Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Συνεδρία 18: Το Άγγιγμα του Κακού



Υπάρχουν μερικές στιγμές στη διαδρομή όλων των ανθρώπων που θα ήθελαν να παραβιάσουν τους κανόνες. Είτε να εκδικηθούν κάποιον, είτε να κερδίσουν κάτι, είτε να κόψουν το νήμα πιο νωρίς. Έχω γράψει και παλαιότερα ότι είμαι εκδικητικός άνθρωπος. Αυτό δε σχετίζεται με την Κρητική μου καταγωγή, δεν έχει σχέση με το ιδεώδες της βεντέτας. Αλλά με την έννοια της ισορροπίας και της ανταπόδοσης.

Στα παιχνίδια ρόλων υπάρχει η έννοια του alignment (τοποθέτησης). Στον ιδεατό άξονα καλού-κακού που τοποθετείται ο χαρακτήρας που έχει σχηματίσει ο παίχτης. Πάντα με γοήτευε αυτό που λέγεται lawful evil (νομοταγές κακό). Και αν αυτό ακούγεται σαν την παρούσα κυβέρνηση, δεν είναι έτσι. Ο ‘κακός’ λογίζεται ως τέτοιος επειδή έχει επιλέξει να μην ακολουθεί τους κανόνες της κοινωνίας στην οποία κινείται στο σύνολό τους. Αντιδρά στην καθεστηκυία τάξη και δημιουργεί το δικό του αξιολογικό κώδικα. Ένα σφικτό σύνολο προσωπικών κανόνων από τους οποίους δεν παρεκκλίνει ποτέ. Ένας διάσημος τέτοιος τύπος είναι ο Σκοτεινός Ιππότης (Dark Knight), o Batman.

Αλλά ας αφήσω τα ακαδημαϊκά. Στα σκοτεινά ή/και φτωχικά σοκάκια των πόλεων, ο ‘υπόκοσμος’ δεν έχει τους δικούς του κανόνες; Στην Ελλάδα υπήρχε για πολλά χρόνια η έννοια της ‘μπέσας’, που εξαφανίστηκε, ω! τι έκπληξη, λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Η ‘omerta’ αποτελεί παγκόσμιο αξίωμα των παρανόμων. Η λογική του Μωσαϊκού νόμου το ίδιο. Η έννοια της τιμής βαραίνει περισσότερο από ότι σε καθεστώς Ταλιμπάν. Είναι τόσο ‘κακοί’ πια; Είναι απλώς διαφορετικοί; Αναστατώνουν φιλήσυχους πολίτες με τα καμώματά τους; Τρομοκρατούν, παρανομούν και ζουν στο όριο. Μόνο που το όριο το έχουν επιλέξει άλλοι, σκιαγραφείται και σχεδιάζεται στα δωμάτια της επίσημης εξουσίας και εφαρμόζεται από τα αρμόδια όργανα. Στο σκοτάδι δομείται ένας διαφορετικός κόσμος. Με ίδιους νόμους και κανόνες.

Περπατώντας βράδυ στους δρόμους του Λονδίνου προσπαθώ να αγνοώ τους μεθυσμένους Άγγλους, τους εργαζόμενους που επιστρέφουν κατάκοποι στα σπίτια τους, τους τουρίστες που θαυμάζουν οτιδήποτε το διαφορετικό, χωρίς απαραίτητα αυτό να το αξίζει και εστιάζω σε όσους τους προδίδει το βλέμμα τους ότι βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Εκείνη τη στιγμή που η μέρα γυρνά και το τεχνητό φως γίνεται εξαιρετικά επιλεκτικό στο τι θα προβάλλει. Τότε που ξυπνά μέσα τους το αγρίμι που νιώθει ότι ξέρει το χώρο του, τον σημαδεύει και τον προστατεύει.

Το Λονδίνο δε διαφέρει από την Αθήνα ή την κάθε μεγαλούπολη. Απλώς εδώ ο καιρός, η αρχιτεκτονική και ο φωτισμός κάνουν τις γραμμές λίγο πιο διακριτές. Ακόμα και σε κεντρικά σημεία όπως το Soho, τα εδάφη είναι μοιρασμένα. Τετράγωνα και σοκάκια όπου συγκεντρώνεται όλη η gay κοινότητα της Ευρώπης, δύο δρόμους παραπάνω rock & metal bars με αντίστοιχο décor τα μαγαζιά που πουλάνε κιθάρες και μπάσα, λίγο δεξιά pop clubs για τις Αγγλίδες με βαμμένο φραουλί μαλλί, διαγώνια αριστερά ένας δρόμος γεμάτος strip shows, sex shops, και μπουρδέλα και λίγο πριν βγεις στην Piccadilly φαγάδικα. Το χρώμα όμως και η ποιότητα του φωτισμού σου κάνει απολύτως ξεκάθαρο το σε ποια περιοχή βρίσκεσαι. Ή μήπως έπρεπε να γράψω σε ποιανού την περιοχή βρίσκεσαι;

Έχοντας μια δουλεία ημέρας, daytime job που έλεγαν και οι Dire Straits, έχω αρχίσει να νοσταλγώ αυτόν τον κόσμο. Έναν κόσμο που ποτέ δεν υπήρξα μέρος του, αλλά με γοητεύει να παρατηρώ. Και μακριά από υστερίες και μαμαδίστικες φοβίες, οι άνθρωποι που τον απαρτίζουν είναι όντα με διαφορετικές ευαισθησίες, που αν δεν τις προσβάλλεις δε σε πειράζουν. Σε δέχονται ως παρατηρητή, στο βαθμό που δε θα τους εκθέσεις. Η κάλυψη είναι βασικό στοιχείο επιβίωσης στον κόσμο τους. Η δουλειά μου δε μου επιτρέπει να μπω μέσα όσο το θέλω. Να με εμπιστευτούν και να τους μελετήσω. Και με αυτόν τον τρόπο να θρέψω το δικό μου τέρας με ένα placebo αλητείας.

Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι κατά βάθος δεν είμαι καλός άνθρωπος. Όχι με τη χριστιανική έννοια του όρου. Έχω κάποια κατάλοιπα της καταγωγής μου, να είμαι φιλόξενος και δοτικός ως Κρητικός, αλλά για ανθρώπους που εκτιμώ. Όταν κάποιος με ενοχλεί, μου είναι παντελώς άγνωστος και έχει την απαίτηση να του φερθώ καλά, ή έχει κάνει κάτι σε εμένα ή σε κάποιο πρόσωπο που αγαπώ μπορώ να γίνω απίστευτα αγενής και εριστικός. Είναι η μέθοδος που έχω ανακαλύψει να διατηρώ την προσωπική μου ισορροπία.

Σε κάποιο σοκάκι, μέσα στην καρδιά της πόλης, υπάρχει ένας κόσμος που ζηλεύω, αλλά δεν μπορώ να κατακτήσω. Ένα παράλληλο σύμπαν με δικούς του κανόνες και αρχές. Μια κοινότητα που μπορεί να τσαλακώσει την εικόνα του επιστήμονα και να τον κάνει πιο ανθρώπινο. Να τον οδηγήσει να ανακαλύψει τα πάθη του και να τα ελέγξει. Να τα κάνει δημιουργία και ενέργεια για να τροφοδοτήσει την καθημερινότητά του. Η ηθική που στοιχειώνει το δυτικό κόσμο έχει μάθει να ζει μανιχαϊστικά. Να χωρίζει τον κόσμο σε ζεύγη: καλό – κακό. Μόνο που γίνεται ένα δομικό λάθος. Το εννοούμενο κακό δεν είναι πάντα διαβρωτικό. Μερικές φορές και για μερικούς περίεργους και πολύπλοκους χαρακτήρες λειτουργεί ως αντίβαρο. Στην υποκρισία και τον καθωσπρεπισμό του κοινωνικού στερεότυπου είναι αναγκαίο για εμάς τους παράξενους να παίρνουμε μια καταπραϋντική δόση πραγματικότητας, με λίγο από το άγγιγμα του κακού.  

6 σχόλια:

  1. μετα απο 10 χρονια στον αμαρτωλο κοσμο της νυχτας εβγαλα κι εγω τα συμπερασματα μου.

    αν αρχισεις να συναναστρεφεσαι συστηματικα με τη νυχτα καποια στιγμη μοιραια θα πρεπει να διαλεξεις αν θα εισαι ανθρωπος της μερας και στη νυχτα επισκεπτης ή το αναποδο. (εγω διαλεξα να ειμαι επισκεπτης στη νυχτα, αν και μετα απο τοσα χρονια μπορω να πω οτι την εχω μαθει και μπορω να παριστανω τον μονιμο κατοικο).

    γενικα η νυχτα εχει κατι το μαγικο, γι αυτο και μαζευει τα λεγομενα "κακα" παιδια και τρομαζει τους δηθεν καθως πρεπει. φυσικα υπαρχουν και πολλα πραγματικα κακα παιδια (γι αυτο και οι επιρρεπεις μπλεκουν σε πραγματα που δεν θα ηθελαν να ξερει η μαμα τους) αλλα αυτοι εκπεμπουν στο δικο τος μηκος κυμματος. περνανε διπλα σου και οσμιζονται. αν μυρισουν πανω σου το χαρακτηριστικο αρωμα ΒΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ νο5 θα σε πλευρισουν για προσωπικο οφελος. λιγες στροφες αν παιρνει το μυαλο σου δεν θα κινδυνευσεις ποτε. το αντιθετο μαλιστα, θα συνανστραφεις με ανθρωπους πολυ ενδιαφεροντες. θα δεις πραγματα με αλλο ματι. θα δεις πολλες φορες την αληθεια που σου ειχε διαφυγει.

    κατα τα αλλα εχουν την πλακα τους οι επισκεπτες στη νυχτα. ειναι σα να βλεπεις τον κοσμο της μερας μεσα απο ενα παραμορφωτικο φακο. πολλοι λενε οτι η νυχτα σου βγαζει τον πραγματικο εαυτο. μπορει να ειναι το ποτο, μπορει τα αποθημενα σου που δεν εισαι κατι αλλο. δεν το εχω ξεδυαλεινει παντως ολοι φοραμε μια μασκα διαφορετικη απ τη συνιθισμενη. τωρα που ξαναδιαβαζω το κειμενο θα ελεγα οτι σιγουρα η νυχτα ειναι πιο αυθεντικη. και τα κακα παιδια της ειναι πραγματι κακα, και τα καλα παιδια ειναι τα καλυτερα. ειναι ευκολοτερο να πεταξεις απο πανω σου τις κοινωνικες συμβασεις οταν νυχτωνει.

    http://www.youtube.com/watch?v=06QAhDqioKs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέρεις, έχω εκτιμήσει από την αρχή το γεγονός ότι είσαι εντελώς ακομπλεξάριστος με το θέμα 'νυχτερινή εργασία'. Σε κάποιο παλαιότερο post είχες πει για το στερεότυπο αυτό και ότι πρέπει να εξηγείς κάθε φορά ότι δεν είσαι μαχαιροβγάλτης κτλ. Εκεί ακριβώς είναι η μαγκιά. Να μπορείς να είσαι ο πραγματικός εαυτός σου, να σε σέβονται και να μην σε εκμεταλλεύονται για αυτό.

    Υπάρχει μια σκηνή από την ταινία Fight Club πολύ ταιριαστή. Ο Pitt μπαίνει σε ένα χώρο, πίσω δωμάτιο όπου παίζεται παράνομα poker. Κοιτάει το τραπέζι και λέει: Αν με την πρώτη ματιά δεν μπορείς να δεις το κορόιδο που κάθεται στο τραπέζι, τότε μην καθήσεις καθόλου γιατί είσαι εσύ.

    Έτσι είναι Δαρβίνε μου. Αν είσαι αρκετά ισχυρός επιβιώνεις. Εκεί στο σκοτάδι που το σπάει το φως από νέον δείχνεις πόσο μετράς. Ο γορίλας της νύχτας δε θα γίνει ποτέ αφεντικό. Ο γορίλας της μέρας μάλλον θα γίνει Υπουργός. Όπως είχε γράψει και ο Ian Rankin στο Strip Jack: There are worse types of whoring than prostitution.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τυχαίνει στενός μου συγγενής να είναι αυθεντικός άνθρωπος της νύχτας. Στερεοτυπικά απολογούμαι εκ μέρους του και εκ των προτέρων. Καμμία σχέση με ναρκωτικά, μαστρωπεία, προστασία, δεν πουλάει τέτοια. Τα μαγαζιά του πουλάνε πενιές πιασάρικες. Λίγο "λαμέ" για τα γούστα μου, αλλά και τα δικά του, απλά πηγαίνει για τα φράγκα. Και έχει τύχει διάφορα τέρμινα μέσα στον χρόνο να εμπλακεί επαγγελματικά η οικογένειά μου μέσω αυτού σε αυτόν τον χώρο, και γω προσωπικά. Κάποια στιγμή μάλιστα θεωρήθηκα "πουλέν" για το παραπέρα. Την έκανα με ελαφρά. Δεν διαθέτω κάτι που είναι απαραίτητο για την ζωή γενικά, αλλά όρος επιβίωσης στη νύχτα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω το κορόιδο στο τραπέζι, δνε μπορώ να ψυχολογήσω εύκολα τους ανθρώπους. Είμαι καλοπροαίρετος και ελάχιστα καχύποπτος, μάλλον εύκολο "κορόιδο". Και αν στην ζωή της μέρας το'χω πληρώσει με καποιο κόστος, στη νύχτα αυτό είναι απλά απαγορευτικό.
    Επίσης δεν διαθέτω διπλωματία. Με ευγενικό τρόπο μεν, αλλά το μιλάω στην ωμή αλήθεια, εκτός αν αστειέυομαι, όπου μπορώ να το φέρω δέκα γύρους αποθέωσης μέχρι να μην πω την απαξιωτική γνώμη μου. Μηδεν στα δύο για νύχτα.
    Όπως και νά'χει, κάτι λίγα από πρώτο και με τόμους εμπειρίας από δεύτερο χέρι, λέω πως η νύχτα δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά από την μέρα. Θέλει απλά μεγαλύτερη ταχύτητα και τα λάθη συγχωρούνται δύσκολα ή καθόλου. Στη νύχτα περνάς από μαγνητική τομογραφία κάθε τόσο, όπου μετά την κοιτάνε με μεγεθυντικό φακό, δεν μπορείς να κοροϊδέψεις. Λίγοι γνωρίζονται τόσο καλά μεταξύ τους όσο οι άνθρωποι της νύχτας. Ξέρεις, την γνώση του άλλου στο όριό του. Ναι, ντάξει , μαλακία είπα πριν, μέρα με την νύχτα η... μέρα με τη νύχτα.
    ΥΓ: Μια φορά μου είχε πει ο συγγενής μου αυτός, άμα μπει στο μαγαζί σου κάποιος πιο μάγκας από σένα, αργά ή γρήγορα θα στο πάρει.
    ΥΓ2: Δεν έχω πολλά πάρε δώσε με το Κακό. Τουλάχιστον έτσι νομίζω. Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιο αλάινμεντ, αλλά με στόχο το Καλό μπορώ να γίνω ή μάλλον να φανώ "κακός". Υπάρχει unlawful good?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει chaotic good. Είσαι γενικά καλός, αλλά δεν ξέρεις με ποιον τρόπο να το διοχετεύσεις και να το κοντρολάρεις.

    Καλοπροαίρετος δεν πειράζει να είσαι, επιβιώνεις και έτσι, αλλά καχύποπτος οφείλεις να είσαι αλλιώς θα την πατήσεις γρήγορα. Και η διπλωματία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Μόνο που όταν πέφτει το βράδυ δε λέγεται πια έτσι, αλλά μετονομάζεται σε 'πουτανιά'.

    Η νύχτα έχει διαφορά από τη μέρα σε αυτό που λέμε στις λογοτεχνικές αναλύσεις 'φιλοσοφία της σύνθεσης'. Αποτελεί 1 πλήρη κόσμο με δικούς του κανόνες και αρχές. Και κάνεις λάθος, μπορείς να κοροϊδέψεις αλλά με 2 διαφορές: α) τις μισές περιπτώσεις ο κοροϊδευόμενος γνωρίζει ότι του τη φέρνεις και β) τις άλλες μισές πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τα αντίποινα όταν το καταλάβει ότι τον εξαπάτησες.

    ΥΓ. Δώσε μου χρόνο να σου απαντήσω στο άλλο με τη Συρία γιατί είναι πολύπλοκο. Θα ανεβάσω το νέο post σε περίπου 2 ώρες και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ασχετο αλλα μια και μαζευτηκαμε εδω απο αθλητικο σαιτ δειτε κι αυτο για τακτικες αναλυσεις.

    http://www.overlap.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι το γνώριζα το site. Είναι αρκετά καλοί σε αυτό που κάνουν.

      ΥΓ. Θέλεις να κάνεις 1 δουλειά και έχεις διακοπή ρεύματος 5 ώρες. Αγγλία σου λέει ο άλλος μετά. Αταραξία θα σε καθυστερήσω λίγο ακόμα στην απάντηση για τη Συρία.

      Διαγραφή