Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Συνεδρία 25: Σε Παρακαλώ Γιατρέ Μου


Σάββατο 26 Οκτωβρίου, του Αϊ Δημήτρη σήμερα και να πω στο Maldini να χαίρεται το όνομά του αρχικά. Επίσης σήμερα γίνεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια ένα clásico για το οποίο μιλάμε μόνο για μπάλα. Επειδή είναι πολλές οι μέρες ανυπομονησίας για το σπουδαιότερο παιχνίδι πρωταθλήματος στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια (προσπαθεί το Bayern Dortmund να πάρει τη θέση του, αλλά Messi, Neymar από τη μία και Cristiano, Bale από την άλλη κρατούν την Ισπανική κόντρα ακόμα στην κορυφή). Την άποψή μου για το πώς βλέπω το παιχνίδι την έγραψα χθες στο άρθρο του Κολλίτζα στο gazzetta, αυτό που με ανησυχεί είναι μη χρειαστώ περίθαλψη το βράδυ.

Ευτυχώς ζω στην Αγγλία. Τι ευτυχώς δηλαδή, εδώ πληρώνεις τα πάντα. Αλλά επειδή δουλεύω σε πανεπιστημιακό ινστιτούτο στο νοσοκομείο του πανεπιστημίου έχω δωρεάν πρόσβαση. Αν ήμουν στην Ελλάδα, άνεργος φυσιολογικά όπως οι περισσότεροι συμφοιτητές μου, θα έπρεπε να καταφύγω σε κάποιο κοινωνικό ιατρείο. Σκεφτείτε τώρα να έχεις κερδίσει και μέσα στον παροξυσμό της νίκης να πας να σε δε ο γιατρός με νοοτροπία ‘Barça και δεν είμαι καλά’ και να πρέπει να αντιμετωπίσεις το ΜΑΤατζή στο κοινωνικό ιατρείο. Να μπλέξεις σε επεισόδια ως τηλεθεατής είναι το άκρον άωτον της γκαντεμιάς. Ή της βλακείας, ό,τι προτιμάτε.

Φανταστείτε τώρα πάλι να έχεις χάσει και να πας στο κοινωνικό ιατρείο ζοχαδιασμένος και να βρεις απέναντί σου τα ΜΑΤ. Στην ευαίσθητη ψυχολογία της στιγμής βλέπεις τα σύμβολα της Μαδρίτης και του Φραγκισμού μέσα στις στολές και παίρνεις ανάποδες. Πάλι μπλέκεις σε επεισόδια ως τηλεθεατής.

Μετά το βλέπεις αποστασιοποιημένα και αναρωτιέσαι: Τι διάολο κάνουν τα ΜΑΤ στο κοινωνικό ιατρείο; Αρχικά περνάει από το μυαλό σου ότι στη συνέντευξη που έδωσε ο Μπουμπούκος στο Χατζηνικολάου (στα καλά του εξωτερικού είναι ότι δε μπαίνεις στον πειρασμό να κάνεις τη μαλακία να τη δεις) δέχτηκε μόνο μια δύσκολη ερώτηση από κάποιον που ήταν άνεργος ιατρός και προσέφερε τις υπηρεσίες του εκεί. Αλλά εκδικητικό το καμάρι της υγείας; Τζάμπα το έχει το προσωνύμιο;

Σε δεύτερη φάση προβληματίζεσαι πάνω στο γιατί να υπάρχει το κοινωνικό ιατρείο. Δεδομένου ότι η κοινωνία έχει διαλυθεί εντελώς οτιδήποτε φέρει αυτήν την ταμπέλα είναι ύποπτο και μάλλον είναι έργο που έχουν κάνει οι κουμμουνιστάς που διαβάλουν επίμονα το success story. Προσπάθησα την προηγούμενη βδομάδα να βάλω τον αδερφό μου να μου το εξηγήσει. Είχε πάει λέει στο κοινωνικό ιατρείο στο Ηράκλειο επειδή χρειαζόταν καινούργια γυαλιά και δεν ήθελε να δώσει 50 ευρώ επίσκεψη στον ιδιώτη οφθαλμίατρο για τη γνωμάτευση. Δεν κινείται το χρήμα έτσι. Πήγε εκεί και του εξέτασαν τζάμπα τα μάτια και μετά πήγε και άλλαξε μόνο φακούς και όχι σκελετό! Και επειδή ψάχνει γκόμενα, σίγουρα με την ανάπτυξη δεν πρόκειται να τα φτιάξει.

Στο Ηράκλειο βέβαια το να πάει η αστυνομία στο κοινωνικό ιατρείο θα ήταν σαν επίσημη κήρυξη πολέμου. Θα κατέβαιναν τα αδέρφια από τα Ανώγεια, τον Κρουσώνα, τα Ζωνιανά και τα λοιπά terra nullius, που και καλύτερα εξοπλισμένοι είναι από την αστυνομία και καλύτερα εκπαιδευμένοι. Και μια ήττα της αστυνομίας θα χαλάσει το κλίμα και το προφίλ που φτιάχνεται σε όλη τη χώρα. Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου λέει ότι όταν ήθελαν να πάρουν τα αρχαία από το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου όλη η πόλη είχε κατέβει στην περιφρούρηση του κτηρίου. Ήταν 1975 και ενώ έκανε τη βάρδια του στο οπλοπολυβόλο που είχε στηθεί στην ταράτσα του σχολείου απέναντι από το μουσείο (στο Καπετανάκειο για τους γνώστες της περιοχής) άκουσε την εξής κουβέντα μεταξύ ενός μπάρμπα που καθόταν από κάτω και ενός δημοσιογράφου από την Αθήνα που είχε κατεβεί για να καλύψει το γεγονός:

-          Γέροντα τι θα κάνετε τώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει τα ΜΑΤ;
-          Μα ηντά ‘ναι παιδί μου έκειανα τα μάθια που λες;
-          Είναι κάτι άγριοι αστυνομικοί που κρατάνε όπλα και ρόπαλα και δέρνουν.
-          Και εμείς παιδί μου ήντα θαρρείς πως βαστούμε, βασιλικούς;


Αλλά τι ήξερε ο Μπάρμπας τότε. Τέλος πάντων, αν και εμείς οι Καταλανοί έχουμε μια προτίμηση στον Άι Γιώργη (San Jordi καταλανιστί) που τον έχουμε βάλλει και στο σήμα του συλλόγου (το άσπρο πλαίσιο με τον κόκκινο σταυρό στο πάνω αριστερά μέρος αυτό συμβολίζει), σήμερα καλό θα ήταν ο Άι Δημήτρης να βοηθήσει να κερδίσουμε με κανένα 1-0, 2-0, 2-1, αλλιώς προβλέπω τρεχάματα. Σε παρακαλώ γιατρέ μου!    

14 σχόλια:

  1. Βρίσκεις; Επειδή χτυπάω κάτω σουτσουκάκια τώρα που φτιάξαμε με τη συμβία θα απαντήσω στο δικό σου και στον Τιμογιαννάκη οσονούπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ζόρικα τα πράγματα. Υπάρχει ένα δίκτυο συλλογικοτήτων που αδιαμεσολάβητα προσφέρουν λύσεις εκεί που οι δομές του καθεστώτος δεν μπορούν. Σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη, ψυχαγωγία. Είναι συγκινητικό. Είναι το defence story της κοινωνίας μας. Αλλά είναι ένα βότσαλο στην αμμουδιά. Λίγο, πολύ λίγο. Και είναι στο στόχαστρο του μακριού χεριού του κράτους πολύ καιρό τώρα. Αλλά ΜΑΤ δεν το περίμενα. Ασφαλίτες-χρυσαυγίτες ντάξει, τους συνήθισες. Αλλά ΜΑΤ; Βεβαια σε ιατρείο Δήμου αν δεν κάνω λάθος, αλλά ψυχανεμίζεσαι την συνέχεια.
    Αν και συμπαθώ την Μπάρτσα ως αντιρεαλέζος, χαίρομαι που δεν παίρνω μέρος στον χορό των βουβαλίων και με την Αθλέτικ παίζω σε ένα πρωτάθλημα μόνος μου. Και κάνω και τις ζημιές μου αμα λάχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό με το defence story μην το πεις πουθενά παραέξω γιατί μπορεί να αναδυθούν τίποτα υποβρύχια. Και όπως είχε πει και ο τρισμέγιστος Αρκάς: 'Στο βάθος Κήτος'.

    Ούτε εγώ τα περίμενα τα ΜΑΤ, αλλά το ματς έληξε 2-1 και τα γλίτωσα. Είναι η μετάβαση στο 'Bouboukos regime'. Σταδιακά αλλά θα γίνει. Εδώ αφήσανε τον Ευαγγελισμό χωρίς αξονικό τομογράφο και οι εικόνες θύμιζαν ιατρείο της Δαμασκού μετά από βομβαρδισμό, στα κοινωνικά ιατρεία θα κωλώσουμε τώρα;

    Α και ρε Αταραξία, υποστηρίζει Ολυμπιακό, Milan & Liverpool. Σε ποιο χορό τον βουβαλιών ακριβώς δε συμμετέχεις; Γιατί συμμετέχω στο show του Buffalo Bill στη Minessota, αλλά όχι στο Arcanson είναι μια άποψη που έχει πλάκα.

    Όσο για την Athletic, o Valverde εγγυάται ότι θα παρουσιάσει την καλύτερη εκδοχή της, αλλά ένας σύλλογος που στηρίζεται στις καλές γενιές ποδοσφαιριστών έχει μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Και όταν από αυτή τη γενιά σου έφυγαν ήδη οι 2 (Javi Martínez, Llorente) από τους 5 καλύτερους (Muniain, Susaeta, Herrera οι άλλοι), έχεις θέμα. Και από αυτούς που έμειναν ο τελευταίος θα φύγει σύντομα για Manchester.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Ισπανία είναι ο ωραίος πατριωτο-τοπικισμός και η απόλυτη αφοσίωση στις ακαδημίες των Βάσκων. Πολύ θα ήθελα οι ομάδες μου (και γενικά) να έχουν παίχτες αποκλειστικά από την περιοχή τους. Στην Γερμανία το απείθαρχο, ελευθεριακό προφίλ της Ζανκτ Πάουλι και ο αέρας της Ριέπεμπαν. Πολύ θα ήθελα οι οπαδοί και η διοίκηση των ομάδων μου να είναι τόσο αντικομφορμιστές. Από κοντά και η Βαγιεκάνο, αλλά έρχεται δεύτερη στην Ισπανία. Από πέρα τον Ατλαντικό η "Κουργίντσανς" με την "ντεμοκρασία" τους και την "ινβασαο κουριντσάνα" (αν και δεν τα χρειάζεσαι, Corinthιans, Democracia Corinthiana, Invasão Corintiana)
      Λίγο η Λιβόρνο αλλά δεν μπορώ τους σταλίνες. Αλλού δεν βρίσκω κάτι τόσο ιδιαίτερο να ζηλέψω, ούτε είμαι υπέρ του κρυφο-φετιχισμού "εγώ υποστηρίζω μικρές/δεν υποστηρίζω μεγάλες ομάδες". Δίκιο έχεις, αλλά χρειάζομαι κάτι πιο δυνατό, πιο ιδιαίτερο, για να μην χορέψω με τα βουβάλια, διότι με έλκουν οι αντιπαραθέσεις που καίνε. Συνήθως εργατιά εναντίων αστών. Ολυμπιακός, Λίβερπουλ, Μίλαν. Ίσως έτυχε, ίσως το κόκκινο να με μάγεψε.

      Διαγραφή
  4. Έχω ξαναγράψει ότι ο βασκικός εθνικισμός βασίζεται στο αίμα και τη φυλή, πράγμα που κάνει την εμμονή της Athletic ρατσιστική. Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε στα 'Nations and Nationalism since 1780, Eric Hobsbawm', 'Cultural and Political Nationalism. John Hutchinson', 'The identity of Nations: Nationalism in Spain, Montserrat Guibernau'. Αντίθετα ο Καταλανικός εθνικισμός είναι πολιτιστικός και βασίζεται στη διακριτή γλώσσα, μουσική και λογοτεχνική παράδοση.

    Εγώ που δεν έχω μια ομάδα σε κάθε χώρα, αλλά μόνο ΑΕΚ, Barça και Boca στην άλλη πλευρά, έχω αντιπάθειες μόνο. Ας πούμε η ομάδα που απεχθάνομαι περισσότερο είναι η Lazio για ευνόητους λόγους. Α και μην ξεχάσω: η Milan εργατική ομάδα με πρόεδρο τον Καβαλιέρε!!! Πείτε ότι γίνατε Milan λόγω Sacchi, Barezi και Ολλανδών. Δεν πειράζει, φυσιολογικό είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, οι σύλλογοι δεν ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους, αλλά στον κόσμο τους. Η Μίλαν έχει (είχε;) βάση στην εργατική πλευρά της πόλης, και αν δεν κάνω λάθος τα χρώματα είναι του αναρχοκομμουνισμού, στο Μιλάνο οι Brigate Rosse είχαν βάση τις εργατικές, "Μιλανέζικες" γειτονιές. Όμως δεν λέω ότι έγινα για αυτόν τον λόγο Μίλαν. Έγινα από τους Ολλανδούς και ιδίως τον Μάρκο και Λίβερπουλ λόγω πατέρα, Μπήρτσλεη και Μπαρνς. Είπαμε μάλλον έτυχε, ή φταίει το κόκκινο.
      Όσο για τους Βάσκους, με κίνδυνο να υιοθετήσω "μαλακά" ναζιστικά επιχειρήματα, μου φαίνεται ο φυλετικός αυτός εθνικισμός ότι δεν επαίρεται για υπεροχή ή απορρίπτει ως κατώτερες άλλες " φυλές", αλλά απλά υπερ της της διατήρησης μία ιδιαιτερότητας που ύστερα από αιώνες κατοχής (τώρα ισπανογαλλικής) έχει χάσει πολλά από την πληθυσμιακή εξάπλωση ή πολιτιστική της αυτονομία. Πως κρατάς Βάσκους αυτούς που δεν μιλάνε γρι βάσκικα; Βάσει καταγωγής, με σκοπό να μάθουν και να επανέλθουν στην πολιτιστική κοιτίδα. Μέσω ενός καλού μου φίλου Βάσκου, από χωριό που έμαθε ισπανικά σνα ξένη γλώσσα, γνώρισα παιδιά στην παρέα του λόγω βάσκικης καταγωγής έμαθαν τα βάσκικα σαν ξένη γλώσσα, καθώς κανείς στο σόι τους δεν ήξερε βάσκικα. Τώρα αν υπάρχει ιδεολογία φυλετικής υπεροχής που δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου και θα με αναγκάσει να αναθεωρήσω

      Διαγραφή
    2. Βάσει των στατιστικών στοιχείων που συλλέχθηκαν μεταξύ 1975 (θάνατος Franco) και 1978 (θέση σε ισχύ του νέου Συντάγματος) στη Βασκωνία μόλις το 8% μιλούσε Βάσκικα, ίδιο ποσοστό στη Γαλικία, ενώ στην Καταλωνία το ποσοστό αυτό ήταν 84%.

      Μετά, από το 1979 με το Νόμο Γλωσσολογικού Κανονισμού (Ley de Normalidación Lingüistica) κάθε 1 από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της χώρας έχει το δικαίωμα να φτιάχνει το δικό της πρόγραμμα εκπαίδευσης. Έτσι σε Γαλικία, Βασκωνία και Καταλωνία όπου οι τοπικές γλωσσικές ποικιλίες πήραν status γλώσσας τα σχολεία δίνουν την επιλογή να κάνουν όλα τα μαθήματα στην τοπική γλώσσα και 2 ώρες τη βδομάδα Ισπανικά, ή το ανάποδο.

      Έτσι όσοι πήγαν σχολείο μετά το 1979 έχουν μάθει την τοπική γλώσσα και όσοι είναι από 35 και κάτω μιλάνε πρώτα Καταλανικά, Βάσκικα,Γαλιθιάνικα και μετά Καστεγιάνο.

      Διαγραφή
  5. παναθηναικος, λιβερπουλ, μπαρτσα ετσι χωρις κανενα ιδιαιτερο λογο (και η γκαντεμια ειναι οτι εγινα λιβερπουλ το '91. στο τσακ ρε γαμωτο να λεω οτι ειδα και πρωταθλημα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα έχω ένα παιδικό φίλο που είναι ΑΕΚ, Liverpool, Inter και Atlético. Από το 1996 μέχρι το calciopolis ζούσε ένα δράμα. Μετά πρώτα με την Inter και τώρα με την Atlético το στρώνει. Ήταν και εκείνος ο τελικός στην Πόλη το 2005 και κάτι έγινε. Μόνο με την ΑΕΚ έχουμε ένα κοινό θεματάκι, αλλά τώρα με το φρούριο της ερήμου που ετοιμάζει ο Τίγρης στη Φιλαδέλφεια, τι να σε λέω τώρα...

      Διαγραφή
  6. τη μερα που το σηκωσαμε στην κωνσταντινουπολη ειχα πει χαλαλι κι αλλα πεντε χρονια χωρις πρωταθλημα τετοια χαρα που πηρα. τοτε μου φαινοταν μακρινο το "πεντε χρονια" μα ελα που περασαν κι αυτα και κοντευουν αλλα τοσα και παλι τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και γω την ίδια μαλακία περίπου σκέφτηκα. Άρε Λιβερπουλάρα...

      Διαγραφή
    2. Σκέφτομαι μερικές φορές ότι η L'pool έχει περισσότερα χρόνια να πάρει πρωτάθλημα από την ΑΕΚ και παρηγοριέμαι.

      Διαγραφή
  7. Παίδες, αύριο το νέο post γιατί έχω κάτι θέματα με το Internet σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή