Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Συνεδρία 59: Πατρίδα μου Είναι Εκεί που Μίσησα


Έχω γυρίσει τρεις βδομάδες τώρα στην Ελλάδα και η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα που συνάντησα μετά από δύο χρόνια απουσίας είναι λίγο καλύτερα από όσο τα περίμενα. Ναι οι περισσότεροι φίλοι μου ή δεν έχουν δουλειά ή δουλεύουν ανασφάλιστοι με 400-500 ευρώ (με εξαίρεση τέσσερις-πέντε που είχαν σταθερές δουλειές και πριν την κρίση και τις κράτησαν), ναι τα γενικότερα έξοδα έχουν περιοριστεί, αλλά εκείνο που με σοκάρει από την αρχή είναι ότι δεν έχει αλλάξει η νοοτροπία. Η προσέγγιση των ανθρώπων απέναντι σε όλα τα ζητήματα είναι ακριβώς η ίδια και ο μόνος λόγος που κάποιοι έχουν διαφοροποιήσει τις συνήθειές τους είναι διότι δεν έχουν τα (οικονομικά) μέσα πια. Αν για κάποιο λόγο τα αποκτήσουν ξανά, θα επιστρέψουν πάραυτα στην προηγούμενη ζωή τους.

Πέρασα τρεις μέρες σε μιαν Αθήνα που προσπαθούσε τύποις να προσαρμοστεί. Οι τιμές είχαν πέσει ελαφρώς στα μαγαζιά. Όμως έβλεπες τις ίδιες κατηγορίες ανθρώπων στα ίδια μαγαζιά. Και θα μου πείτε, ρε φίλε και τι να κάνουν να μένουν κλεισμένοι μέσα; Όχι φυσικά. Ίσα-ίσα που ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του καιρού μας είναι η έλλειψη της προσωπικής επαφής. Έχει εκτιναχτεί η ηλεκτρονική επικοινωνία σε βάρος της προσωπικής συναναστροφής των ανθρώπων. Προσπαθώ να ισορροπώ και έχοντας να δω τόσο κόσμο μετά από τόσο καιρό έχω αραιώσει τα posts. Δε θα γίνω Ταλιμπάν να αποκηρύττω οτιδήποτε ηλεκτρονικό ως κατασκεύασμα του Σατανά. Αλλά υπάρχει και μια κανονική ζωή.

Κανονική ζωή στην οποία η πλειοψηφία είναι επαίτης. Δεν ξέρω τι με θλίβει περισσότερο: Ο άνθρωπος που δεν έχει φράγκο και μένει σπίτι του ή εκείνος  που βγαίνει και κάθεται τρεις ώρες σε ένα μαγαζί και έχει παραγγείλει μόνο μια μπύρα. Αντίθετα χαίρομαι περισσότερο εκείνους που αγοράζουν μία από το περίπτερο και κάθονται σε ένα παγκάκι ή σε ένα πάρκο. Επειδή αυτοί άλλαξαν. Όσοι πλέον μαζεύονται σε σπίτια όχι μόνο σε γιορτές και γενέθλια, αλλά για την παρέα. Στην Κρήτη αυτό στις μεσαίες ηλικίες το είδα πολύ. Μιαν επιστροφή στους τρόπους διασκέδασης του 1960, 1970. Σπίτια, όργανα, κρασί, ρακή παραγωγής, κανένας μεζές, όλα άψογα. Εναλλακτικά παίζουν ρακάδικα και μεζεδοπωλεία στα οποία πλέον αν δεν έχεις κονέ κάποιο σερβιτόρο ή αν δεν έχεις κάνει κράτηση δε βρίσκεις τραπέζι. Προχθές βγήκα με κάτι φίλους για ρακές και μας ήρθε €2,5 το άτομο λογαριασμός. Η επαρχία που αγαπάω.

Από την άλλη έχουν ανοίξει στο Ηράκλειο ένα σωρό τρεντοκαφετέριες και ποτορθάδικα πανάκριβα που είναι γεμάτα. Γεμάτα από άτομα κάτω των 25 και άνω των 45. Έχει χαλάσει η φυσιογνωμία του κέντρου που ήταν το μόνο που είχε απομείνει στην πόλη που στρέφει τα νώτα της στο λιμάνι, που έλεγε και η Λιλή Ζωγράφου. Όλοι αυτοί της κουλτούρας «Μύκονοοοοοοοοος!» που κλαίγονται ολημερίς για την κρίση που δεν τους αφήνει να αγοράζει το νέο Galaxy και την νέα BMW βγαίνουν και τα πίνουν σε μοδάτα μαγαζιά το βράδυ. Και επιβεβαίωσα αυτό που φανταζόμουν. Αυτοί είναι η πλειοψηφία.

Δεν άλλαξε η νοοτροπία του «οι δικοί μας». Ψάχνουν να βρουν τις ίδιες άκριες μέσω διαφορετικών προσώπων και διαφορετικών σχηματισμών. Επίσης κατάλαβα ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν κάνει μεγάλα ανοίγματα δυσκολεύονται απλώς, αλλά δε φυτοζωούν, δεν κινδυνεύουν να καταστραφούν. Ελάχιστοι, αλλά υπάρχουν και πλέον στηρίζουν τους υπόλοιπους όσο μπορούν. Άλλωστε σε καμία οικογένεια δεν υπάρχει πάνω από ένας τέτοιος. Να πω την αμαρτία μου αν ζούσα στην Ελλάδα δε θα ήμουν τίποτα από τα δύο. Θα ήμουν κάποιος χωρίς ανοίγματα, αλλά και χωρίς εισοδήματα.


Στο δια ταύτα, σήμερα έχω γενέθλια και θέλω να ξεφύγω από όλα αυτά. Από την πόλη και τον κόσμο της και από το σπίτι και τους συγγενείς. Η πόλη και οι άνθρωποί της με ενοχλούν και οι συγγενείς με κουράζουν. Αλλά φέτος δεν είμαι μόνος μου όπως πέρυσι. Μαζεύω τη βλαμμένη την παρέα μου και πάμε με κιθάρες και μαντολίνα σε μια παραλία για βραδινό μπάνιο. Ποτά, φαγητά δικά μου, και τα υπόλοιπα μαζί. Και το γαμημένο το κερί ας το σβήσει το κύμμα. Δε γουστάρω στην τελική να νιώθω ότι πατρίδα μου είναι μόνο εκεί που μίσησα.

10 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και να τα εκατοστίσεις φίλε! Σου εύχομαι να ζήσεις όσο τον δυνατόν περισσότερες ευτυχισμένες στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπάς! Συγγνώμη που δεν έδωσα το «παρών» στο blog σου όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά αυτή η άτιμη η δουλειά σπάνια μου αφήνει χρόνο και μυαλό για άλλα πράγματα. Τις καλημέρες μου σ' όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές. Όσο για τη συμμετοχή, είναι πάντα ευπρόσδεκτη το ξέρετε, αλλά εδώ εγώ έχω αραιώσει τα Posts γιατί δεν προλαβαίνω. Απαιτήσεις μια φορά δεν έχω ;)

      Διαγραφή
  2. Χρονία πολλα. Μακάρι να σκασεις απο ευτυχία.

    Αυτό με τη νοοτροπία είναι κι εμένα το μεγαλο μου παράπονο. Στην αρχή της κρίσης υπήρχε μια ωραία κινητοποίηση, όλοι ειμασταν σε μια αναζωογονητική εγρήγορση. Κάπου εκεί το πίστεψα οτι θα αλλαξουμε νοοτροπια, οτι θα επαναπροσδιορισουμε αξίες, θα ξαναγινουμε αλληλεγγυοι, θα ξαναερθουμε κοντά ο ένας στον άλλο. Εστω και λόγω ανωτέρας βίας. Ας μην ξυπνούσε ο φιλόσοφος μεσά μας. Η αναγκη θα μας έσπρωχνε προς τα εκεί.

    Αυτό αρχισε να συμβαίνει άλλα έσβησε πολύ γρήγορα. Και πήγαμε προς το αντίθετο άκρο. Στην προσπάθεια μας να επιπλευσουμε βγαλαμε τα χειρότερα ένστικτα μας. Αναζητησαμε το εξιλαστήριο θύμα για να ρίξουμε το ανάθεμα και έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μας να ξαναγυρίσουμε στη φωλιτσα μας πιστεύοντας (ελπίζοντας) οτι θα ξαναγίνουν ολά οπώς πριν.

    Επίσης πιστεψαμε οτι επιτελούς θα μειωθεί η διαφθορά. Πριτς. Όποιος είχε το μαχαίρι και το πιρούνι διαισθανόμενος οτι οι χρυσές εποχές περασαν ακολούθησε μια λογική "οτι προλάβουμε να φάμε" και τα πραγματα ίσως να έγιναν και χειροτερα.

    Πλεον είμαστε στη φαση της απάθειας. Έχουμε παραιτηθεί απο καθέ προσπαθεια. Δεν ασχολείται κανένας και με τιποτα. Αφού λέω να τυπωσω και μπλουζάκια "δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα, είμαι άνεργος".

    Δυστυχώς ψάχνουμε απεγνωσμένα αυτον που θα μας πει οτι ολά θα γίνουν όπως πριν Εστω κι αν ξέρουμε οτι είναι ψέμα. Γι αυτό παλι πρωτο κομμα στις ευρωεκλογές βγήκε η ΝΔ.

    Τέλος πάντων τα'θελες και τα'παθες. Ας εγγραφές κάτι πιο ευχάριστο τη μερα των γεννεθλίων σου. Σου εύχομαι τα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χειρότερο είναι ότι έχουμε καταλήξει σε αυτό που έγραφε ο Σεφέρης: "Τον συνηθίσαμε, είναι καλοβαλμένος και ήσυχος". Η πορεία Kots αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε μαγιά. Οι άνθρωποι στη χώρα παρέμεναν τεχνητά απαίδευτοι. Μορφωμένοι πια, αλλά απαίδευτοι.

      Το σύστημα της παπαγαλίας έπιασε τόπο την κρίσιμη στιγμή. Καμία φιλοσοφική διάθεση όπως λες, καμία αυτοκριτική, για όλα φταίνε οι άλλοι και ψάχνουμε νέους σωτήρες. Και το ψέμα δεν αναζητείται για να αποκοιμηθεί ο πληθυσμός, αλλά για να μην ξυπνήσει.

      Έχω ξαναγράψει στο παρελθόν ότι οι περισσότεροι ανήκουν σε ένα κόμμα όχι επειδή είχαν άποψη και το επέλεξαν, αλλά ΓΙΑ ΝΑ αποκτήσουν άποψη. Παπαγαλίζοντας τις θέσεις του κόμματος ένιωθαν κάποιοι, πολιτικά όντα.

      Αυτά για τώρα. Προσπαθώ να μαζέψω λίγο τη σκέψη μου και να γράψω για ένα άλλο ευχάριστο θέμα, τη Γάζα.

      Διαγραφή
  3. Χρόνια πολλά και καλά Ραμόναρε!!!

    ps. Νομίζω δεν γίνεται να μην έχει ένας Έλληνας μια μπερδεμένη σχέση με την Ελλάδα και
    ps2. Νομίζω δεν γίνεται να μην έχει ένας καστρινός μια μπερδεμένη σχέση με το Ηράκλειο.
    ps3. Η μπύρα είναι πάμφθηνη εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές.

      ΥΓ. Ναι
      ΥΓ2. Χρόνια έψαχνα να βρω τι άρεσε στη συμβία σε αυτήν την πόλη. Ακόμα ψάχνομαι είναι η αλήθεια, 10 χρόνια μετά.
      ΥΓ3. Το έπαθα στην Τσεχία. 1/2 ευρώ η 500άρα βαρελίσια, 1/2 ευρώ το ποτήρι το νερό

      Διαγραφή
  4. Δύστυχώς είναι η αλήθεια. Τα έχουμε ξαναπεί και στου Αντώναρου στο γαζέττα (κυρ Μάνο μας αν διαβάσεις ποτέ ρίξε και καμμιά πενιά κατά δω). Η πλειονότητα του κόσμου θέλει απλά να επιστρέψει μαγικά στο 2008. Δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι είμασταν ήδη ξεβράκωτοι και απλά ήρθε η χρηματοδοτική άμπωτη λόγω της τραπεζιτικής κρίσης του 2007 και φάνηκε. Υπάρχει κάποιος κόσμος που έχει αναζητήσει λόγω ανάγκης την λιγότερο εμπορευματοποιημένη εκδοχή της διασκέδασης, αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούν να βγουν από το στενό πλαίσιο. Οπότε αν δεν έχουν τα λεφτά ή γκρινιάζουν μένοντας μέσα ή το πάνε έτσι, μπύρα και τρίωρο για το θεαθήναι. Αλλά αν μέναμε σε αυτό θα ήταν απλά άσχημο. Το τραγικό είνια ότι δεν έχει αλλάξει καταλυτικά ούτε η κοινωνικοπολιτική σκέψη, ούτε καν ο τρόπος με τον οποίο κινείται το –λιγότερο βέβαια πλέον- χρήμα, ούτε το ποιοι καταλαμβάνουν και πως τις θέσεις. Αν ενδιαφέρεστε, μιας και το έφερε η κουβέντα, να σας εκθέσω και ένα εναλλακτικό βιογραφικό του νέου Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, για να δούμε ένα παράδειγμα της συνεχιζόμενης σήψης.
    Για εμένα αυτός ο κύκλος οδύνη-αλληλεγγύη-αλληλοφάγωμα-λαμογιές-ανάθεμα- απάθεια και επιστροφή στην καθημερινότητα που περιγράφεις Κοτς το έζησα με τις φωτιές στο χωριό. Τάλε-κουάλε. Ευτυχώς ήταν δυο-τρία χρόνια πριν την κρίση και όσο και να έβγαινα μπροστά για την αλλαγή, μέσα μου ήμουν προετοιμασμένος για την κατάληξη. Προσωπικά συνεχίζω μέσα από κάποιες νησίδες κοινωνικών συλλογικοτήτων να δίνω μάχες χαρακωμάτων, αει αμυνόμενος και ηττούμενος, ποτέ παραιτημένος. Αλλά κάπως έτσι ήμουνα και πριν την κρίση. Ως ένα βαθμό με παρηγορεί διότι κατά αυτόν τον τρόπο η κρίση, και - για να είμαι εντάξει με τον οικονομολόγο μέσα μου - η ύφεση πλέον, δεν με έχει επηρεάσει τόσο. Όσο απογοητευμένος και αισιόδοξος ήμουνα πριν, τόσο είμια και τώρα.
    ΥΓ: Χρόνια Πολλά και Καλά Ραμόν. Είθε να ζήσεις τυχερός και να πεθάνεις νιώθωντας ευτυχισμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ά, ξέχασα το επίσημο βιογραφικό του φωστήρα
      http://www.oe-e.gr/oe/index.php?option=com_content&view=article&id=28&Itemid=17&lang=el

      Διαγραφή
    2. Μην τα ξαναγράφω κρίμα είναι. Άλλωστε νομίζω ότι συμφωνούμε. Όπως έγραφε και ο Eduardo Galeano, "η φιλανθρωπία είναι κάθετη, χρειάζεται πάντα κάποιον από πάνω που να δίνει και κάποιον από κάτω που να δέχεται.Αντίθετα η αλληλεγγύη είναι οριζόντια, άνθρωποι βοηθούν και βοηθούνται γιατί νιώθουν ίσοι". Όταν φτάσουμε εκεί, το ξανασυζητάμε.

      ΥΓ. Ευχαριστώ και ελπίζω να τα πούμε από κοντά στην Αθήνα

      Διαγραφή
  5. Διάφορα προβλήματα υγείας πολλών διαφορετικών ατόμων με έκαναν να χαθώ, αλλά θα επανέλθω με διπλά post σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή