Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Συνεδρία 88: Τα Ξεφτισμένα Όρια της Λογικής


Η πτώση του αεροπλάνου της Germanwings έφερε στο φως αρκετά πράγματα, που δεν έχουν στην πλειοψηφία τους καμία σχέση με τις αερομεταφορές. Είναι η πρώτη πτώση αεροσκάφους μετά από πολλά χρόνια στην Ευρώπη που δε σχετίζεται με εξωγενείς παράγοντες. Σε ευρωπαϊκό έδαφος πρέπει να έχει να πέσει αεροπλάνο από το «Ήλιος», ενώ όσον αφορά ευρωπαϊκή εταιρία το τελευταίο αεροπλάνο που κατέπεσε ήταν η πτήση της Air France από το Ρίο στο Παρίσι το 2009. Εξαιρώ το αεροπλάνο που έριξαν στην Ουκρανία διότι, ε, το έριξαν. Εκείνο όμως που με κλονίζει είναι η στάση των ΜΜΕ απέναντι στον συγκυβερνήτη.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα: 1) Το αεροπλάνο είναι και παραμένει το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς. Καταλαβαίνω ότι τρομάζει το γεγονός ότι αν πέσει ένα αεροπλάνο οι πιθανότητες να επιβιώσουν οι επιβαίνοντες είναι ελάχιστο, όμως σε έναν κόσμο όπου γίνονται χιλιάδες πτήσεις την ημέρα το ποσοστό πτώσης αεροπλάνων αγγίζει το μηδέν. 2)  Δεν τρέφω καμία αυταπάτη για τα ΜΜΕ. Επενδύουν στο φόβο και στις τραγικές ειδήσεις διότι ως γνωστόν good news are no news. Παρ’ όλ’ αυτά ο κανιβαλισμός που γίνεται απέναντι στο πρόσωπο του συγκυβερνήτη στοχοποιεί όλους τους πάσχοντες από κατάθλιψη με έναν ακραίο τρόπο.

Αλλά για μισό λεπτό, πως παρουσιάζεται η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο; Θυμάμαι το 2003 όταν βγήκε στους κινηματογράφους το Texas Chainsaw Massacre έξω από τις αίθουσες υπήρχαν ομάδες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που «ευαισθητοποιούσαν τον κόσμο απέναντι στη σχιζοφρένεια». Αλήθεια; Δηλαδή σου μοίραζαν έναν φυλλάδιο που έγραφε για την κλινική περίπτωση της σχιζοφρένειας όταν πήγαινες να δεις μια ταινία που έδειχνε έναν μανιακό δολοφόνο να κάνει φέτες κάτι τύπους που πήγαιναν διακοπές στην Αμερικανική επαρχία. Και αυτός είναι ο κανόνας δυστυχώς. Ο σχιζοφρενής είναι κάποιος ο οποίος θέλει να σκοτώνει κόσμο με διάφορους λιγότερο ή περισσότερο ευφάνταστους τρόπους. Όλοι οι δολοφόνοι στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας αν δεν είναι τίποτα αδίστακτοι καπιταλιστές ή μαφιόζοι που σκοτώνουν για το κέρδος είναι σχιζοφρενείς. Στον κινηματογράφο και στις σειρές της τηλεόρασης ακόμα χειρότερα. Είναι σχεδόν όλοι σχιζοφρενείς δολοφόνοι. Έτσι χτίζεται στο παγκόσμιο κοινό και στο συλλογικό ασυνείδητο η εντύπωση ότι ο σχιζοφρενής είναι απαραίτητα κάποιος αιμοδιψής παράφρονας που προσπαθεί να βρει την ψυχική του ηρεμία μέσω της θανάτωσης άλλων.

Μια από τα ίδια και για τους καταθλιπτικούς. Άνθρωποι που ψάχνουν να ξεφύγουν από την κατάθλιψη κάνοντας κακό στους άλλους. Έχοντας γνωρίσει άνθρωπο που έπασχε κλινικά από κατάθλιψη και έχοντας αρκετούς φίλους γιατρούς, μπορώ με σιγουριά να πω ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ο καταθλιπτικός αποτραβιέται από τον κόσμο. Αναπτύσσει μιαν αγοραφοβία και κλείνεται σε οικεία στεγανά. Μένει σπίτι του και κυρίως στο κρεββάτι του και αρνείται να κάνει το οτιδήποτε. Αυτοπεριορίζεται σε ένα χώρο που γνωρίζει και τον κάνει να νιώθει ασφαλής. Σε καμία, αλλά σε καμία περίπτωση όμως ο καταθλιπτικός δεν ενεργεί ώστε να βλάψει κάποιον άλλον. Μπορεί να έχει την τάση να τραβάει στη θλίψη του τους άλλους, όμως δεν έχει τη δύναμη και την αντοχή να τους βλάψει.

Η σχιζοφρένεια από την άλλη μπορεί να γίνει επιθετική. Με έμφαση στο μπορεί. Δεν είναι όλες η μορφές σχιζοφρένειας επιθετικές, ούτε όλοι οι σχιζοφρενείς είναι επικίνδυνοι για τους γύρω τους. Η σχιζοφρένεια είναι από εκείνες τις ψυχικές ασθένειες που μπορούν να λάβουν πάρα πολλές μορφές και να έχουν πάρα πολλές διαφορετικές επιπτώσεις στους πάσχοντες. Τα επίπεδα είναι ατελείωτα όπως και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στη θεραπεία. Αλλά βέβαια αυτό δεν πουλάει. Τα ΜΜΕ πρέπει να πουλήσουν ότι ο σχιζοφρενής μανιακός έριξε το αεροπλάνο για να πάρει μαζί του άλλα 149 άτομα. Το ότι στοχοποιείται μια ευπαθής ομάδα δεν παίζει ρόλο. Το επόμενο ρεπορτάζ θα είναι για την αντιμετώπιση του bullying.

Ο μιντιακός εμετός έχει φτάσει σε επίπεδο Αγγλίδας έφηβης τουρίστριας στα Μάλια ή το Φαλιράκι Αύγουστο μήνα. Από το ότι ήταν «τρελός με χαρτί», ότι είχε «ερωτική απογοήτευση», ότι ήταν «κρυφογκέι» και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Δηλαδή τι ενδιαφέρει πραγματικά αν ήταν ο άνθρωπος straight ή gay; Τι ενδιαφέρει η ζωή του πριν; Η σαπουνόπερα της είδησης. Και αν νομίζετε ότι αυτό συμβαίνει μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ βρίσκεστε σε άλλο πλανήτη. Με εξαίρεση τους Γάλλους που έχουν κρατήσει κάποιο σχετικό επίπεδο, ο βρετανικός, ο γερμανικός και ο ισπανικός τύπος που κοιτάζω είναι (να το πω κομψά) Για τον Πούτσο Καβάλα. Τρομακτική ενδοσκόπηση στη ζωή του «φονιά των αιθέρων» που έγραψε ένα βρετανικό tabloid. Ο συντάκτης βέβαια δεν πρέπει να το έχει με την έννοια της γλώσσας, διότι «φονιάς» είναι κάποιος που κάνει εξακολουθητικά φόνους, αλλά δε γαμιέται, η Jennifer η κομμώτρια που ανακάλυψε το σεξ απ’ το 50 shades of grey και ο John ο ανθρακωρύχος να αγοράσουν τη φυλλάδα και όλα καλά.

Παρακάμπτω και το γεγονός ότι όλοι έγιναν ειδικοί σε θέματα ασφαλείας, για το πως κλειδώνουν τα πιλοτήρια, τι έγινε μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τι κακοί που είναι όλοι αυτοί της τρομοϋστερίας. Το απόλυτο inception  είναι ότι καταγγέλλουν την τρομοϋστερία τα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ το κέρατό μου μέσα που γράφουν και προβάλουν τρόμο 24/7. Ασταδιάλα.


Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο που δε μας προκαλεί τίποτα εντύπωση και σε ότι και να ακούσουμε λέμε «κοίτα βρε παιδί μου τι γίνεται». Όχι δεν είμαστε όλοι έτσι. Δυστυχώς όμως είναι η πλειοψηφία του κοινού στο οποίο απευθύνεται η τηλεόραση και ο τύπος. Αυτοί για να σοκάρουν τραβάνε το κάθε θέμα πιο πολύ στα άκρα. Σε τέτοιο βαθμό που δοκιμάζονται τα δικά μας, όσων δε βλέπουμε τηλεόραση, ξεφτισμένα όρια της λογικής.

6 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλίμονο να μην συμφωνήσω μαζί σου!!! Αυτός ο μιντιακός κανιβαλισμός έχει ξεπεράσει κάθε ηθικό, πολιτιστικό και κοινωνικό όριο. Παρατηρώ γύρω μου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αηδιάσει με τη λέξη τηλεόραση!!! Τότε γιατί συνεχίζει να υπάρχει;;; Μήπως είναι θέμα γενιάς και οι 60άρηδες( και πάνω) απολαμβάνουν μαζί τις τελευταίες δεκαετίες ζωής; Εμείς οι νεότεροι είναι δυνατόν σε 20 χρόνια να έχουμε σπίτι μας τηλεόραση; ΘΕΛΩ να πιστεύω πως όχι. Ωραία και πες ότι τέλος η τηλεόραση, πάνε οι Τρέμηδες και οι Ευαγγελάτοι. Τι αυτό ήταν;;; Μπααααα....Δεν θα ξεμπερδέψουμε τόσο εύκολα με δαύτους. Έχεις πολύ καλά παρατηρήσει πως την τελευταία δεκαετία είμαστε σε μια μεταβατική φάση. Από την τηλεόραση περνάμε στα μπλογκ, ενημερωτικά σαιτ, κοινωνικά δίκτυα. Η κηδεία του χαζοκουτιού έχει δρομολογηθεί αλλά δεν γίνεται να αποφύγουμε τα βαφτίσια του διαδικτύου. Απλό προσωπικό παράδειγμα: σιχαίνομαι και δεν βλέπω τηλεόραση ποτέ εδω και 7 χρόνια( μόλις πέρασα φοιτητής) με εξαίρεση τα ματσάκια ά εθνικής όταν δεν είχαν πέσει τα ιδιωτικά συμφέροντα βλέπε νοβα. Επίσης, απορώ και αγανακτώ με ανθρώπους που κάθονται και βλέπουν και παραπληροφορούνται από αυτή. Όμως, μόλις ανοίγω ένα σαιτ να ενημερωθώ τι γίνεται έξω από το σπίτι μου, βλέπω τον ίδιο μιντιακό κανιβαλισμό στο διαδίκτυο. Έχω δει τίτλους να αλλάζουν κάθε ώρα, ίδια άρθρα με διαφορετικό τίτλο, άρθρα να μένουν κολώνες σταθερά για μέρες (γτ πουλάνε), σχεδόν όλα τα άρθρα με εμπρηστικούς τίτλους. Ο ίδιος εμετός της τηλεόρασης, τώρα στο διαδίκτυο. Επομένως, ποιο είναι πιο ανησυχητικό;;;

    Θέλει τρομερή δύναμη λογικής για να μην παρασυρθείς από την ξεφτιλισμένη λογική τους. Οι επιρροές είναι πολλές καθημερινά και δεν εννοώ μόνο τα ίδια τα μέσα αλλά πιο πολύ τους διασυρμένους που τα έχουν καταπιεί και προσπαθούν να αποδείξουν κάθε άποψη τους με ατράνταχτο επιχείρημα " μα το 'πε η τηλεόραση"( ατάκα της μάνας μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στο ιντερνετ ο κανιβαλισμος και η παραπληροφορηση ειναι δεκα φορες πιο αγρια. αφ'ενος γιατι ειναι πιο χαλαρα απο αποψη επιτηρησης κι αφ'εττερου γιατι τα λεφτα δεν ειναι δεδομενα και το καθε κλικ θα φτυσεις αιμα για να το μεζεψεις (και ο αθεμιτος τροπος συγκεντρωσης κλικ, ειναι πολυ πιο ευκολος).

    το να μην ενημερωθεις απ την τηλεοραση προυποθετει ψαξιμο και κριτικη σκεψη. δυσκολα και τα δυο για το μεσο ελληνα. οπως ειπες σε 20 χρονια μαλλον θα ειναι αλλιως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Thry leon αυτό που λέει ο Kots είναι αλήθεια. Ο κανιβαλισμός του διαδικτύου είναι πολύ μεγαλύτερος από της τηλεόρασης. Τα μέσα που διαθέτεις σε έναν υπολογιστή για να αλλοιώσεις 1 είδηση είναι πολύ περισσότερα. Φωτοσοπάρεις κάτι και βγάζεις τέρατα πιο εύκολα από το μοντάζ της TV. Ένα άλλο πρόβλημα του διαδικτύου είναι ότι δεν κάνει πρωτογενή δημοσιογραφία. Ειδικά σε μέρες που έχουν απεργία οι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες και τηλεόραση, οι ειδήσεις που κυκλοφορούν στο internet είναι μόλις το 10% εκείνων που προωθούνται τις άλλες μέρες.

    Όμως το διαδίκτυο έχει το σοβαρό πλεονέκτημα της αμεσότητας και τη έλλειψης γραμμής. Το blogging καταργεί την έννοια της γραμμής. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν στρατευμένοι bloggers, όμως αυτό είναι άλλη ιστορία. Αν κάποιος πληρώνεται για να γράφει συγκεκριμένα πράγματα, η μισή ντροπή δική του και η μισή εκείνου που τον πιστεύει. Α, βέβαια η αμεσότητα έχει και το κακό να διαδίδουν ιντερνετικά βλακείες επειδή στην αγωνία τους να το δημοσιεύσουν πρώτοι, πολλοί δημοσιογράφοι δε διασταυρώνουν τις ειδήσεις.

    Σε κάθε περίσταση είναι θέμα γενιάς. Εμείς ως γενιά δε θεωρούμε ότι διαβάζουμε στο διαδίκτυο θέσφατο. Αυτό που λέει η μητέρα σου για την τηλεόραση Θρυλέοντα εσύ δε θα το έλεγες για οποιοδήποτε site. Αυτή είναι η βασική διαφορά. Κάποια στιγμή θα κάνω και ένα post για τη γλώσσα τη δημοσιογραφίας για να σου απαντήσω και στο 2ο μισό του σχολίου σου. Μάλλον θα είναι το επόμενο.

    Μετά από μια ακόμα μετακόμιση από χώρα σε χώρα αποφάσισα ότι δε χρειάζομαι τηλεόραση. Ευτυχώς, καθώς δε ζω μόνος μου, η συμβία είχε την ίδια άποψη. Εδώ και 3 χρόνια την είχαμε για να βλέπουμε μπάλα και 3 άλλα προγράμματα. Ε αυτό το κάνουμε και από τους υπολογιστές. Ειλικρινά, πρέπει να έβλεπα τηλεόραση 5 ώρες τη βδομάδα, αν είχε μπάλα. Αν όχι 1 το πολύ. Τζάμπα λεφτά. Νιώθω πιο ήρεμος και το συστήνω ανεπιφύλακτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι πρόβλημα παιδιά. Έχω ακούσει το αντίστοιχο του "ναι, παιδί μου, τό δα στην τηλεόραση!" και για το διαδίκτυο. Επίσηςη ξερολιά των νεοελλήνων βρήκε νέο πεδίο δόξης. ¨οπως έγραφα και πριν τρομάζω με την αυτοπεπο΄πιθηση στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο για το τι και πως γίνεται τώρα με τα μνημόνια και ταρέστα. Είμαι οικονομολόγος, διαβάζω τα νέα, ανατρέχω στα βιβλία μου, συμπέρασμα θετικό δεν τομλώ να αρθρώσω. ¨Ολα με αν και εφόσον. Και βλέπεις στρατιά ανθρώπων να στα περιγράφουν σα να τα έχουν ζήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπήκα σε ένα ταξί με τη μάνα μου και δεν ήξερα ποιο παντογνώστη να υποστηρίξω, φάση.

      Διαγραφή