογράφων. Οι δεύτεροι είναι συνήθως παιδιά που δεν πέρασαν στο πανεπιστήμιο, πήγαν σε ένα δημοσιογραφικό εργαστήρι, ένα κέντρο σπουδών και έτσι ακολουθούν πιο εύκολα το ότι τους πουν. Επίσης έχουν μικρότερη γνώση του αθλήματος.

    Αλλά συνεχίζει να μου τη δίνει η προσβολή του αθλήματος του ποδοσφαίρου επειδή το ελληνικό πρωτάθλημα είναι για τα μπάζα. Άλλωστε το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ δεν είναι δα και τίποτα σπουδαίο. Απλώς υπάρχουν 2 ευρωπαϊκού επιπέδου ομάδες. Ξεκινάει το πρωτάθλημα και ξέρεις τον τελικό ήδη και η 3η θέση δεν έχει κανένα αντίκρισμα. Α και να μην ξεχάσω, εντελώς τυχαία, η κλήρωση του κυπέλλου βγάζει εδώ και 6 χρόνια τελικό ΟΣΦΠ-ΠΑΟ.

    Δεν είναι καλύτερο άθλημα το μπάσκετ, είναι απλώς διαφορετικό. Ότι γουστάρει ο καθένας μαγκιά του, αλλά δεν προσβάλλεις τον άλλο. Και στην τελική, τα τελευταία 9 χρόνια σε επίπεδο εθνικών ομάδων οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες. Ίσα-ίσα που η ποδοσφαιρική έχει αναλογικά με τη θέση της στο χώρο σπουδαιότερες επιτυχίες. Και αυτό έγινε δυνατό επειδή υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ συλλόγων και εθνικής, πράγμα που την αντίστοιχη του μπάσκετ τη διάβρωσε, ειδικά την περίοδο που ο Γιαννάκης πήγε στον Ολυμπιακό. Όπως δήλωσε ο Κάρα "Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ξέρω αν υπάρχει, αλλά σίγουρα υπάρχει εθνική ομάδα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να συνεχίσω. Στο ποδόσφαιρο, ούτε καν οι προπονητές που εργάζονται στην Ελλάδα(οι Έλληνες εννοώ,αλλά και αρκετοί ξένοι) δεν ξέρουν το άθλημα σε βάθος. Κατ'αυτόν τον τρόπο και οι δημοσιογράφοι είναι επιεικώς της πλάκας. Αντίθετα στο μπάσκετ, έχουν περάσει από την χώρα σχεδόν όλα τα τοτέμ της προπονητικής που προέρχονται από τις πρώην Γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες κι έχουν διδάξει σε βάθος το άθλημα. Έτσι, υπάρχουν πλέον στη χώρα, αρκετά καλοί προπονητές και ακόμα καλύτεροι παίχτες .Για μένα ο Διαμαντίδης πχ ξέρει το άθλημα σαν την παλάμη του.Μπορεί και καλύτερα τώρα που το σκέφτομαι. Έτσι και οι δημοσιογράφοι του μπάσκετ, έχουν πάρει κι αυτοί την ανάλογη τζούρα.
    Αν όμως τους συγκρίνουμε (τους ποδοσφαιρικούς και μπασκετικούς δημοσιογράφους) δεν διαφέρουν και πολύ. Απλά , οι μπασκετικοί έχουν την αυταπάτη της γνώσης. Και γι'αυτό εκτίθενται συνεχώς, αν έχετε παρατηρήσει. Μόνο ο Σκουντής δεν εκτίθεται για μένα. Και αν παρατηρήσετε είναι ίσως ο μόνος που δεν απαξιώνει το ποδόσφαιρο. Όλη η κουβέντα αυτή καταλήγει στη λέξη που χρησιμοποιεί ο Κοτς στο κείμενό του. Ελιτισμός. Κάτι που είναι άλλωστε και η κεντρική ιδέα του κειμένου σου. Τι γαμάτοι που είμαστε εμείς οι μπασκετικοί. Τι γλωσσικό πλούτο που έχουμε. Τι σύνθετο και έξυπνο σπορ είναι το μπάσκετ (λες και το ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου είναι για χαζούς). Μπορώ να γράφω ώρες γι'αυτόν τον ελιτισμό ,αλλά θα γίνω κουραστικός και δεν το θέλω. Έτσι κι αλλιώς μεταξύ μας συμφωνούμε και καταλαβαινόμαστε.

    Υ.Γ. Οι γονείς μου περάσανε πολύ ωραία στο Λονδίνο. Εκεί που πάθανε την πλάκα τους ήταν στο Les Miserables ή όπως λέγεται. Μείνανε με το στόμα ανοιχτό που λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μπάσκετ είναι πιο σύνθετο άθλημα, αλλά παίζεται και με λιγότερους παίχτες και σε μικρότερο χώρο, πράγμα θεμελιώδες στον ομαδικό αθλητισμό. Αλλά συμφωνώ μαζί σου. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι πχ ο Xavi είναι λιγότερο computer στον αγωνιστικό χώρο από τον Steve Nash, o Messi λιγότερο killer από το Lebron κτλ.

      Το μπάσκετ το μάθαμε καλύτερα στην Ελλάδα επειδή όπως λες ήρθαν καλύτεροι δάσκαλοι. Όμως το πέτυχαν υπανάπτυκτο και το ανέπτυξαν οι maîtres του είδους. Το ποδόσφαιρο είναι ήδη εγκατεστημένο και χρειάζεται αναμορφωτές. Ήρθαν μερικοί τέτοιοι αλλά το περιβάλλον τους έδιωξε. Ο Boloni, o Valverde, o Cooper ήταν τέτοιοι. Τουλάχιστον μας ήρθε ο Stevens, αλλά δε νομίζω να είναι πιο ισχυρός από το καθεστώς που διέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

      Ο ελιτισμός μου τη δίνει. Αποδέχομαι όμως το γούστο. Παράδειγμα: εμένα το αγαπημένο μου άθλημα είναι το πόλο (στην πισίνα). Έπαιζα 7 χρόνια φουνταριστός, λόγω σωματοδομής και το σταμάτησα εξαιτίας χρόνιας τενοντίτιδας. Είχα την τιμή να έρθει στο Ηράκλειο ο Γιώργος Μαυρωτάς να μας μιλήσει. Για εμένα είναι πρότυπο αθλητή. Αλλά ποτέ δε βγήκα να πω: ο Γιώργαρος που είναι χημικός μηχανικός και αθλητής κάνει το πόλο το καλύτερο άθλημα στον κόσμο. Εγώ το γουστάρω και το αγαπάω γιατί έπαιζα τόσα χρόνια, αλλά δεν επιβάλω τη γνώμη μου σε κανένα.

      Σήμερα διάβασα από μπασκετικό (Παπαδογιάννης), ότι η ομοσπονδία πρέπει να ζητήσει wild card για το παγκόσμιο επειδή ο ελληνικός αθλητισμός δεναντέχει τέτοια απουσία. Λάθος αγαπητέ, εσείς οι μασώνοι του μπάσκετ δεν την αντέχετε. Όταν στον αθλητισμό αποτυγχάνεις, δέχεσαι τις συνέπειες και ξεκινάς μια καινούρια προσπάθεια. Η εθνική απέτυχε και οφείλει να πληρώσει. Αλλιώς οι παίχτες θα μάθουν ότι δεν έγινε και τίποτα, αν δεν κερδίσουμε καθαρίζει ο Βασιλακό και πάμε να παίξουμε παγκόσμιο. Δεν είναι έτσι. Η εθνική ποδοσφαίρου απέτυχε να προκριθεί στο Mundial της Γερμανίας το 2006 και τέλος. Μετά σοβαρεύτηκε, κατέβασαν μύτες και είναι πάντα παρούσα. Γιατί ψήθηκε.

      ΥΓ. Εγώ που σιχαίνομαι τα musicals στο Misérables βρήκα την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

      Διαγραφή
  5. Kαι κάτι τελευταίο . Δείτε αυτή τη συνέντεξη του Διαμαντίδη :http://www.youtube.com/watch?v=grf6LCVvZtk. Ο άνθρωπος , με την μετριοφροσύνη του καθ'όλη την καριέρα του, ορίζει την στρατηγική της ομάδας του (είτε είναι η Εθνική είτε ο σύλλογος του) και γενικότερα τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθούν όλες οι ελληνικές ομάδες στο συγκεκριμένο σπορ. Δεν το λέει ,αλλά το ορίζει ξεκάθαρα. Η συνέντευξη τελειώνει λέγοντας ότι το χρυσό του 05 είναι σαφώς μεγαλύτερη επιτυχία από το αργυρό του 06 (παρότι είναι σε παγκόσμιο). "Μπορεί να είμαι μετριόφρων, αλλά μην ξεχνάτε. Είμαι πρωταθλητής."
    Όλη αυτή η φλασιά ξεκινάει από τον ... Κααγκούνη. Είναι οι δυο παίχτες που αν σταματήσουν θα μου λείψουν. Τους λατρεύω αφάνταστα, αν και ποιοτικά δεν συγκρίνονται. Κι αυτό γιατί έχουν μια ιδιάζουσα στοχοπροσήλωση που με συνεπαίρνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Διαμαντίδης είναι τεράστιο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Πρέπει να είναι ο μόνος πρωταθλητής που έχουμε βγάλει σε όλα τα αθλήματα και δεν έχει το απαραίτητο 'Εγώ' για το ρόλο του. Αυτό από μόνο του χρίζει μελέτης. Και η δήλωσή του τα περιγράφει όλα. Δυστυχώς το μπάσκετ δεν έχει εκμεταλλευτεί σε επαρκή βαθμό τους παλαιμάχους του. Μόνο ο Γιαννάκης συνεχίζει στο χώρο από εκείνη τη χρυσή γενιά και από την επόμενη μόνο οι Αλβέρτης, Παπανικολάου και Κακιούζης. Ελπίζω ο Παπαλουκάς, ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης να μη ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους.

      Ο Καραγκούνης είναι από μιαν άλλη πάστα. Θέλει να έχει συμμετοχή. Να παίζει, να είναι μέσα στο χορό. Ο Τυπάρας είναι από εκείνους τους βλαμμένους που στα 45 τους θα έπαιζαν ακόμα σε ομάδα επιπέδου ΕΠΣΑ Αθηνών, μόνο και μόνο για να φοράει φανέλα και εξάταπα. Υπάρχουν τέτοιοι. Ο Papin παίζει ακόμα στα τοπικά της Γαλλίας! Αυτός θα μείνει σίγουρα στο χώρο. Αν του κόψεις το ποδόσφαιρο θα τον ευνουχίσεις. Γουστάρω απίστευτα αυτούς τους παίχτες. Μπορεί να είμαι ΑΕΚ και να μην τον έχω υποστηρίξει ποτέ σε συλλογικό επίπεδο, αλλά με το γαλλικό του ομοίωμα το Valbuena το έχω κάνει. Τους γουστάρω ακόμα και όταν τρέχουν γύρω-γύρω στο γήπεδο και ζητάνε τη μπάλα χωρίς σκοπό, μόνο και μόνο για να περάσει από τα πόδια τους.

      Διαγραφή
  6. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν παρακολούθησα καθόλου τις εθνικές. Μόνο το ματς με του Ισπανούς είδα και το χάρηκα.
    Όποις πέρασε τα εφηβικά του στα γήπεδα μπάσκετ της Αθήνας του 90, θυμάται πως οι χούλιγκαν της γειτονιάς ήταν παντού, από Σπόρτινγκ(Σπορτινγκάρα!!!), Παγκράτι, Δάφνη, Νήαρ Ήστ, Αμπελόκηποι, Παπάγου μέχρι Περιστέρι και Πανιώνιο. Α1-Α2, ξύλο, ξύλο, ξύλο! Και αρκετοί ήταν ακραιφνώς μπασκετικοί.
    ΟΙ κάφροι δεν έχουν αθλητική πατρίδα στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ, διότι το άθλημά τους είναι ο χουλιγκανισμός και επιδίδονται σε αυτό στα ποδοσφαιρικά και μπασκετικά γήπεδα, στις εταιρίες και στις υπηρεσίες που δουλεύουν ακόμα και στα (ή , κατά μία ανάγνωση, ξεκινώντας από τα) έδρανα της βουλής. Ανάλογα που βολεύονται κάθε φορά.
    Συμφωνω περί αυτοπεριχαράκωσης (λέγεται και "μασωνία") και αυτοπαραμυθιάσματος του μπάσκετ. Μαζί μετον Γκάλη, τον Βασιλακόπουλο και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι αιτίες επιτυχίας.
    Ναι, οι μπασκετικοί έχουν το κόμπλεξ της ανωτερότητας. Όπως οι βάζελοι ένα πράγμα. Ενώ οι ποδοσφαιρικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας, όπως οι γαύροι. Λέω εγώ τώρα...
    ΥΓ: Η Καραγκούνα (αγαπησιάρικα το γράφω) είναι υπόδειγμα αθλητή. Όσο εκνευριστικός τόσο πορωτικός. Από την άλλη με τον Διαμαντίδη δεν μπορεσα ποτέ να ταυτιστώ, αν και μπασκετικά παίζω ακριβώς το ίδιο. Εννόω τόν τρόπο προφανώς και όχι το επίπεδο. Πάντα μου έμοιαζε κρυόμπλαστρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον Κάρα και τον 3D τα έγραψα παραπάνω. Όσο για αυτό που μου ζήτησες να περιγράψω στο άλλο Post, λέω να το κάνω ξεχωριστό κείμενο, αν δε σε πειράζει να περιμένεις λίγο. Ίσως αυτή τη βδομάδα, ίσως την επόμενη.

      Για τα Orc δε χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Μόνο που ακόμα και αν τα ξωτικά είναι περισσότερα, τα Orc κάνουν περισσότερη φασαρία. Πάνε όπου έχει καβγά και ως εκεί, διότι μέχρι αυτό το σημείο φτάνει το μυαλό (?!) τους.

      ΥΓ. Εγώ πάλι ήμουν σουτέρ θέσης. Λόγω πόλο η σωμοτοδομή μου θα έπρεπε να με πάει στο 4, αλλά ήμουν πιο στατικός από στύλο της ΔΕΗ. Σούταρα όμως 60% στα δίποντα και 40% τρίποντα και μου το συγχωρούσαν. Μέχρι να πάθω την τενοντίτιδα και να διακόψω ότι παιζόταν με τα χέρια. Πόλο, μπάσκετ και πλήκτρα, λίγο πριν δώσω για πτυχίο αρμονίας. Το λες και γκαντεμιά, αλλά οι γονείς μου έχουν περάσει χειρότερα και δεν μπορούσα να γκρινιάξω. Μια βαθιά πληγή μόνο μου έμεινε.

      Διαγραφή
  7. Μιας και αναφέρθηκε στην κουβέντα ο Μαυρωτάς, θυμήθηκα μια ρετρό ιστορία που θα έλεγε κι ο Μίλτος ο Νταλικέρης. Πάνε τρία ή τέσσερα χρόνια και σουλατσάρουμε με έναν φίλο στο ΜΑΧ (το κτίριο που κάνουν τα μαθήματά τους οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής) κάποια από τις ημέρες του 3ήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου. Ο φίλος μου έχει πολύ πλάκα ,αλλά εκείνη την περίοδο κάτι τον είχε πιάσει και παρλαπίπιαζε ασυστόλως σε σημείο να μην με αφήνει να αρθρώσω κουβέντα πολλές φορές. Από την άλλη, δεν με εμπιστευόταν καθόλου, γιατί έχω ένα μεγάλο ταλέντο: μπορώ ανά πάσα στιγμή να πω μια ψεύτικη ιστορία η οποία θα μοιάζει υπερβολική,ένα φίδι που λέμε στην αργκό (θυμηθείτε τον Αποστόλη της Ελληνοφρένειας και τον αξιαγάπητο Πατρινό κύριο "Φιδέμπορα") και να την διανθίσω με αφάνταστες λεπτομέρειες ,ώστε το αρχικό παράλογο να αποκτά όλο και περισσότερο λογική και να γίνεται πιστευτό. Συνήθως το έκανα αυτό με ανθρώπους που μόλις γνώριζα και δεν με ήξεραν, έτσι για να σπάσω τον πάγο ,αποκαλύπτοντας πάντα το αρχικό ψέμα. Αλλά αυτός ο φίλος πάντα είχε την υποψία ότι περίεργο ή μη του λέω είναι "φίδι" (είναι από τους τύπους που βάζουν στερεότυπα σε ανθρώπους).
    Την προηγούμενη βδομάδα έχουμε πάει σε έναν αγώνα πόλο ,όπου η ομάδα της Σύρου -με προπονητή έναν ξάδερφο του φίλου μου- έπαιζε μπαράζ ανόδου στην Α2 με τα "σκουλήκια". Έτυχε λοιπόν εκείνη την ώρα στο ΜΑΧ να μιλάμε για κάτι σχετικό με πόλο. Να μιλάει δηλαδή κι εγώ να ακούω .Ώσπου ,να σου περνάει από μπροστά μας ο Μαυρωτάς. Και αναφωνώ :
    -Ααααα, ο Μαυρωτάς!
    -Ποιος ;
    -Ο Μαυρωτάς ρε μαλάκα. Δεν ξέρεις τον Μαυρωτά; Είναι δυνατόν.
    -Όχι, ποιος είναι αυτός;
    -Ο Μαυρωτάς είναι πολίστας αγόρι μου. Έχει σταματήσει βέβαια ,αλλά κατέχει ένα απίστευτο ρεκόρ: Έχει πάει με την Εθνική σε 5 διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
    -Άσε ρε ... Αυτός είναι πιο κοντός από μένα. Δεν είναι δυνατόν.
    Δεν προλαβαίνω να πω: "Καλά, καλά... ότι πεις" και ο πολίστας-χημικός μηχανικός επανέρχεται για ακούσει από το στόμα μου που το καθοδηγούσε ένα μυαλό σε πλήρη εκνευρισμό:
    -Ρε συ, για έλα εδώ.
    Ο Μαυρωτάς ... "μένει" ελαφρώς, φέρνει το δάχτυλο στο στήθος του και κάνει τη χαρακτηριστική κίνηση που υποδηλώνει την ερώτηση "εγω;".
    -Ναι εσύ, για έλα εδώ ένα λεπτό σε παρακαλώ.
    Έρχεται.
    -Εσύ δεν είσαι ο Μαυρωτάς;
    -Ναι.
    -Ο πολίστας που ήταν αρχηγός στην Εθνική;
    -Ναι.
    -Και πήγε σε 5 διαδοχικές ΟΛυμπιάδες.
    -Ναι. Κάπου εκεί πετάγεται ο άλλος και λέει :
    -Κι εδώ τι κάνεις;
    -Είμαι στους Χημικούς Μηχανικούς και κάνω το Διδακτορικό μου και είπα να περάσω και από τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου.
    Δεν έχει προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του και ακούω το φίλο μου να ωρύεται:
    -Άσε μας ρε παπατζή Χοντρόπουλε, τι στο διάλο σκέφτηκες πάλι. Άει γαμήσου ,μαλάκα!
    Ταυτόχρονα ο Μαυρωτάς λέει ένα αδιάφορο: ¨"Χάρηκα πολύ παιδιά , άμα θέλετε ελάτε μέσα . Έχει καφέ και κρουασανάκια. Εγώ φεύγω γιατί βιάζομαι. Γεια σας."
    -Το ξέρουμε ρε Μαυρωτά, δεν είμαστε και τίποτα χτεσινοί αδερφάκι μου, απαντάω εγώ με τη φράση μου να πυροδοτεί ακόμη περισσότερο την έκρηξη του φίλου , ο οποίος ανφώνησε:
    -Φεύγω, δεν παλεύεσαι με τίποτα μαλάκα.
    -Εσύ δεν παλεύεσαι ,που μου έχεις ζαλίσει τ'αρχίδια τόση ώρα με τις μαλακίες σου. Και μου μιλάς και για πόλο από πάνω σαν γνώστης και δεν ξέρεις το Μαυρωτά μαλάκα!! Άκουσον ,άκουσον!
    Κι αυτός φεύγει κάνοντας μια απαξιωτική κίνηση με το χέρι. Ώσπου την άλλη μέρα ,πάλι στον ίδιο χώρο τον βλέπω τον πούστη να μου χαμογελάει μουλωχτά και να έρχεται προς τα μένα. Χαμογελάω κι εγώ γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας μου, να ανταποκρίνομαι πάντα θετικά σε ένα χαμόγελο, και καταφθάνει λέγοντας:
    -Ντάξει ,μαλάκα σόρρυ. Μπήκα στο ίντερνετ κι είχες δίκιο. Αυτός είναι. Σόρρυ ρε φίλε. Νόμισα ότι είναι πάλι τα γνωστά "παπατζιλίκια" σου.
    -Καλά ,καλά. Πήγαινε τώρα να μου πάρεις ένα φραπέ και μια μπουγάτσα. Γιατί οι μαλακίες πληρώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φυσικά δεν πήγε. Πήγαμε μαζί. Η ιστορία αυτή δεν είναι παπατζιλίκι. Τα παπατζιλίκια ,άρχισαν να αραιώνουν γιατί είχα βάλει στόχο συνεχώς να ανεβάζω το επίπεδο, ώσπου σταμάτησαν εντελώς πριν δυο περίπου χρόνια, αφού πούλησα ίσως το καλύτερο μου, το best seller της παπάτζας μου. Εκτός από μια καλοκαιρινή βραδιά τελευταία, όπου έχω πάει σε ένα φιλικό σπίτι με έναν άλλο φίλο-ο οποίος είναι η ακριβώς αντίθετη περίπτωση, λάτρευε τα παπατζιλίκια μου- και με ρωτάει μια γκόμενα τη δουλειά κάνω για να απαντήσω:
    -Έχω ένα ψαράδικο στο Μοσχάτο. Ναι ρε. Έχω και μια τράτα και βγαίνω στο Σαρωνικό και ψαρεύω. Δίχτυα παραγάδι, τα πάντα όλα σου λέω. Κι έχω και μια καλαμαριέρα και σηκώνω και 100 κιλά καλαμάρια τη μέρα. Και τα πηγαίνω τα πιο πολλά στην Ιχθυόσκαλα και τα υπόλοιπα στο μαγαζί. Έχω ένα πάγκο μεγάλο με τα ψάρια,δίπλα ένα μικρότερο με τα καλαμάρι και πιο πέρα έχω φτιάξει κι έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ,όπου πουλάω φίδια..." Ένα τέταρτο γελάγαμε ,εγώ ,ο φίλος μου κι άλλοι δυο τρεις που το πιάσανε με την πλειονότητα της ομήγυρης να μην αντιλαμβάνεται τίποτα και να προσπαθεί να καταλάβει το inside joke.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα, σε αυτό μοιάζουμε. Είμαι αναλόγου βεληνεκούς φιδέμπορας, απολαμβάνω να παραμυθιάζω νέες γνωριμίες αλλά και ήδη γνωστούς. Σε αυτήν την δραστηριότητα με σιγοντάρουν αρκετές φορές οι φίλοι μου, των οποίων την ευστροφία ή μπουνταλοσύνη εκμεταλλέυομαι αναλόγως. Ακόμα και πολύ στενοί μου φίλοι την έχουν πατήσει μέχρι να ομολογήσω. Όποιον φιλοξενώ στο χωριό τον συστήνω στην μικρή του κοινωνία με εξοργιστικές υπερβολές, καμμιά φορά διαφορετικές σε κάθε μπαρμπάδι ή θειά, ανάλογα τι ρωτάνε, τις οποίες βέβαια δεν αναιρώ. Αποτέλεσμα να υπάρχει ένας μύθος γύρω από τους επισκέπτες μου. Αποκορύφωμα ήταν το καμάκι σε τέσσερις πατρινές στην Βενετία, τις οποίες έπεισα με άπταιστα ελληνοϊταλικά ότι ήμουνα γκρέκο βενετσανο, από βυζαντινή ελληνική οικογένεια της Βενετίας, ντούε μίλε γκρέτσι ιν βενέτσια σορελινας, και τους έκλεισα ραντεβού στον Σαν Τζόρτζιο ντέι Γκρέτσι, για την γιορτή των 800 χρόνων της Κοινότητας!

      Διαγραφή
    2. ααα ωστε εσεις ειστε πουλακια μου.

      εγω ειμαι απ την αλλη μερια. αυτος που τα πιστευει ολα. αν μου πεις πεταει ο γαιδαρος καταρχην θα συμφωνησω και μετα απο λιγο μπορει να πω "εισαι σιγουρος? μηπως κανεις λαθος? κατι δε μου κολλαει"

      Διαγραφή
  9. Εντυπωσιακή η ιστορία σου Δημήτρη. Εγώ ενώ έχω το ταλέντο δεν το αξιοποιώ. Εκτός αν με προκαλέσει κανείς. Τότε μου βγαίνει όλη η ειρωνεία και κάνω την άμαξα κολοκύθα κανονικά.

    Ήμουν 3η λυκείου και σχολώντας από το φροντιστήριο στα μαθηματικά, ένας συμμαθητής και καλός φίλος μου λέει να πάμε σε 1 café που ήταν ο κολλητός του με 3 γκόμενες. Επειδή ήξερα ότι το γούστο του περιοριζόταν σε γκόμενες με IQ ραδικιού αρχικά κόμπιασα, αλλά Παρασκευή βράδυ, είπα δε γαμιέται άντε. Μπαίνουμε στο μαγαζί και έπαιζαν taboo. Ακολουθεί ο εξής διάλογος μεταξύ των 2 γκομενώνε:
    -Είναι πτηνό.
    -Λαγός.
    -Μπράβο! Πώς το βρήκες;
    -ΕΕΕΕ! Καλά τώρα.

    Ε κάπου εκεί αρχίσαμε με τον φίλο να τους λέμε για το πώς παίρναμε κρυφά τα αμάξια των γονιών μας και κατεβαίναμε σε παράνομους αγώνες στη Βι.Πε. Ηρακλείου. Φτάσαμε στο σημείο να τους πούμε ότι τα ψευδώνυμά μας ήταν τόσο γνωστά στην Ασφάλεια που έπρεπε να τα αλλάξουμε και δεν μπορούσαμε να τους τα πούμε!

    Kots, φίλε τουλάχιστον εσύ ξεκινάς με καλή πίστη αλλά βάζεις το μυαλό σου να δουλέψει. Είστε εσείς το καλύτερο στοιχείο σε 1 παρέα.

    ΥΓ. Σαν ανέκδοτο είμαστε τώρα: 1 ΑΕΚτζής μάζεψε 1 Ολυμπιακό, 1 Παναθηναϊκό και 1 ΠΑΟΚι και στήσανε κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή