Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Συνεδρία 16: Ο χημικός γάμος


Αν και αποφεύγω να γράφω εδώ για τα πράγματα που απασχολούν την επαγγελματική μου καθημερινότητα, υπάρχουν μερικά συμβάντα που σε ξεπερνούν. Είναι μια εξαιρετικά ψυχοφθόρος διαδικασία να προσπαθείς να ασχοληθείς με υψηλή πολιτική όταν η χώρα που εξετάζεις βρίσκεται μεταξύ ολέθρου και ισοπέδωσης. Τα γεγονότα σε Συρία και Αίγυπτο που παίζουν πρώτα θέμα στη διεθνή ειδησιογραφία αποτελούν την ημερήσια δόση μου φρίκης και βίας.

Με τη Συρία άρχισα να ασχολούμαι περίπου ενάμιση χρόνο πριν, καθώς μου ζητήθηκε αρχικά να γράψω κάτι για τη σχέση του καθεστώτος Αλλαουί με το Ιράν. Πέρα από τα προφανή, ότι οι Σιίτες μεταξύ τους υποστηρίζονται , ότι η Συρία είναι παρέμενε το μόνο κράτος που στήριζε διεθνώς το Ιράν και ότι τα δύο καθεστώτα είχαν αγαστή συνεργασία σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, υπάρχουν και μερικά στοιχεία στο περιθώριο. Το κυρίαρχο είναι η μεταφορά οπλισμού από το Ιράν στη Συρία. Παρά το εμπάργκο το Ιράν συνεχίζει να εξοπλίζεται, να ναι καλά ο Μακαριστός, Πεφωτισμένος Βορειοκορεάτης ηγέτης, το Πακιστάν και η δρόμοι λαθρεμπορίου από τη Ρωσία. Η συνήθης μέθοδος είναι να δίνεται ένα πρωτότυπο στο Ιράν και μετά αυτοί να κάνουν βιομηχανική παραγωγή μιας ρέπλικας που φέρει Ισλαμική ονομασία. Με αυτόν τον τρόπο τίποτα δε μπορεί να συνδεθεί με τον αυθεντικό πάροχο και να κινηθεί κάποια διπλωματική διαδικασία πέραν τον κατηγοριών και των καταγγελιών. Η κατασταλτικοί μηχανισμοί του διεθνούς δικαίου είναι έτσι και αλλιώς της πλάκας, αν και όπου υπάρχουν.

Το δεύτερο είναι ότι η Συρία εδώ και περίπου 70 χρόνια μάχεται με τη Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία για την ηγεσία του κινήματος του ‘Παναραβισμού’. Η ιδέα ότι τα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (Μαγκρέμπ) είναι απότοκα της αποαποικιοποίησης, ότι δε διαθέτουν διακριτά εθνικά χαρακτηριστικά και ότι όλοι αποτελούν κομμάτι του μεγάλου Αραβικού έθνους, δεν είναι καινούρια. Υπάρχει από την εποχή του Σαλαδίνου (μέσα 13ου αιώνα) και πήρε μια τεράστια ώθηση με την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κυρίως με τη θεμελίωση του κράτους του Ισραήλ. Το Ιράν παρακολουθεί από μακριά στηρίζοντας το Συριακό πόλο, περιμένοντας την ευκαιρία να βγει μπροστά. Η ηγεσία του ‘Παναραβισμού’ είναι ένας από τους δευτερεύοντες λόγους πίσω από το πυρηνικό του πρόγραμμα και φυσικά στηρίζοντας τη Συρία προμοτάρει τους Σιίτες. Άλλωστε ο κόλπος λέγεται Περσικός ακόμα, έτσι;

Το ότι η Συρία είχε χημικό οπλοστάσιο ήταν τόσο μυστικό στη διεθνή κοινότητα, όσο και τα πυρηνικά του Ισραήλ. Παρ’ όλ’ αυτά, θεωρούσαμε ότι ο κίνδυνος ήταν να περάσουν στα χέρια της Σιιτικής Χεζμπολάχ και όχι ότι ο Ασσάντ θα τα χρησιμοποιήσει εναντίων του δικού του πληθυσμού, πόσο μάλλον εναντίων αμάχων. Ναι, σίγουρα το απολυταρχικό Ισλάμ κλυδωνίζεται, παραδοσιακά κέντρα εξουσίας και ισχύος διαφοροποιούνται, σε ένα εμφύλιο δεν υπάρχουν κανόνες κτλ, στα οποία δε θέλω να επεκταθώ, αλλά διάολε! Αυτό που συμβαίνει στη Συρία πλέον είναι εκκαθάριση. Το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από το διεθνές δίκαιο ούτε ως εθνοκάθαρση (το να διώκονται αποκλειστικά μέλη μιας εθνικής ταυτότητας), ούτε ως γενοκτονία (προσπάθεια πλήρους εκκαθάρισης ενός πληθυσμού), ούτε ως βίαιη μετακίνηση πληθυσμού, διότι σκοτώνονται στις εστίες τους,. Και τα τρία παραπάνω αποτελούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας και η δίωξη δε χρειάζεται να περάσει από τον ‘παράλυτο σχιζοφρενή’ ΟΗΕ, που έλεγε και ο Kissinger.

Και να καταδείξω τη απεριόριστη γελοιότητα του διεθνούς δικαίου, ο Ασσάντ δεν μπορεί να κατηγορηθεί ούτε βάσει της Σύμβασης περί Χημικών Όπλων, διότι η Συρία δεν είναι συμβεβλημένο μέλος. Αν ένα κράτος δεν υπογράψει και δεν κυρώσει μια διεθνή συνθήκη δε δεσμεύεται από αυτήν. Έτσι λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιεί τα χημικά όπλα μέχρι φυσικά να αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν πάει άλλο. Εδώ έχουμε τη δεύτερη γελοιότητα που τόσο καιρό κατηγορείται η διεθνής κοινότητα γιατί δεν κάνει κάτι για την αιματοχυσία στη Συρία (ελπίζω να είναι αρκετά δημοσιογραφικό αυτό), δηλαδή να επέμβει στρατιωτικά επειδή δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα άλλο. Αν αποφασίσει ο ΟΗΕ να επέμβει, που είναι το νόμιμο, η επιχείρηση θα τρέξει από τις ΗΠΑ, διότι είναι η μόνη που έχει τα μέσα και τα χρήματα να το κάνει. Τώρα επέμβαση υπό την ηγεσία των Αμερικανών σε Αραβικό κράτος που συνορεύει με το Ισραήλ, θα επαναφέρει τα ‘φονιάδες των λαών’. Άσχετα με το ότι αυτό είναι το νόμιμο, δηλαδή ο ΟΗΕ δίνει εντολή με τη σύμφωνη γνώμη όλων, και όσο μπορεί συμβάλει ο καθένας. Οι αφελείς θα συνδέσουν αυτήν την επέμβαση με εκείνη στο Ιράκ που ο βλάκας γιος του φίλου του Επίτιμου έκανε μόνος του, με κάτι φιλαράκια του, παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς και κανόνες. Μετά θα βγουν στη φόρα τα Βιετνάμ και οι Κορέες και το στερεότυπο θα συνεχίσει να υφίσταται ακέραιο.

Ένας άλλος πόλος του Αραβικού κόσμου, η Αίγυπτος διάγει και αυτή εμφύλια κατάσταση. Και αν στην Ελλάδα έχουμε ψευτοδιλήμματα, η Αίγυπτος έχει να διαλέξει μεταξύ στρατιωτικής ή θρησκευτικής δικτατορίας. Μουτζαχεντίν ή τανκς δηλαδή. Ο Μόρσι εκλέχτηκε, αλλά είναι ο anchorman της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Επιβάλλοντας εν μέρει τη Σαρία (Ισλαμικός Νόμος) με μαντήλες στη δημόσια τηλεόραση, απαγόρευση του αλκοόλ, επιβολή του οι γυναίκες να συνοδεύονται από άντρες, και άλλα τέτοια όμορφα μπήκε στο μάτι των ‘κοσμικών’. Ο Γκιούλ, πριν από μερικά χρόνια, όταν ήταν ακόμα Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είχε πει κάτι εξαιρετικά εύστοχο: ‘Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί μπορούν να υπάρχουν Χριστιανο-δημοκρατικά κόμματα και δεν μπορούν να υπάρχουν Ισλαμο-δημοκρατικά’. Εμπνευσμένο, αλλά το Ισλάμ ως θρησκεία επεμβαίνει πάρα πολύ στην πολιτικο-οικονομική και κοινωνική ζωή των κρατών. Και τελικά αποδεικνύεται ότι Ισλάμ και δημοκρατία έχουν δρόμο μπροστά τους για να βρουν ένα modus vivendi.

Οι Αραβικές χώρες έχουν το πρόβλημα της εποχής. Ο Χριστιανικός κόσμος όταν πέρασε αυτές τις μεταλλάξεις δεν είχε την υπερέκθεση στα media. Με εξαίρεση τις ΗΠΑ όπου η επανάσταση έφερε τη δημοκρατία και τέλος, σε όλα τα άλλα κράτη η δημοκρατία μέχρι να εμπεδωθεί πέρασε από πολλές φάσεις και αρκετούς θανάτους. Στη Γαλλία η εναλλαγή δημοκρατίας – βασιλείας κράτησε σχεδόν ένα αιώνα και χτίστηκε πάνω στην γκιλοτίνα. Στη Γερμανία η Βαϊμάρη έφερε τον Αδόλφο στην εξουσία. Στην Ισπανία είχαν 38 χρόνια το Generalisimo. Στην Ελλάδα η πρώτη Ελληνική δημοκρατία έφερε ένα νόθο δημοψήφισμα, παλινόρθωση, δικτατορία. Στον Αραβικό κόσμο όμως τα Μπααθικά καθεστώτα είτε τα έριξαν από έξω (πχ Ιράκ) ή τα ανέτρεψαν εσωτερικές κοινωνικές επαναστάσεις στην εποχή της πληροφορίας.

Αν ο Ροβεσπιέρος μπόρεσε να εξοντώσει 3.000 βασιλόφρονες και αν ο Στάλιν ξεφορτωνόταν όποιον θεωρούσε εχθρό του λαού, το μάθαμε από την ιστορία και τη μελέτη των αρχείων. Τώρα όλα συμβαίνουν σε παρόντα χρόνο, σε συνθήκες άμεσης αναμετάδοσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το επίπεδο βίας είναι διαφορετικό. Ένας Έλληνας καθηγητής στο Yale, ο Στάθης Καλύβας έχει γράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο για τα επίπεδα βίας στους εμφυλίους, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον ελληνικό εμφύλιο. Δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα Ελληνικά, αν θέλετε να το ψάξετε είναι το ‘The Logic of Violence in Civil War’.

Ο Καλύβας θεωρεί (και συμφωνώ) ότι στους εμφυλίους η κλιμάκωση της βίας είναι πιο απότομη και τα επίπεδά της οδηγούνται προς τα πάνω επειδή δε διατηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των κοινωνικών, ταξικών, οικονομικών επιπέδων, καθώς και εκείνων της λήψεως αποφάσεων. Καταργείται η κάθετη, ιεραρχική δομή τόσο σε πολιτικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο και ο κάθε αντιμαχόμενος περικλείει ένα κομμάτι όλης της διαδικασίας ο ίδιος. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τη γεωμετρικά αυξανόμενη καταστροφικότητα (μη δόκιμο, αλλά δεν μπορώ να βρω καλύτερη λέξη) των σύγχρονων οπλικών συστημάτων έχουμε ένα εξαιρετικό θέαμα για τις ύαινες με τα μικρόφωνα και τις κάμερες. Και στην περίπτωση της Συρίας και της Αιγύπτου, ένα διαβρωτικό για την ανθρώπινη φύση χημικό γάμο.

12 σχόλια:

  1. Πραγματικά πολύ ρευστή η κατάσταση στην περιοχή της Συρίας. Από πού ν’ αρχίσει κανείς και που να τελειώσει... Στα χρόνια πριν την εξέγερση, θυμάμαι που ο Άσαντ πήγαινε να φτιάξει πυρηνικό αντιδραστήρα και το Ισραήλ τον κατέστρεψε με αεροπορική επιδρομή. Πρέπει να έγινε το 2007 αυτό το περιστατικό. Φυσικά, τίποτε δεν επιβεβαιώθηκε τότε επίσημα από καμιά πλευρά, ούτως ώστε να μπορέσει να πάρει τη σκυτάλη η μυστική διπλωματία και να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα. Έκτοτε, οι δυο χώρες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια άτυπη (σε πρώτη φάση) συμφωνία για την επιστροφή των υψιπέδων του Γκολάν στη Συρία, που το Ισραήλ κατέκτησε στον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσάρτησε το 1981. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Συρία θα ανακτούσε το χαμένο έδαφος και σε αντάλλαγμα θα διέλυε τη συμμαχία της με το Ιράν, ούτως ώστε να σπάσει ένας σημαντικός κρίκος του σιιτικού τόξου, που ξεκινάει απ’ το Ιράν, περνά απ’ το σιιτικά ελεγχόμενο τμήμα του Ιράκ, συνεχίζει στην Συρία και καταλήγει στο ελεγχόμενο απ’ την Χεζμπολά τμήμα του Λιβάνου, καθώς και στην Χαμάς στην Παλαιστίνη. Παρά τις όποιες διαφωνίες είδαν το φως της δημοσιότητας, τα πράγματα πήγαιναν καλά και όλα έδειχναν ότι το Ισραήλ θα γλίτωνε από δυο τουλάχιστον πονοκεφάλους στα σύνορά του (Συρία, Λίβανο) και έναν ακόμη εσωτερικό (Χαμάς). Θα έμπαινε ένα τέρμα στις τρομοκρατικές επιθέσεις με ρουκέτες, διότι θα κοβόταν η τροφοδοσία αυτών που τις έριχναν. Τότε ήταν που ξέσπασε η εξέγερση and the rest, as they say, is history.

    Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Ποιά χώρα θα σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο να βάλει το χέρι της στην πτώση του Άσαντ απ’ την εξουσία, μόνο και μόνο για να πάρουν την θέση του οι τρισχειρότεροι φανατικοί ισλαμιστές; Και δεν μιλάω μόνο για τους εντός της Συρίας σουνίτες: αυτήν τη στιγμή, έχει δημιουργηθεί στην χώρα «πεδίον δόξης λαμπρόν» για όλους τους σουνίτες της Μέσης Ανατολής που θέλουν να κερδίσουν μια θέση στον παράδεισο πολεμώντας τον αιρετικούς του Άσαντ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τροφοδοντούνται οι εξτρεμιστές Άραβες της Συρίας από αδελφούς ομοθρήσκους τους, που προέρχονται απ’ τις γειτονικές – και όχι μόνο – χώρες: σαλαφιστές απ’ την Ιορδανία (με τον πλημμελή έλεγχο των συνόρων της) και το Ιράκ και ουαχαμπίτες απ’ την Σαουδική Αραβία. Ειδικά οι Αμερικανοί, που τόσο κόπιασαν (και εξακολουθούν να κοπιάζουν) για την καταστροφή των βάσεων της Αλ Κάιντα σε Αφγανιστάν και Ιράκ, βρίσκονται μπροστά σ’ ένα τραγικό δίλημμα: αν δεν βοηθήσουν να ανατραπεί ο Άσαντ, χάνουν μακροπρόθεσμα το κύρος που έχουν στα μάτια του λαού τους και των Συμμάχων τους ως υπερασπιστές της δημοκρατίας. Δεν μπορεί να την πέφτεις για γελοίες δικαιολογίες σε καθεστώτα, όπως του Σαντάμ και των Ταλιμπάν, που τουλάχιστον κάθονταν ήσυχα μέχρι την χρονιά που δέχτηκαν επίθεση, και να κλείνεις τα μάτια μπροστά στις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στη Συρία. Απ΄την άλλη, βοηθώντας στην ανατροπή του Άσαντ, είναι σαν να βοηθάς στην δημιουργία μιας τεράστιας δεξαμενής στρατολόγησης τρομοκρατών, που ίσως αργότερα κληθείς να την αντιμετωπίσεις μέσα στο σπίτι σου. Είναι σαν να διαγράφεις με μια μονοκοντυλιά τα όποια – πενιχρά έστω – αποτελέσματα των εκστρατειών σου τα προηγούμενα 12 χρόνια και να παραδέχεσαι ότι όσοι στρατιώτες σου σκοτώθηκαν πολεμώντας, πέθαναν ουσιαστικά για το τίποτα. Τι μένει λοιπόν να γίνει; Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα και δεν θα ήθελα ούτε για αστείο να βρεθώ στη θέση των ανθρώπων που θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις. Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς το γεγονός ότι η Ρωσία στηρίζει τον Άσαντ, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό. Μην ξεχνάμε ότι η Συρία είναι η μόνη διέξοδος της ρωσικής αρκούδας στα θερμά νερά της Μεσογείου και το τελευταίο της πάτημα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και δεν σκοπεύει να το εγκαταλείψει χωρίς μάχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Ισραήλ, απ’ την άλλη, έχει τις μόνιμες φοβίες σχετικά με την ασφάλειά του, και ίσως όχι άδικα μέχρις ενός σημείου. Το Ισραήλ είναι δυστυχώς κράτος χωρίς στρατηγικό βάθος, με την έννοια ότι είναι μόνο καρδιά και δεν περιβάλλεται από σώμα: όποιος δηλαδή αποφασίσει να χτυπήσει το Ισραήλ χτυπάει κατευθείαν τον πληθυσμό του κράτους, καθώς δεν υπάρχει έδαφος για να απορροφήσει ως μαξιλαράκι την επίθεση. Εξελίχθηκε λοιπόν με τα χρόνια σε κράτος-φρούριο, αποκτώντας με τη βοήθεια της Δύσης πυρηνικά όπλα (πλέον από διακόσιες κεφαλές) και φτιάχνοντας σταδιακά έναν απ’ τους πιο σύγχρονους στρατούς στον κόσμο. Εξακολουθεί όμως να είναι ευάλωτο σε ασύμμετρες απειλές, όπως είναι οι βομβιστικές επιθέσεις. Γι’ αυτόν το λόγο, τα γεγονότα που είναι εν εξελίξει σε Αίγυπτο και Συρία είναι για το Ισραήλ διπλός εφιάλτης, διότι υπάρχει ορατός ο κίνδυνος και δυο αυτές χώρες να ενισχύσουν την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ και αυτές μετά με τη σειρά τους να ωθήσουν στα άκρα τους Παλαιστίνιους. Χάλασαν και οι σχέσεις με την Τουρκία και χάθηκε έτσι για το Ισραήλ ένας σημαντικός σύμμαχος που με τις στρατιωτικές του βάσεις αναπλήρωνε κάπως την έλλειψη στρατηγικού βάθους. Μόνο στη Δυτική Όχθη έχει το Ισραήλ τον έλεγχο της κατάστασης αλλά μόνο μεσοπρόθεσμα, καθώς, λόγω δημογραφικού, ο χρόνος κυλάει υπέρ των Παλαιστινίων και μετά μόνο δυο δρόμοι θα υπάρχουν: γενοκτονία ή επώδυνος για τους Ισραηλίτες συμβιβασμός. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

    Οι μόνοι που μπορούν να βγουν πραγματικά κερδισμένοι, επωφελούμενοι απ΄την αναμπουμπούλα που επικρατεί στην περιοχή, είναι οι Κούρδοι: εξεγέρσεις στην Τουρκία, εμφύλιος πόλεμος στην Συρία και ένα ουσιαστικά αυτόνομο κουρδικό τμήμα του Ιράκ, όλα δείχνουν ότι οι συνθήκες για την χειραφέτηση του κουρδικού στοιχείου σε τρεις απ’ τις τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής που είναι εγκατεσπαρμένοι οι Κούρδοι (η τέταρτη είναι το Ιράν) και την συνεπακόλουθη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν είναι ευνοϊκότερες από ποτέ. Αν πάρει τις ευλογίες των ΗΠΑ και ευοδωθούν τα σχέδιά του, τότε θα δημιουργηθεί το μόνο πραγματικά φιλικό προς το Ισραήλ κράτος της περιοχής, το οποίο συν τοις άλλοις θα λύσει και το μακροπρόθεσμο πρόβλημα της έλλειψης υδάτινων πόρων του Ισραήλ. Μην ξεχνάμε ότι, λόγω της στρατηγικής του θέσης, το Κουρδιστάν θα έχει υπό τον έλεγχό του τα νερά του Τίγρη και του Ευφράτη. Όλα αυτά όμως φαντάζουν προς το παρόν μακρινά.

    Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά στον βίαιο ξεριζωμό – γενοκτονία που υφίσταται αυτές τις μέρες το χριστιανικό στοιχείο σε Αίγυπτο και Συρία. Μια παρουσία αιώνων στις περιοχές αυτές σβήνει με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε ανήμποροι την τραγωδία, ευχόμενοι να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι χριστιανοί είναι πραγματικά οι μεγάλοι χαμένοι της όλης υπόθεσης, μαζί φυσικά με τους αμάχους κάθε παράταξης (καθεστωτικών και αντικαθεστωτικών), που μετρούν ήδη χιλιάδες θύματα.

    Υ.Γ. Ραμόν, είναι η πρώτη φορά που γράφω σχόλιο στο blog σου, αν και στο παρελθόν έχουμε συνομιλήσει μια φορά στο gazzetta. Σου ζητώ λοιπόν να με συγχωρήσεις για την φλυαρία και τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο ανέλυσα το όλο θέμα, καθώς τα διεθνή με ενδιαφέρουν αρκετά αλλά δεν έχω δυστυχώς τον χρόνο να τα παρακολουθώ όσο θα ήθελα. Συγγνώμη λοιπόν για τα σφάλματα, τις παραλείψεις και την ασχετοσύνη. Περισσότερο από κάθε τι άλλο, ήθελα να γράψω την αποψή μου. Ευχαριστώ για την φιλοξενία και συγγνώμη που σ’ έπρηξα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχάς να σου πω ότι δεν κούρασες και χαίρομαι που μπήκες στην παρέα. Επίσης, χρησιμοποιείς ορολογία και αν δεν το έχεις σπουδάσει το θέμα και είσαι χομπίστας μαγκιά σου. Αν πρόσεξες στο κείμενο αποφεύγω να χρησιμοποιώ ορολογία και όταν το κάνω βάζω την ερμηνεία σε παρένθεση επειδή α) δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι να τη γνωρίζουν και β) κάποιο θέλουν να μάθουν. Τώρα επειδή έβαλες αρκετά θέματα θα ξεκινήσω από το πιο περίεργο.

    Όταν έγινε ο βομβαρδισμός του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Συρία έπεσε μια απίστευτη Ometa και στην επίσημη διεθνή κοινότητα και στους περιφερειακούς παίχτες. Κανένα κράτος ή οντότητα (στην Παλαιστίνη πάει αυτό) δεν είπε απολύτως τίποτα και το πιο περίεργο από όλα ήταν ότι δεν υπήρξε ούτε προφορική αντίδραση, πόσο μάλλον αντίποινα από τη Χεζμπολάχ. Και καλά η Δύση και οι Κινέζοι που δε βλέπουν με καλό μάτι τον άξονα Δαμασκού – Τεχεράνης, αλλά η σιωπή της Χεζμπολάχ μπαίνει στη σφαίρα του ανεξήγητου. Πόσο μάλλον αν το συγκρίνεις με το διεθνές σύστριγγλο που είχε γίνει το 1984 όταν βομβάρδισε το Ισραήλ τον ‘Όσιρη’ στο Ιράκ.

    Το Ισραήλ από την πλευρά του καλά κάνει και ανησυχεί. Όσο αντιπαθές και αν είναι ως κράτος στον υπόλοιπο κόσμο, αυτό που κάνει είναι να ακολουθεί τη λογική και να προφυλάσσει τα δικά του συμφέροντα. Έχεις δίκιο ότι δεν έχει στρατηγικό βάθος και το χειρότερο είναι για το Τελ Αβίβ ότι υπάρχει τεράστιο συγκέντρωση πληθυσμού σε λίγα αστικά κέντρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα εναντίων του θα φέρει μεγάλες απώλειες. Γι’ αυτό το λόγο καταφεύγουν συχνά στη λύση του προληπτικού, χειρουργικού χτυπήματος (μετάφραση του preemptive surgical strike). Ειδικά αν στην εξουσία είναι το Λικούντ ακολουθούν το better safe than sorry και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η διεθνής κατακραυγή. Αυτή θα κοπάσει μετά από λίγο καιρό ενώ το πρόβλημα θα έχει εξαφανιστεί μια για πάντα. Μόνο που με τη Χεζμπολάχ έχουν μπλέξει με έναν εξαιρετικά ευφυή και οργανωμένο αντίπαλο που έχει τη δυνατότητα να διαβάλει κάθε προσπάθεια μυστικής διπλωματίας. Η Χαμάς είναι πιο παλιομοδίτικη οργάνωση και πλέον η Σαμπάχ έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά που σχεδόν την ελέγχει. Άσε που όσο αναπτύσσεται πολιτικά χάνει το μαχητικό της χαρακτήρα.

    Το Ισραήλ χαλώντας τις σχέσεις του με την Τουρκία θα γίνει πιο επιθετικό. Κάτι που παραβλέπουμε εμείς στη Δύση όταν το κατηγορούμε είναι ότι οι κυβερνήσεις του Ισραήλ λογοδοτούν στο δικό τους πληθυσμό. Όταν δέχονται επιθέσεις, είτε οργανωμένα με ρουκέτες, είτε από βομβιστές αυτοκτονίας, οι πολίτες του Ισραήλ ζητούν από τις κυβερνήσεις τους δράση. Και επειδή οι ρουκέτες έρχονται από ξένα εδάφη και τους βομβιστές δεν μπορείς να τους προβλέψεις η πρόληψη είναι σχεδόν αδύνατη, οπότε μένει η αντίδραση.

    Και μπορεί το Ισραήλ να έχει μια εκπληκτική αεροπορία και έναν εξαιρετικό στρατό ξηράς, όμως τα πυρηνικά μεταφέρονται με πυραύλους και εκεί πάσχουν. Το πυραυλικό σύστημα του Ισραήλ είναι μέσου βεληνεκούς, δηλαδή ως 1.500 χλμ, πράγμα που σημαίνει ότι αν επιλέξουν να τα χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό νέφος θα πλήξει και αυτούς. Σε μια χώρα με τόσο μικρό πληθυσμό συγκεντρωμένο σε λίγα σημεία αυτό είναι απαγορευτικό. Περισσότερο υπάρχουν για να τρομάζουν, που άλλωστε είναι και η πραγματική χρήση του στρατηγικού οπλοστασίου. Τέλος, δεν ξέρουμε ποιο είναι το trigger zone (η κόκκινη γραμμή) για το Ισραήλ.

    Για τους Κούρδους δεν αξίζει να ασχοληθούμε πολύ. Αν γίνει η οποιαδήποτε προσπάθεια τότε η Τουρκία θα πέσει στην αγκαλιά του Ιράν και αυτό είναι κάτι που ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα, ούτε η Ευρώπη θέλουν. Και ναι μεν το ζήτημα του ελέγχου των υδάτων είναι πρωτεύον στην περιοχή, αλλά όσο τα κλειδιά τα έχει η Τουρκία είναι όλοι ευχαριστημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει ένα μόνο πράγμα σωστά στην ανάλυσή τους. Ότι αν πλήξεις την ηγεσία των τρομοκρατικών οργανώσεων τις βάζεις σε φάση εσωστρέφειας. Και εδώ έχουν πετύχει αρκετά. Διέλυσαν το Ιράκ βέβαια (το Αφγανιστάν ήταν ήδη διαλυμένο) μέχρι να το καταλάβουν, αλλά άλλη κυβέρνηση τότε. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τώρα είναι ότι η κυβέρνηση Obama πηγαίνει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν το θέμα έρθει στον ΟΗΕ, δεν μπορούν να μην ψηφίσουν υπέρ της επέμβασης στη Συρία. Εντωμεταξύ προσεύχονται να βάλουν κάποιο βέτο οι Ρώσοι, αλλά δεν βλέπω να τους κάνουν τέτοιο χατίρι. Οι Κινέζοι δεν βάζουν ποτέ βέτο μόνοι τους και οι Αγγλο-Γάλλοι κίνησαν τα διαδικασία. Οι ΗΠΑ είναι παγιδευμένες στην εικόνα τους και στις αξίες που λένε ότι προασπίζονται, ενώ κατά βάθος γνωρίζουν ότι όταν τελειώσει ο εμφύλιος στη Συρία με αυτή τη μορφή, θα υπάρξει ένας άλλος μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών.

    Οι Σουνίτες χωρίζονται σε 34 διαφορετικές φράξιες. Είναι μια απόδειξη ακόμα του ότι δε φταίνε τα ιερά κείμενα, αλλά οι άνθρωποι που τα ερμηνεύουν για το τι συμβαίνει. Και οι άνθρωποι έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Η Σαουδική Αραβία είναι αντιπαθής σε όλους τους άλλους. Η Αίγυπτος αν μπορούσε να ανασυγκροτηθεί θα έπαιζε μόνη της, αλλά Μεσόγειοι και αυτοί, σιγά μη δουν την ευκαιρία και τη βάλλουν πάνω από τα εσωτερικά μικροσυμφέροντα. Το μόνο που καταλάβαμε από αυτήν την ιστορία, από τότε που ξεκίνησε η λεγόμενη ‘Αραβική Άνοιξη’ είναι ότι Ισλάμ και δημοκρατία μπορούν να φτάσουν μαζί μέχρι το επίπεδο που είναι η Τουρκία. Και αυτό είναι ανησυχητικό.

    Και κάτι για το τελευταίο σου σχόλιο. Κατά την οικοδόμηση των εθνών κρατών το 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου εκτοπίστηκαν πληθυσμοί από πατρογονικές τους εστίες. Για παράδειγμα, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας που βρίσκονταν εκεί από το 10ο αιώνα προ Χριστού ξεριζώθηκαν το 1922 ώστε να οικοδομηθεί το Τουρκικό έθνος-κράτος από την πολυεθνική Οθωμανική αυτοκρατορία. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα διότι εκκολάπτεται ένας περίεργος θρησκευτικός εθνικισμός. Περίεργος διότι δε βασίζεται από τη μια σε εθνοτικά στοιχεία, αλλά σε θρησκευτικά και από την άλλη διότι είναι γεωγραφικά περιορισμένος σε πολιτικά σύνορα. Ευτυχώς, η μετακίνηση είναι πλέον ευκολότερη από ότι 100 χρόνια πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε, σ’ ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να μου απαντήσεις. Μαθαίνω πολλά διαβάζοντας τα σχόλιά σου. Επειδή στο αρχικό σου κείμενο ανέφερες τον Σαλαδίνο, ήθελα να σε ρωτήσω κάτι: πρόσεξες ποτέ πόσο μικρό ρόλο έπαιζε η εθνότητα στην μεσαιωνική Μέση Ανατολή; Ο Σαλαδίνος και η οικογένειά του (οι Αγιουβίδες) ήταν κουρδικής καταγωγής, ο επικυρίαρχος του Σαλαδίνου, ο Νουρεντίν, ήταν Τούρκος, και οι δυο τους είχαν πνευματικό ηγέτη τον...Άραβα χαλίφη της Βαγδάτης, του οποίου η δυναστεία είχε ανέβει στην εξουσία στηριζόμενη στους...Πέρσες:) Τί τους ένωνε όλους αυτούς; Μα, φυσικά, το θρήσκευμα, καθώς όλοι τους ήταν σουνίτες και μισούσαν τόσο το σιιτικό χαλιφάτο των Φατιμιδών της Αιγύπτου όσο και το χριστιανικό βασίλειο των Σταυροφόρων της Ιερουσαλήμ. Γιατί σου τα αναφέρω όλα αυτά; Μου τα θύμισε ο θρησκευτικός εθνικισμός, που πολύ σωστά είπες ότι εκκολάπτεται αυτόν τον καιρό και δεν θα βασίζεται σε εθνοτικά στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα έπεσες σε βλαμμένο με το θέμα του εθνικισμού. Από το μεταπτυχιακό μου και μετά έχω ασχοληθεί πολύ με το θέμα. Θα σου πω ότι οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι η έννοια του έθνους δεν υφίσταται πριν από τη Γαλλική Επανάσταση. Ως τότε αυτό που ένωνε τους ανθρώπους ως κοινό γνώρισμα ήταν η θρησκεία. Έτσι, υπήρξαν πολύ σκληροί και μακρόχρονοι θρησκευτικοί πόλεμοι τόσο στην Ευρώπη, όσο και μεταξύ Ευρώπης και Αράβων. Άλλωστε στην Ισπανία όταν οι Ισαβέλα και ο Φερδινάρδος έδιωξαν τους Άραβες από την Ανδαλουσία ονομάστηκαν Reyes Católicos (Καθολικοί Βασιλιάδες) από τον Πάπα.

      Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα για το θέμα μπορώ να σου δώσω εκτεταμένη βιβλιογραφία. Στείλε μου ένα mail στη διεύθυνση που έχω στα δεξιά. Αλλά προειδοποιώ, η βιβλιογραφία που έχω είναι στα Αγγλικά, γιατί έχω κάνει το μεταπτυχιακό στην Αγγλία και δεν ξέρω τι έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα,
    James Dayton (Όλνταμ;;;) το καλωσόρισες και από εμένα.
    Αν δεν είναι πολύ αργά για το θέμα στο μπλογκ, προσωπικά να σημειώσω δεν έχω ελάχιστη ή λίγη εμπιστοσύνη στο τι μαθαίνω για το τι συμβαίνει στην Συρία, είτε από τον τύπο, είτε περισσότερο από κυβερνήσεις. Όπως για τα πυρηνικά του Ιράκ αποδείχθηκε αν δεν κάνω λάθος ότι ουδέποτε υπήρξαν, όπως τώρα με τις φωτογραφίες του Κέρρυ που ήταν από το Ιράκ, δέκα χρόνια πριν. Αν έχω καταλάβει καλά, οι καθεστωτικές δυνάμεις υπερισχύουν το τελευταίο διάστημα και μου φαίνεται απίθανο να επέλεξαν τώρα να χρησιμοποιήσουν χημικά, την στιγμή που επικρατούν, με κίνδυνο την διεθνή επέμβαση, αφού ήταν θέμα κόκκινης γραμμής για τις ΗΠΑ. Απλά τώρα εκτιμά ή κυβέρνησή τους ότι τις συμφέρει για κάποιο λόγο να επέμβουν.
    Ποιός είναι αυτός δεν μπορώ να εκτιμήσω, σίγουρα όμως έχουν εγκλωβιστεί στο casus belli για την χρήση χημικών. Ίσως έχει να κάνει με πίεση του στρατιωτικοβιομηχανικού λόμπυ (ράλλυ 50% οι μετοχές των προμηθευτών πυραύλων Trident, υψηλά πενταετίας), αλλά πολιτικά είναι νομίζω lose-lose. Είναι εμφύλιος και σε εμφύλιο δεν μπλέκεσαι αν δεν έχει να λαβαίνεις από την πλευρά που θα υποστηρίξεις. Επίσης το παιχνίδι είναι αρκετά χοντρό, επηρεάζει δυνητικά όλη την Πλανητική Νήσο, και οι παίχτες Ρωσία, Κίνα για μένα είναι θολό το τι επιδιώκουν.
    Στα δικά μας και με δεδομένη την απουσία ευρωπαϊκής πολιτικής, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το νέο κύμα προσφύγων, από έναν λαό που αν δεν κάνω λάθος έχουμε διαχρονικά φιλικές σχέσεις. Επίσης δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλά νακάνουμε για τους χριστινούς στην Συρία, που αποδεκατίζονται. Ούτε για τα Πατριαρχεία, όχι ότι έχουμε το ειδικό βάρος να τα συμπεριλαμβάνουμε στην εξωτερική μας πολιτική.
    Για τα συμφέροντά μας νομίζω το λιγότερο κακό είναι η παραμονή Ασαντ με μια νέα ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της Συρίας. Θεωρώ ότι και αυτό είνια το πιο πιθανό.
    Ραμόν προσωπικά με ενδιαφέρει πολύ το θέμα. Δεν είναι κακό να επανερχόμαστε νομίζω σε κάτι που εξελίσσεται, ακόμα και εδώ, χωρίς νέο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν, αυτό με τις φωτογραφίες είναι εξαιρετικά αστείο και φοβερά προκλητικό. Ξέρω από πολύ μέσα ότι στις τελευταίες επιδρομές του Ισραήλ 7/10 φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν ήταν από τη Συρία. Λες και το Ισραήλ δεν μπορεί να προκαλέσει αντίδραση με τις πράξεις του από μόνο του. Ο τύπος είναι πλέον ένας τρομακτικά παραμορφωτικός καθρέπτης της πραγματικότητας. Οι κυβερνήσεις από τη άλλη, δεδομένα προβάλλουν τα συμφέροντά τους και όχι το σύνολο της πραγματικότητας.

      Το ζήτημα είναι πολύπλοκο και πραγματικά δεν είναι ευδιάκριτο το τι θέλει η Ρωσία. Η Κίνα έχει απίστευτες ενεργειακές ανάγκες. Δε θα κάνει κάποια κίνηση για τη Συρία, λόγω προμήθειας πετρελαίου από το Ιράν. Χωρίς το Ιρανικό πετρέλαιο η βιομηχανία της θα έχει τεράστιο πρόβλημα. Επίσης, είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εκδιώξουν τον Ασσάντ, πάλι λόγω Ιράν. Οι Ασσάντ έχουν χημικά όπλα από τότε που ο Σαντάμ χρησιμοποίησε τέτοια εναντίων του Ιράν, δηλαδή από το 1988. Αλλά τότε ακόμα ήταν ‘δικός μας μπάσταρδος’ που έλεγε και μια ψυχή.

      Όπως λέγαμε και πριν με τον Dayton οι ΗΠΑ είναι εγκλωβισμένες μεταξύ διακηρύξεων και συμφερόντων. Το πιο σοφό είναι να καθυστερήσουν την επίθεση μέχρι να έχουν το πόρισμα από τον ΟΗΕ. Τότε και οι Βρετανοί μπορεί να αναθεωρήσουν. Άλλωστε αυτό που αναζητείται είναι η διεθνής νομιμότητα.

      Τώρα, σου υπογράφω, επειδή ασχολούμαι με την περιοχή 1,5 χρόνο τώρα, ότι χημικά όπλα έχουν δεδομένα χρησιμοποιηθεί. Τα θύματα φέρουν στοιχεία επίθεσης από όπλα με αέριο Σαρίν. Αλλά είναι απίστευτα δύσκολο να βρεις ποιος διάολο τα έριξε. Οι αντάρτες είναι το πιο δύσκολο, αλλά με την άτοπο απαγωγή δεν κάνεις διεθνή πολιτική. Υπάρχουν τόοοσοι παίχτες στην περιοχή που καθένας μπορεί να το κάνει αυτό ρίχνοντας το φταίξιμο στη Δαμασκό.

      Διαγραφή
  8. Ρε συ Ραμόν, τι ελιγμός είναι όλη αυτή η ιστορία με την διπλωματική πρωτοβουλία των Ρώσων; Πάμε για ένα μεγάλο αβαβά με εκατέρωθεν κυβιστήσεις; Προσφέρει ο Βλάντο μια κομψή αφορμή για υπαναχώρηση στον εκγλωβισμένο Ομπάμα, ο ένας εδραιώνει και αυξάνει το διεθνές κύρος του και ο άλλος γυρίζει βιντεοκλιπ το Γκιβ πης α τσενς(!) ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι γνωρίζεις για την κρίση της Κούβας; Το σκηνικό θυμίζει αρκετά αυτό που συνέβη το 1962. Υπάρχουν κάποια δεδομένα όμως που το διαφοροποιούν αισθητά. Το βασικό είναι ότι η Ρωσία δεν είναι ΕΣΣΔ. Οπότε η διπλωματική της πρωτοβουλία δίνει μια διέξοδο στους Αμερικανούς και κυρίως στον ίδιο τον Obama, αλλά η ισχύς που έχει για να υποστηρίξει την πρότασή της είναι μηδενική. Αν οι ΗΠΑ πουν: δε συμφωνούμε, τότε οι Ρώσοι θα κάνουν τι; Θα συνεχίσουν να προμηθεύουν πυρομαχικά τον Ασσάντ και θα τονίζουν πόσο θα αποσταθεροποιηθεί όλη η περιοχή σε ενδεχόμενη επίθεση και λοιπά κενά. Ο Βλάντο έπαιξε μια ζαριά πατώντας στην απροθυμία της αμερικανικής κοινής γνώμης για να ξαναβάλει τη Ρωσία σε πρώτο πλάνο. Όμως αν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν την πρόταση η αδυναμία της σύγχρονης Ρωσίας στη διεθνή σκακιέρα θα γίνει εμφανής ακόμα και στον Καμμένο.

    Από την άλλη ο Obama έχει το ανάποδο πρόβλημα. Ακόμα και αν δεν προχωρήσει στην επίθεση, που δεν τη θέλει κανένας, ούτε καν ο ίδιος, οφείλει να πείσει ότι η απειλή της επίθεσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης είναι υπαρκτή και αξιόπιστη. Η Ρωσική πρωτοβουλία έδωσε χρόνο στη διπλωματία να δουλέψει και να λύσει κάποια θέματα των μεγάλων. Επίσης αγόρασαν χρόνο ώστε η έκθεση των παρατηρητών του ΟΗΕ να είναι έτοιμη και να έχουν την απαραίτητη διεθνή νομιμοποίηση. Σε κάθε περίσταση οι Αμερικανοί γνωρίζουν την αδυναμία της Ρωσικής πλευράς και δεν ανησυχούν για το ότι θα τους βάλλουν στην πρώτη γραμμή της διεθνούς διπλωματίας. Σε 1 ρεπουμπλικανική κυβέρνηση αυτό θα ήταν ζήτημα, όμως οι δημοκρατικοί που παραδοσιακά επιζητούν διεθνή συνεργασία δεν έχουν τέτοια θέματα. Όσο περισσότεροι μεγάλοι συμφωνούν, τόσο καλύτερα. Αρκεί να είναι ξεκάθαρο ποιος είναι το αφεντικό.

    Με τη διπλωματική λύση αποφεύγεται μια νέα ανάφλεξη στην περιοχή, το Συμβούλιο Ασφαλείας παρουσιάζεται ενωμένο και ομόφωνο, οι Ρώσοι παίρνουν τη λάμψη που έχουν ανάγκη και ο Obama γλυτώνει μια πολεμική επιχείρηση που είναι αντιδημοφιλής και στην οποία και ο ίδιος δεν πιστεύει πάρα πολύ. Βέβαια, επειδή έχω πάει και έχω δει πώς καταστρέφονται χημικά όπλα, θα σου πω ότι η διαδικασία για το κάθε ένα διαρκεί τουλάχιστον 1 μήνα. Τα κοντινότερα κέντρα βρίσκονται στη Ρωσία και είναι τεράστιο ζήτημα πώς θα καταμετρηθούν, πώς θα μεταφερθούν, πώς θα καταστραφούν και από ποιους. Και το βασικότερο είναι το enforcement. Να πεισθεί ο Ασσάντ ότι αν δεν τα δώσει όλα και δε συμμορφωθεί πλήρως θα έχει cruise & patriot να βολτάρουν πάνω από τα κέντρα που ελέγχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από όσα θυμάμαι για την κρίση στην ΚΟύβα μου φαίνεται αρκετά διαφορετική, κυρίως διότι εκεί είχαμε πυραύλους των Σοβιετικών στην Κούβα με στόχο τις ΗΠΑ άρα ενώ εδώ χημικά όπλα που χρησιμοποιούνται σε εμφύλιο πόλεμο. Επίσης η κατάληξη της κρίσης αν δεν κάνω λάθος έπληξε το κύρος της ΕΣΣΔ ενώ τώρα πάει να το στερεώσει σε κατά τις υψηλότερο επίπεδο, έστω και προσωρινά. Εκτός αν εννοείς για τους ελιγμούς απεμπλοκής από την κρίση, όπου η αμοιβαία παροχή διεξόδων αποκλιμάκωσης ομοιάζει.
      Πάντως δεν είχα καν σκεφτεί την πέρίπτωση να μην την αποδεχθούν οι Αμερικάνοι και να φανούν αδύναμοι οι Ρώσοι. Ίσα-ίσα που θα μπορούσα να συνωμοσιολογήσω ότι οι Αμερικάνοι το ζήτησαν από τους Ρώσους ώστε να απεμπλακούν, έστω προσωρινα και να γίνουν όλα αυτά που περιγράφεις, με καροτάκι το λουστράρισμα του ΠΟύτιν. Από την άλλη μπορεί να ψήνονται πολλοί στην Αμερική με στραπατσάρισμα των Ρώσων, άν και δεν αποτελόύν θεωρώ σοβαρό αντίπαλο για την παγκόσμια κυριαρχία της. Ϊσως τα ψυχροπολεμικά αντανακλαστικά είνια ακόμα ισχυρά, όπως σίγουρα είνια τα συμφέροντα του στρατιωτικοβιομηχανικού συστήματος.
      Αυτό που με εντυπωσίασε όμως είναι η αυτοψία σου σε καταστροφή χημικών όπλων. Για πε, για πε...

      Διαγραφή