Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Συνεδρία 54: Μανιφέστο Zapatista


25 Μαΐου 2005
Don Massimo,

Λάβαμε ένα γράμμα σας στο οποίο μας ενημερώνετε ότι  η ποδοσφαιρική σας ομάδα, Internazionale F.C., αποδέχτηκε την αδερφική πρόκληση που σας κάναμε. Εκτιμούμε την καλοσύνη και την ειλικρίνεια της απάντησής σας. Μάθαμε μέσω των ΜΜΕ τις δηλώσεις στελεχών, προπονητών και παιχτών. Είναι απλώς περισσότερα παραδείγματα της ευγένειας της καρδιάς σας. Να γνωρίζετε ότι είμαστε απίστευτα ευτυχισμένοι που σας συναντήσαμε στο δρόμο μας και είναι τιμή μας που είμαστε μέρος της γέφυρας που ενώνει δύο λαμπρές χώρες: την Ιταλία και το Μεξικό.

Σας ενημερώνω ότι εκτός από το ότι είμαι ο εκπρόσωπος τύπου των Zapatistas, τοποθετήθηκα μετά από ομόφωνη απόφαση πρώτος προπονητής και επικεφαλής των Διαγαλαξιακών Σχέσεων της ποδοσφαιρικής ομάδας των Zapatistas (βασικά, στην πραγματικότητα κανείς άλλος δεν ήθελε τη δουλειά). Με αυτήν την ιδιότητα πρέπει, μάλλον, να χρησιμοποιήσω αυτό το γράμμα ώστε να κανονίσω τις λεπτομέρειες για το παιχνίδι.

Ίσως, για παράδειγμα, να προτείνω ότι αντί του να περιοριστούμε σε ένα παιχνίδι, να γίνουν δύο. Ένα στο Μεξικό και ένα άλλο στην Ιταλία ή ένα εντός και ένα εκτός έδρας. Και να παίξουμε για το τρόπαιο που θα γίνει γνωστό στον κόσμο ως ‘Το Pozol (σσ. Παραδοσιακό κιούπι των Αζτέκων) της Λάσπης’.

Και ενδεχομένως θα πρότεινα σε εσάς το παιχνίδι το οποίο θα παιχτεί στο Μεξικό και θα είστε φιλοξενούμενοι, να διεξαχθεί στο Ολυμπιακό στάδιο του ’68 του Μεξικού, στην ομοσπονδιακή περιοχή της Cuauila και τα έσοδα από τα εισιτήρια να δοθούν στους παραστρατιωτικούς στο Los Altos του Chiapas που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Παρόλο που στη συνέχεια, προφανώς, οφείλω να στείλω ένα γράμμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα του UNAM (φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές, εργάτες και υπαλλήλους) ζητώντας τους να μας παραχωρήσουν το στάδιο, όχι χωρίς να τους έχω υποσχεθεί επίσημα από πριν ότι δε θα τους ζητήσουμε να παραμείνουν σιωπηλοί... και μετά να εφαρμόσουμε το λόγο του Don Porfirio πάνω τους. Και ίσως να συμφωνήσουμε, δεδομένου του ότι θα είστε ήδη στο Μεξικό, να διοργανώσουμε ένα δεύτερο παιχνίδι στη Guadalajara και τα έσοδα να διατεθούν ώστε να παραχθεί νομική υποστήριξη στους alter-mundistas, άδικα φυλακισμένους στις φυλακές αυτής της επαρχίας του Μεξικού και στους πολιτικούς κρατούμενους σε όλη τη χώρα. Η μετακίνηση δε θα είναι πρόβλημα, καθώς διάβασα ότι κάποιος εδώ στο Μεξικό, γενναιόδωρος για ακόμη μία φορά, προσέφερε τη βοήθειά του.

Και ίσως, αν συμφωνείτε, για τους αγώνες στο Μεξικό οι Zapatistas να απευθυνθούν στο Diego Armando Maradona και να του ζητήσουν να είναι διαιτητής, στους Javier El Vasco Aguirre και Jorge Valdano για να είναι βοηθοί (ή επόπτες) και στο Sócrates, μέσο από τη Βραζιλία, να είναι τέταρτος. Ενδεχομένως να καλέσουμε και δύο διαγαλαξιακούς που ταξιδεύουν με Ουρουγουανικό διαβατήριο: Eduardo Galeano και Mario Benedetti να κάνουν φάση με φάση σχολιασμό για τη Διαγαλαξιακή Τηλεόραση του Συστήματος των Zapatistas (‘η μόνη τηλεόραση που διαβάζεται’). Στην Ιταλία ο Gianni Mina και ο Pedro Luis Sullo μπορούν να είναι σχολιαστές.

Και ίσως, για να διαφοροποιηθούμε από τη χρήση της γυναίκας ως αντικείμενο που προωθείται στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια και στις διαφημίσεις, οι Zapatistas θα ζητήσουν από την εθνική κοινότητα γκέυ και λεσβιών και ειδικά από τραβεστί και τρανσέξουαλ, να οργανωθούν και να διασκεδάσουν τους ‘σεβάσμιους’ με πιρουέτες ομογενών κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών στο Μεξικό. Με αυτόν τον τρόπο, πέρα από το να παρακινήσουμε την τηλεοπτική λογοκρισία, να σκανδαλίσουμε την ακροδεξιά και να διαταράξουμε τις γραμμές της Inter, θα ενισχύσουμε το ηθικό των παιχτών μας. Δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα και δεν υπάρχει μόνο ένας κόσμος, και είναι πάντα φρόνιμο για όσους διώκονται για τις διαφορές τους να μπορούν να μοιράζονται τη χαρά και την υποστήριξη χωρίς να παύουν να είναι διαφορετικοί.

Τώρα βιάζομαι να πάω παρακάτω, μπορούμε να παίξουμε άλλο ένα παιχνίδι στο Los Ángeles της California, στις ΗΠΑ, εκεί που ο κυβερνήτης της (που αντικαθιστά με στεροειδή την έλλειψη νευρώνων) διεξάγει μιαν εγκληματική πολιτική κατά των Λατίνων μεταναστών. Τα έσοδα από το παιχνίδι θα κατευθυνθούν στη νομική υποστήριξη όσων δεν έχουν χαρτιά στις ΗΠΑ και για να καταδικαστούν οι αλήτες του ‘Minuteman Project´. Επίσης, η ‘Zapatistas dream team’ θα κρατάει ένα λάβαρο που θα γράφει ‘Λευτεριά για τον Mumia Abou Jamal και το Léonard Peltier’.

Είναι πολύ πιθανό ο Bush να μην επιτρέψει το μοντέλο άνοιξη-καλοκαίρι των μασκών μας για το σκι να κάνει αίσθηση στο Holywood, οπότε η συνάντηση μπορεί να μεταφερθεί στο τιμημένο Κουβανικό έδαφος, μπροστά από την βάση την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί παράνομα και παράτυπα, στο Guadánamo. Σε αυτήν την περίπτωση οι αντιπροσωπίες (της Inter και της Ezeta) θα δεσμευτούν να κρατούν ένα κιλό φαγητό και φάρμακα για καθένα μέλος της αποστολής τους, ως σύμβολο διαμαρτυρίας για το εμπάργκο που υποφέρει ο Κουβανικός λαός.

Και ίσως να πρότεινα οι επαναληπτικοί να γίνουν στην Ιταλία, με εσάς ως γηπεδούχους (και εμάς φυσικά, καθώς είναι γνωστό ότι το ιταλικό αίσθημα είναι κατά βάση υπέρ των Zapatistas). Το ένα θα γίνει στο Μιλάνο, στο στάδιό σας, και το άλλο οπουδήποτε αποφασίσετε (θα μπορούσε να γίνει στη Ρώμη αφού ‘όλα τα παιχνίδια οδηγούν στη Ρώμη’ ή είναι ‘όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη;’... καλά, το ίδιο είναι). Κάποια από τα έσοδα μπορούν να διατεθούν για να βοηθηθούν μετανάστες από διαφορετικές εθνικότητες που ποινικοποιούνται από της κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα υπόλοιπα οπουδήποτε αποφασίσετε εσείς. Αλλά θα χρειαστούμε τουλάχιστον μία μέρα να ταξιδέψουμε στη Γένοβα για να ζωγραφίσουμε caracolitos στο άγαλμα του Κολόμβου (σημείωση: οι πιθανές μικρές ζημιές στο μνημείο θα καλυφτούν από την Inter) και για να καταθέσουμε ένα λουλούδι στο μνημείο όπου έπεσε ο altermundi αγωνιστής Carlo Giuliani (σημείωση: το λουλούδι το αναλαμβάνουμε εμείς).

Και αφού θα είμαστε ήδη στας Ευρώπας, θα μπορούσαμε να παίξουμε ένα παιχνίδι στο Euskal Herría στη χώρα των Βάσκων. Αν ‘Μια Ευκαιρία για το Λόγο’ δεν μπορεί να συμβεί, τότε να δοκιμάζαμε ‘Μια Ευκαιρία για την Κλοτσιά’. Μπορούμε να καταδείξουμε μπροστά από τα κεντρικά γραφεία των ρατσιστών της BBVA-Bancomer που προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια που λαμβάνουν οι αυτόχθονες κοινότητες (ενδεχομένως για να στρέψουν την προσοχή αλλού από τις ποινικές διεργασίες εναντίον τους για ‘φοροδιαφυγή, μυστικούς λογαριασμούς, παράνομα συνταξιοδοτικά κονδύλια, μυστικές χρηματοδοτήσεις πολιτικών υποψηφίων, δωροδοκίες για την εξαγορά τραπεζών στη Λατινική Αμερική και σφετερισμό υλικών αγαθών’). Χμ, μάλλον δείχνει ότι θα παίξουμε 7 παιχνίδια τώρα (που δεν είναι άσχημα, διότι έτσι θα συμπληρώσουμε τα παιχνίδια προκριματικών για το Euro, το Libertadores και το Mundiál). Η ομάδα που θα κερδίσει τα 4 από τα 7 παιχνίδια θα σηκώσει το ‘Pozol της λάσπης’ (σημείωση: αν η ομάδα των Zapatistas χάσει 3 παιχνίδια το τουρνουά θα ακυρωθεί).

Πάρα πολλά; Εντάξει Don Massimo, έχετε δίκιο, ίσως να είναι καλύτερα να το αφήσουμε στα δύο παιχνίδια (ένα στο Μεξικό και ένα άλλο στην Ιταλία), επειδή δε θέλουμε να αμαυρώσουμε το μητρώο της Inter τόσο πολύ με τις συγκεκριμένες ήττες που προτείνουμε.

Ίσως για να ισορροπήσουμε το εμφανές μειονέκτημά σας κάπως, θα σας δώσω μερικές μυστικές πληροφορίες. Για παράδειγμα η ομάδα των Zapatistas θα είναι μεικτή (δηλαδή, θα υπάρχουν άντρες και γυναίκες), παίζουμε με τις αποκαλούμενες ‘μπότες του ανθρακωρύχου’ (έχουν ατσάλι στα δάχτυλα, γι αυτό τρυπούν τις μπάλες). Σύμφωνα με τους κανόνες και τα έθιμά μας το παιχνίδι τελειώνει μόνο εάν δε μείνει κανένας όρθιος από οποιαδήποτε ομάδα (δηλαδή έχουν πολύ μεγάλη αντοχή). Η ομάδα των Zapatistas μπορεί να ενισχυθεί κατά το δοκούν (δηλαδή, οι Μεξικανοί ‘BofoBautista και MaribelMarigólDomínguez μπορούν να εμφανιστούν στην ενδεκάδα... αν το δεχτούν). Έχουμε σχεδιάσει στολές χαμαιλέοντα (αν χάνουμε, μαύρες και μπλε ρίγες εμφανίζονται στις φανέλες μπερδεύοντας αντιπάλους, διαιτητή... και τους οπαδούς). Επίσης εξασκούμαστε, με σχετική επιτυχία, σε δύο νέα συστήματα: τη maquiña avanti fortiori (σημείωση: μεταφρασμένη σε γαστριμαργικούς όρους θα ήταν κάτι μεταξύ πίτσας και σάντουιτς γουακαμόλε) και τη ‘maquiña caracoliña con variante intensa’ (σημείωση: ισοδύναμο με σπαγγέτι με βραστά φασόλια, αλλά κατεστραμμένο).

Με όλα αυτά (και μερικές άλλες εκπλήξεις), μπορούμε, ενδεχομένως να επαναστατικοποιήσουμε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, και τότε, ίσως, το ποδόσφαιρο να μην είναι απλώς μπίζνες, και να γίνει ξανά ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι. Ένα παιχνίδι φτιαγμένο, όπως είπατε και εσείς πολύ σωστά, από αληθινά αισθήματα.

Ίσως... Παρ’ όλα αυτά, αυτό είναι απλώς για να επιστρέψουμε σε εσάς, στην οικογένειά σας, στους άντρες και τις γυναίκες της Inter και στους nerazzurri οπαδούς την εκτίμηση και το θαυμασμό μας προς εσάς (παρόλο που σας προειδοποιώ ότι μπροστά από το τέρμα, δε θα υπάρχει ούτε οίκτος ούτε συμπόνοια).Όσα για τα υπόλοιπα, καλά...ίσως...αλλά.

Εντάξει. Υγεία και ας είναι το πράσινο, άσπρο και κόκκινο που ντύνει της αξιοπρέπειά μας σύντομα να βρει τον εαυτό του και στις δύο χώρες.

Από τα βουνά το Νότιο-Ανατολικού Μεξικού.
Subcomandante Insurgente Marcos
(σχεδιάζοντας συστήματα στο μαυροπίνακα και διαφωνώντας με τον Durito επειδή αυτός επιμένει ότι αντί από το παραδοσιακό 4-2-4, πρέπει να παρουσιάσουμε ένα 1-1-1-1-1-1-1-1-1-1, το οποίο, λέει, μπερδεύει τον αντίπαλο)

ΥΓ. Για τη Μεξικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τη Real Madrid, τη Bayern München, την Osasuna, τον Ajax, τη Liverpool και την ομάδα της Ferretería González- Συγγνώμη, αλλά έχω αποκλειστικό συμβόλαιο με την Ezetaleene.

ΥΓ1. Σε τόνο και όγκο αθλητικής ανακοίνωσης – Η Sup, χρησιμοποιώντας τις τακτικές του Ουρουγουανού Obdúlio Varela στον τελικό εναντίον της Βραζιλίας (Παγκόσμιο Κύπελλο, στάδιο Maracaná, Rio de Janéiro, 7/16/1950), η μπάλα στο χέρι, έχοντας ταξιδέψει σαν σε αργή κίνηση (από το Μάιο του 2001), από τα γκολπόστ των Zapatistas. Αφού διαμαρτυρήθηκε στο διαιτητή για την εγκυρότητα του γκολ, τοποθετεί τη μπάλα στο κέντρο του γηπέδου. Γυρνάει γύρω του για να κοιτάξει τους compañeros του και ανταλλάσσουν ματιές και σιωπές. Με το σκορ, τα στοιχήματα και ολόκληρο το σύστημα εναντίον τους, κανείς δεν τρέφει καμία ελπίδα για τους Zapatistas. Αρχίζει να βρέχει. Ένα ρολόι  δείχνει σχεδόν 6. Όλα μοιάζουν έτοιμα να συνεχιστεί το παιχνίδι...


Ο Subcomandante Marcos ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του EZLN ένα μήνα μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Zanetti από το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το καλύτερο μανιφέστο που έχει γράψει. 

2 σχόλια:

  1. Τότε, εκείνη την χρονιά, έψαχνα παρέα να πάμε Oaxaca και κάτω. Για όλους τους λόγους του κόσμου. Επιπλέον, και μόνο η ιδέα του να δω, τις ακαδημίες της έστω, την Ίντερ σε κανά ματσάκι με τους πασαμοντανιέρος με τρέλαινε, εμένα τον "Μιλανέζο". Τελικά δεν βρήκα συνένοχο, κόλωσα να πάω μόνος και πήγαμε με ένα φίλο ένα μήνα με αυτοκίνητο γύρο Ισπανίας και πίσω. Ποτέ δεν μετάνιωσα την Ισπανία, αλλά πάντα μετανιώνω την ζούγκλα της Λανγκαντόνα.
    ΥΓ: Η Ίντερ στηρίζει διακριτικά ακόμα και σήμερα τις αυτό-οργανωμένες κοινότητες των Ζαπατίστας.
    ΥΓ2: Πόσο με ευφραίνει η γλώσσα του υποδιοικητή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαλακία κάνατε θα έλεγα, αλλά μερικά μέρη είναι καλύτερα να βλέπεις με ντόπιους (πήγα Αργεντινή με Αργεντίνους εγώ και ξέρω).

    ΥΓ. Ναι και το κάνει διακριτικά όπως λες, αλλά όχι κρυφά

    ΥΓ2. Αυτός, ο Galeano και ο Benedetti έχουν το πιο καυστικό χιούμορ στον Ισπανόφωνο κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή