Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Συνεδρία 24: Αγιασθήτω το Όνομά Σου


Το είδαμε και αυτό λοιπόν. Σπουδάστρια νοσηλευτικής στην Πάτρα αποβλήθηκε επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην προσευχή. Προφανώς η ανάγωγη δεν μπορούσε να κατανοήσει ότι μόνο ο ‘Χριστός σώζει’ και ήθελε να βοηθήσει τους αρρώστους με επιστημονικά, ιατρικά κριτήρια. Αλλά αντί να εφαρμόσει την προσευχή ως ενδεδειγμένη μέθοδο ίασης η ξετσίπωτη, ήθελε προφανώς να χρησιμοποιεί αναλώσιμα και φάρμακα, χρεώνοντας έτσι το νοσοκομείο και κατ’ επέκταση τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή όλους τους φορολογούμενους. Αίσχος, ντροπή, όνειδος! Τι επιδιώκουν δηλαδή όλοι αυτοί; Να σταματήσουν οι Έλληνες να είναι ο περιούσιος λαός και να πάει ο Μεγαλοδύναμος off-shore την προτίμησή του αλλού;

Μερικές φορές δεν καταλαβαίνω που βαδίζουμε. Θυμάμαι τότε στο γυμνάσιο που είχε βγάλει ο διευθυντής, ψάλτης ο ίδιος, τον Κώστα να πει την προσευχή το πρωί. Ο Κώστας πήρε το μικρόφωνο, ξερόβηξε δύο φορές και μετά είπε με σεντόρια φωνή: ‘Προσευχήηη. Τα χείλη σου, τα χείλη σου για ‘μένανε καίνε, και τα μάτια σου μερόνυχτα κλαίνε. Μερόνυχτα κλαίνε…’ Ο διευθυντής γούρλωσε τα μάτια, του βούτηξε το μικρόφωνο από τα χέρια και το πήρε στο γραφείο του. Έφαγε πενθήμερη αποβολή. Βέβαια, εμείς οι υπόλοιποι μικροί και άμαθοι ακόμα στηρίξαμε το συμμαθητή μα και όχι τη ελέω Θεού διεύθυνση και αρνηθήκαμε να ξαναπούμε προσευχή. Έτσι την έλεγε από εκείνη τη μέρα και μετά ο παπάς που δίδασκε θρησκευτικά. Αλληλεγγύη το λέγαμε τότε στον Κώστα, αλλά ελπίζω να έχουν στρώσει με τον καιρό οι ρέμπελοι έφηβοι.

Μιαν άλλη φορά πάλι, πιο παλιά που είχα πάει στο νοσοκομείο λόγω πνευμονίας, είχα παρατηρήσει ότι πάνω από κάθε κρεβάτι είχε και μια εικονίτσα. Και αναρωτιόμουν ο εφτάχρονος αν η δύναμη του Θεού, συνδυάζεται με αυτή των γιατρών και των νοσοκόμων, όπως το έκαναν τα Χελωνονιτζάκια ή οι Transformers που έβλεπα στην τηλεόραση. Μάλλον έτσι θα ήταν. Γιατί και η γιαγιά μου που ερχόταν να με δει όταν ερχόταν κάποιος γιατρός ή νοσοκόμα μίλαγε με αυτούς και όταν έλειπαν κοίταζε την εικόνα.

Η σχέση της θρησκείας με την ιατρική άλλωστε είναι θεσμική. Τα περισσότερα νοσοκομεία στο Χριστιανικό κόσμο (υπάρχει και άλλος;) φέρουν ως τίτλο ονόματα Αγίων. Και όσα δεν το κάνουν επειδή τα έχει ονοματίσει το ψώνιο που τα ίδρυσε ή κάτι στρατιωτικά που είναι νούμερα, έχουν οπωσδήποτε μια εκκλησία στο χώρο τους, βοήθεια στους αρρώστους και στους συγγενείς τους. Μην ακούτε αηδίες ότι η πίστη είναι προσωπικό δικαίωμα του καθενός. Η πίστη είναι υποχρεωτική, θεσμικά κατοχυρωμένη και πανταχού παρούσα.

Άλλωστε πώς αλλιώς θα είχε καθιερωθεί το ‘φακελάκι’. Πάνε τώρα οι Αντίχριστοι να μας το περάσουνε ως διαφθορά. Χα! Και ξανά χα! Ας γελάσω. Συγγνώμη άνθρωπέ μου, όταν πας στην εκκλησία δε δίνεις κάτι στο παγκάρι για να πάρεις ένα κεράκι; Το κόστος παραγωγής για το κάθε κεράκι είναι δύο λεπτά. Δίνει κανένας λιγότερο από 20; Οι περισσότεροι δε βάζουν μισό ή ένα Ευρώ; Όταν πας στο παπά για μια υπηρεσία (γάμος, βάφτιση, εξομολόγηση, κτλ) δεν του δίνεις κάτι; Αφού ο γιατρός κάνει τη ίδια δουλειά, προσπαθεί να σε σώσει, δεν πρέπει να του δώσει κάτι; Που πήγε το ελληνικό φιλότιμο;

Αλλά η νέα γενιά έχει απομακρυνθεί από το σωστό δρόμο και δεν αναγνωρίζει αξίες. Πάνε εκεί στα γήπεδα και φωνάζουν για κάτι κίτρινους, πράσινους, κόκκινους και ασπρόμαυρους Θεούς. Ήμαρτον! Λες και ο Θεός είναι εμπριμέ ύφασμα από του Χυτήρογλου! Πάνε μετά και σε κάτι άλλες συναυλίες και σε κέντρα ανομίας και λένε ότι είναι Θεός ο ένας, Θεά η άλλη, ακούνε και κάτι σατανιστικά όπως το Sympathy for the Devil (φτου Παναγία μου) και μετά πάνε στη δουλειά τους και απέχουν από την προσευχή! Ειδικά εκείνη στην Πάτρα που ήταν και νοσοκόμα και καλά, αδερφή δηλαδή, δεν μπορούσε να καταλάβει ότι ο δεύτερος χαρακτηρισμός παίρνει και ένα ‘Εν Χριστώ’ μπροστά. Βρε καλά της κάνανε!


Άντε γιατί το έχουμε παραξηλώσει σε αυτή τη χώρα. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι μιλάει απευθείας με το Θεό, τότε ο λαός ο περιούσιος οφείλει να πράττει καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή του. Μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση. Να επαναλαμβάνουμε το ‘δώσε ημίν σήμερον’, μέχρι να έρθει αυτό το σήμερα. Αλλά δεν είμαστε αρκετά πιστοί και ο Θεός θα μεταφέρει την περιουσία του αλλού. Μάλλον στη Γερμανία όπου κυβερνούν οι πραγματικοί Χριστιάνο-δημοκράτες. Έτσι μας μένει μια μόνο επιλογή. Πάμε όλοι μαζί: Πάτερ ημών, ο εν τοις ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά σου… 

37 σχόλια:

  1. Ως χριστιανός, καταδικάζω το περιστατικό και ελπίζω να ακυρωθεί η απόφαση και να ζητηθεί συγγνώμη από την φοιτήτρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά προφανώς. Η πίστη είναι προσωπικό πράγμα. Το πόσο, σε τι και πώς πιστεύει κανείς είναι δικαίωμά του. Το πρόβλημα προκύπτει όταν αρχίσει να επιβάλλει τα πιστεύω του στους άλλους. Είτε αυτά είναι θρησκευτικά, είτε πολιτικά. Ο φανατισμός είναι πρόβλημα γενικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν και δεν ειναι το καταλληλο μεσο για να καταθεσω μια προταση τομη στα παγκοσμια ιατρικα πραγματα, εγω θα το κανω (σας παρακαλω να μην την κλεψετε, δεν την εχω κατοχυρωσει)

    σε ολα τα νοσοκομεια, αμεσως πριν τα εξωτερικα ιατρια να δημιουργηθει ενα τμημα ξεματιασματος. μιλαμε οτι θα γλιτωσουμε τουλαχιστον τις μισες εισαγωγες για νοσηλεια αφου ειναι γνωστο οτι για την πλειοψηφια των ελληνων οι μισες φορες που δεν εισαι καλα ειναι απο ματι. και οι αλλες μισες ειναι απο βαρυ ματι που η επιστημονας ξεματιαστρα απλα σηκωνει τα χερια ψηλα και σε αφηνει στο ελεος του γιατρου.

    καλα μιλαμε σε μια παραγραφο ελυσα ολα τα προβληματα του ιατρικου συστηματος. φτου μου να μη με ματιασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γελάς; Γιατί δηλαδή το Placebo που το πληρώνουμε ως χάπι κάνει πολύ διαφορετική δουλειά; Άσε που θα βάλλω τη γιαγιά μου να κάνει κάτι πραγματικά χρήσιμο από το να πλέκει κασκόλ

      Διαγραφή
  4. Έχω θαυμασμό για την δύναμη μπορεί να δώσει η πίστη στους ανθρώπους. Μία μεταφυσική ενέργεια που μπορεί να κάνει το εξαιρετικά απίθανο πραγματικότητα. Οπότε δνε θα το απέρριπτα ο καθένας να ζητά την βοήθεια των θεοτήτων που πιστεύει αν του παρέχει αυτό ένα πλασέμπο ηρεμίας και αισιοδοξίας για την υγεία του. Συν Αθηνά και χείρα κίνει όμως. Και βέβαια όχι υποχρεωτική προσευχή για όποιον δεν το νιώθει. Αυτό το πνιγηρό της υποχρεωτικής πίστης είναι επικίνδυνο.
    Είναι μεταβαλλόμενη η σχέση μου με τον Θεό και την θρησκεία. Ξεκίνησα από απλός ακόλουθος της θρησκοληψίας της αγαπημένης μου γιαγιάς από μικρός μέχρι τα 12. Τότε ήταν ωραία η ιδέα ενός καλού Θεού που μας αγαπάει και μας προσέχει, μας μαλώνει αν δεν είμαστε καλά παιδιά, αλλά αν μετανιώσουμε μας συγχωρεί. Συν μία στρατιά Αγίους, που αναλαμβάνουν την λάντζα και την μεσίτευση.
    Συνέχισα φανατικός υπέρμαχος της Ορθοδοξίας ( μάλλον για εθνικιστικούς λόγους συνειδητοποίησα αργότερα) από τα 12 μέχρι τα 14. Τότε ήταν καλή η ιδέα ενός Θεού Υπέρμαχου, που άμα τον λατρεύουμε (και ας μην κρατάμε και 40 μέρες την νηστεία) κατατροπώνει τους οχτρούς. Ήταν και η μόνη περίοδος που αποδεχόμουνα θρησκευτική βία, με την βία του Ιεροεξεταστή και της Τζιχάντ να ειναι απαράδεκτες αλλά η βία της Ανατολικής Ρωμαϊκης Αυτοκρατορίας ενάντια τους αιρετικούς και τους αλλόπιστούς αποδεκτή. Ακλόνητα κριτήρια.
    Έπειτα σίγουρος για την ύπαρξη Θεού αλλά αμφιβάλλων για την Ορθόδοξη εκδοχή του μέχρι τα 16-17. Τότε μου άρεσε σαν ιδέα ότι ναι μεν υπάρχει Θεός, αλλά το πως ακριβώς μας τον παρουσιάζει η Ορθόδοξη παράδοση μπορεί να να είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων παρεμβάσεων, οπότε να μην τα παίρνουμε τοις μετρητοίς.
    Αργότερα στο μαλλον σίγουρος για την ύπαρξή του αλλά ουδέτερος ανάμεσα στις αναρίθμητες εκδοχές του(πλην των πολυθεϊστικών, τι αναχρονισμός "Θεέ μου") ανά την ιστορία και την οικουμένη επιλέγοντας για ιστορικο-κοινωνικούς λόγους την Ορθόδοξη εκδοχή ίσως μέχρι τα 21-22. Τότε η ιδεά ήταν ότι ντάξει, υπάρχει θεός, απλά έχει εμφανιστεί με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα το πότε, το που και σε ποιούς. Οπότε ακολουθούμε τον τρόπο της περιοχής και της παράδοσής μας ο καθένας και όλα καλά.
    Έκτοτε έχω καταλήξει μέχρι στιγμής αγνωστικιστής ως προς της ύπαρξή Θεού, με τις ενδείξεις να είναι ενάντιά της. Τώρα η λογική μου λέει ότι ακόμα δεν έχει αποδείξει κανείς πέραν πάσης αμφιβολίας την ύπαρξη ή όχι του Θεού, άρα δεν μπορούμε να το πούμε με απόλυτη σιγουριά. Όμως όλη η κατανόηση που έχουμε συντείνει στο ότι, με συντριπτική πιθανότητα, μάλλον δεν υπάρχει Θεός, άρα καλύτερα να κινούμαστε με αυτό σαν γνώμονα. Σπανίως βέβαια πιάνω τον εαυτό μου να εύχομαι να υπήρχε Θεός. Ίσως θα ήταν όλα πιο εύκολα.
    Δνε ντρέπομια να πω ότι πίστη πιά στον εαυτό μου επιτρέπω μόνο στην σχέση μου με την ομαδάρα, την Θρυλάρα, τον Κόκκινο Θεό, τον Ολυμπιακό. Άσχετα με ότι βλέπει η λογική μου, πιστεύω κάθε χρόνο ότι μπορεί να πάρει το Τσουλού, την Ευρωλίγκα μπάσκετ (καλά... εδώ γεννηθήτω το θέλημά του), βόλλεϋ και πόλο, πιστεύω ότι μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε σκορ σε ασφυκτικό χρόνο (χε χε τι να έχουν να πουν Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ για αυτό;), a good champion of lost causes, όπως με χαρακτήρισε ένας Άγγλος φίλος όταν βλεπαμε μαζί το Λεβερκούζεν-Ολυμπιακός όπου παρόλη την άθλια εμφάνιση και το κλασσικό "για την πάρτη μας" ξελαρύγγιασμά των υπόλοιπων γαύρων έδινα οδηγίες στους παίκτες ουρλιάζοντας για την αντεπίθεση και το διπλό από 2-0 στο '89.
    Ίσως να έχω την ίδια πίστη στον Άνθρωπο, ότι τελικά θα νικήσει το κακό μέσα του. Χμμ, ίσως και όχι.
    ΥΓ: Το ξεμάτιασμα ανήκει στην κατηγορία που δεν μου έχει αποδείξει κανείς ότι υπάρχει ή όχι, αλλά έχω ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί και να υπάρχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω το πρόβλημα της επιστημονικής έρευνας από μικρός πανάθεμά με. Μεγαλώνοντας σε μια θρησκευόμενη οικογένεια, όχι φανατικοί όμως, από την πλευρά του πατέρα μου, σε μικρή ηλικία ήμουν και εγώ ένας τυπικός ορθόδοξος. Εκεί όμως γύρω στα 13 άρχισα να διαβάζω. Και τότε οι πρώτες αμφιβολίες άρχισαν να ανακύπτουν. Το ‘πίστευε και μη ερεύνα’ είναι πιο βολικό και πιο εύκολο από το ‘ερευνάτε τας γραφάς’, αλλά εγώ ήμουν πάντα με την πλευρά της έρευνας. Και όταν βεβαιώθηκα ότι το Ορθόδοξο δόγμα δε με καλύπτει και ότι η αλήθεια του μου φαίνεται εξαιρετικά ελλιπής βάλθηκα να διαβάσω τα πάντα. Για τον Καθολικισμό, τον Προτεσταντισμό, τους Ευαγγελιστές, μελέτησα το Κοράνι, τις Βέδες, τις Ουλεμάδες, το Σιντοϊσμό, τον Εβραϊσμό, ακόμα και τον αποκρυφισμό. Τελικά κατέληξα ότι είμαι αθεράπευτα προσκολλημένος στον άνθρωπο και την επιστήμη. Θα ήθελα να είμαι άθρησκος, να πιστεύω δηλαδή στην ύπαρξη ενός υπέρτατου όντος το οποίο κανένα από τα υπάρχοντα δόγματα δεν έχει προσδιορίσει στην ολότητά του. Είμαι όμως άθεος, συνειδητά. Κατέληξα στα 18 μου πια ότι δε με πείθει τίποτα.

      Αυτό όμως είναι το ένα κομμάτι. Εγώ έχω διαμορφώσει μια άποψη μετά από μελέτη 5 ετών και είναι η δική μου. Μπορώ να την αιτιολογήσω και να παρουσιάσω επιχειρήματα για τη στάση μου, αλλά δεν επιβάλλω την άποψή μου. Διαφορετικοί άνθρωποι διαβάζοντας τα ίδια κείμενα καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Έτσι χαίρομαι που ο πατέρας μου πάει κάθε βδομάδα στην εκκλησία, διότι αυτό τον γεμίζει. Εκείνο που απαιτώ όταν είμαι κάτω είναι να μην προσπαθεί να με κάνει με το ζόρι Χριστιανό. Δεν του επιβάλλομαι και απαιτώ να μην κάνει και αυτός το ίδιο. Και αυτό ισχύει για όλους. Αν κάποιος με εξαναγκάσει να κάνω προσευχή φυσικά και θα αρνηθώ, καλή ώρα. Και θα αρνηθώ για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι ότι εγώ δεν το πιστεύω και δε με γεμίζει αυτό το πράγμα. Ο δεύτερος είναι ότι επειδή ακριβώς δεν το πιστεύω, αν το κάνω ουσιαστικά θα κοροϊδεύω τη πίστη του άλλου. Και αυτό είναι εξίσου τραγικό.

      Εκείνο που αναζητείται είναι ο σεβασμός στην άποψη και στα πιστεύω του άλλου, αλλά έχουμε μπλέξει σε μια εποχή φανατικών και Ταλιμπάν.

      Διαγραφή
    2. Ραμόν, μπορείς να μου εξηγήσεις πως αποδεικνύεις επιστημονικά πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν υπάρχει θεός; Επειδή ακριβώς στο ίδιο κατέληξα και γω μέσα από παρόμοιες μελέτες, ότι εμπιστεύομαι τον άνθρωπο, την λογική και την επιστήμη. Επειδή δεν θέλω να "πιστεύω" σε τίποτα (είπαμε εξαιρείται ο Θρύλος), παρά μόνο να εμπιστεύομαι ό,τι αποδεικνύεται επιστημονικά, με τις καλύτερες μεθόδους και τα υπάρχοντα στοιχεία κάθε στιγμής. Υπάρχει κάποια αδιαμφισβήτητη απόδειξη της μη ύπαρξης του θεού(με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, διότι αύριο, τώρα, μπορεί να εμφανιστεί ο Θεός σε όλους και να έχουμε απόδειξη της ύπαρξής του) που μου διαφεύγει, διότι στις δικέςμ ου μελέτες δεν εντόπισα καμμία.Το να είσαι άθεος, σημαίνει ότι "πιστεύεις" ότι δεν υπάρχιε θεός, αν δεν έχεις ατράνταχτη απόδειξη για αυτό. Ως ένα βαθμό μπαίνει κανείς στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς που "πιστεύουν" ότι υπάρχει. Προσωπικά εκτιμώ, με βάση ό,τι καταλαβαίνω, ότι κατά 99,9% δνε υπάρχει θεός, αλλά εν τη απουσία σχετικής ατράνταχτης απόδειξης, αυτό το 0,1% ( ή και λιγότερο) δεν μου επιτρέπει να δηλώσω απλά άθεος. Λεπτομέρεια, αλλά έχει σημασία, νομίζω. Δεν θέλω να πέσω από τον φανατισμό της θρησκείας στον επιστημονικό φανατισμό, χάνουμε και κινδυνεύουμε και από τα δύο.

      Διαγραφή
    3. Θα σου έλεγα ότι δεν μπορείς, όμως η ίδια η επίσημη εκκλησία (Βατικανό, Πατριαρχείο) δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα κανένα από τα υποτιθέμενα 'θαύματα' που έχει ερευνήσει.

      Τώρα, είναι άλλο πράγμα δεν πιστεύω στο Θεό και άλλο πράγμα το μάχομαι αυτό. Η μετεξέλιξη της επιστήμης σε θεότητα είναι επίσης λάθος. Είναι μέθοδος και έχω πίστη στην εξέλιξη. Άλλωστε όπως είπε και ο Umberto Eco το θαύμα και η μαγεία είναι η πεποίθηση των ανθρώπων ότι μπορούν να γλυτώσουν χρόνο στη διαδικασία της εξέλιξης.

      Ο φανατισμός είναι κακό πράγμα γενικότερα. Δεν πιστεύω στην ύπαρξη υπέρτατου όντος. Αν με πείσει κάτι στο μέλλον θα το ξανασκεφτώ. Επαναλαμβάνω όμως: αυτό είναι δική μου άποψη και δεν την επιβάλλω σε κανένα. Και σίγουρα αυτό δε με κάνει φανατικό.

      ΥΓ: Με φαντάζομαι ζωσμένο με δοκιμαστικούς σωλήνες και δυναμόμετρα να φωνάζω 'Πιστεύετε ό,τι αποδεικνύεται'!

      Διαγραφή
  5. δηλαδη το μονο που δεν εχεις κανει για να περασεις απ ΟΛΑ τα σταδια της πιστης (οχι απαραιτητα του χριστιανισμου) ειναι να ζωθεις με εκρηκτικα και να φας καμια διακοσαρια αλλοθρησκους.

    το καλο ειναι οτι μπορεις να υποστηριξεις οποιαδηποτε αποψη σε θρησκευτικη αντιπαραθεση ξεκινωντας με το "απο προσωπικη πειρα..."

    Υ.Γ. το ματι το επιασα κοροιδευτικα αλλα γενικοτερα υπαρχουν αποδειξεις υπαρξης αρνητικης ενεργειας. τωρα το ερωτημα ειναι κατα ποσο μπορει να διοχετευθουν σε εναν ανθρωπο (πιθανο) και αν καποιος μουρμουριζοντας, φτυνοντας και σταυρονοντας τον αερα μπορει να τη διωξει (μαλλον απιθανο κατα τη γνωμη μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό το πρώτο μέρος. Όσο για το μάτι, είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο μαγνητισμός που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα μπορεί να μεταδώσει ποσότητες ενέργειας. Τώρα το πόσο εξαρτάται. Αλλά το 'μάτι' στο δικό μας κόσμο δε διαφέρει πολύ από το Ανατολικό ρέικι ας πούμε που είναι και wow μόδα. Είναι μεταφορά αυτού του μαγνητισμού που εκπέμπει ο άνθρωπος και είναι εφικτός με μεγάλη συγκέντρωση.

      Τώρα το αντίδοτο, το ξεμάτιασμα δηλαδή, είναι άλλη ιστορία. Βασικά θα το δεχόμουν υπό 1 έννοια: Αν μπορεί να απορροφηθεί η ενέργεια που έχει ήδη μεταφερθεί πάλι μέσω της συγκέντρωσης, ενός τρίτου προσώπου που θα λειτουργεί ως 'γείωση'. Τα λόγια είναι άσχετα. Το να πιστεύεις ότι 1 συγκεκριμένη ευχή κάνει τη δουλειά είναι βασκανία. Αλλά όταν τα λόγια βοηθούν το τρίτο πρόσωπο να συγκεντρωθεί τότε έχουν 1 πρακτική χρησιμότητα. Βέβαια τότε δεν είναι ανάγκη να λες την ειδική ευχή, μπορείς να περιγράφει και τελικό Ch.L.

      Διαγραφή
    2. χεχε σωστός, μόνο που αν το είχα κάνει αυτό θα ήταν και το τελευταίο. Θα έχανα όλη την διαδρομή, και ήταν /είναι ωραία. "Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοθρήσκων/αλλοφύλων/αλλοπεστοπωσθες". Αν δεν ήταν τόσο τραγικό, θα μου προκαλούσε πολύ γέλιο.
      για το μάτι και γω αυτό λέω, να δούμε επιστημονικά το θέμα. Και αν τώρα δεν υπάρχουν εργαλεία και αισθητήρια να καταγράψουν αυτήν την ενέργεια, μπορεί να υπάρξουν αύριο. Μπορείς να εκτιμήσεις το αν είναι υπαρκτό ή όχι, αλλά πάντα πρέπει να έχεις αμφιβολία μέχρι να αποδειχθεί κάτι. Ακόμα και τότε, μόνο υπό την αίρεση νέων ερευνών βάσει καινούργιων αξιόπιστων στοιχειων ή καταλληλότερων εργαλέιων.
      Και όσο για αυτό που λες εσύ Ραμόν, πιστεύω ότι αυτή η ευχούλα και διάφορες ενέργειες που κάνεις λειτουργούν έτσι, ως μεσο αυτοσυγκέντωσης, άλλωστε υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Θα δοκιμάσω καί με τον ύμνο του Θρύλου. Σήμερα, πριν το ματς στο Νταλούζ. "Πιστεύω" θα πιάσει περίφημα.

      Διαγραφή
    3. τρομερη ιδεα. θα παω στην πεθερα μου να της πω για ενα παραδοσιακο ξεματιασμα που παει καπως ετσι:

      "ο πρανιτς δινει στον ατζαγκουν, αυτος περναει δυο και αλλαζει πλευρα για τον μπαιραμι που με περιτεχνη ενεργεια αδειαζει ολη την αμυνα, τσιμπαει για τον μπεργκ που κανει χαζο τον ρομπερτο και με ενα μαγικο γκολ δινει διαστασεις θριαμβου στη διαφενομενη κατακτηση του ch.l. κανοντας το ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 7-0" (σποντιτσα για το φιλο Αταραξία)

      μετα απ αυτο σου περνανε ολα.

      Διαγραφή
    4. Αταραξία παραλίγο να πιάσει η προσευχή ε; Αλλά μάλλον είπες την προσευχή της λιτανείας και άνοιξαν οι ουρανοί. Αν δεν πάθαινε και ο Roberto, Costancho μπορεί και να κερδίζατε.

      Α και Kots, το νόημα είναι να συγκεντρωθείς, όχι να πορώνεσαι και να ταξιδεύει το μυαλό σου σε θριάμβους! Αν ήταν θα έλεγα και εγώ τις περιγραφές των γκολ του Καταλανού speaker στο 2-6 μέσα στο Bernabéu. Αλλά το πιο πιθανό είναι να βγάλω το μάτι του 'θύματος' από τον πανηγυρισμό!

      Διαγραφή
    5. Ρε φίλε Κοτς, αν έχεις τον Θεό σου, "διαφαινόμενη κατάκτηση του Τσου λου"! Λοιπόν αν βρεθούν σε τελικό τσουλου (ποδόσφαιρο ανδρων έτσι; ξέρω γω τι γίνεται;..) Ολυμπιακός και Παναθηναϊκος και είναι απλα στο γήπεδο σαν θεατές οι παίκτες Μπαϊράμι και Ατζαγκούν, θα είναι για μένα αρκετή απόδειξη της Ύπαρξής Του, επιστημονικά και με το το νόμο. Τα μούσια τα έχω ήδη, καρφί για Αγιονόρος μετά το παίχνίδι! Βέβαια αν έρθει το 7-0 για τους "αλλόθρησκους" ίσα που ζώνομαι εκείνα τα εκρηκτικά που λέγαμε. Στην ακριβώς ανάποδη περίπτωση μάλλον για Δρομοκαΐτειο, μεγάλη διαφορά από τον Άθω δεν θα βρω.
      Ναι Ραμόν, από την έρευνα προκύπτει ότι υπήρξε μάλλον πρόβλημα στην μετάφραση. Αλλά το δουλεύω. Πχ για τον Roberto
      "Leyenda de los campos, Olympiake,
      mil veces cantado, mayor y grande
      etc, etc"
      Αγγλικά, γαλλικά παίζω επίσης, νομίζω ότι στο Ναό θα είμαι έτοιμος.

      Διαγραφή
    6. Λοιπόν επειδή άπτεται και των 2 θεμάτων, αν δεν το έχετε διαβάσει πηγαίνετε και πάρτε το 'Ποδόσφαιρο: Μια θρησκεία σε Αναζήτηση Θεού' του Mañuel Vazquez Montalbán.

      Διαγραφή
    7. πολυ καλο βιβλιο. και γραφτηκε σε μια εποχη πολυ πριν τη διαστημικη μπαρτσα που εχουμε συνηθισει τα τελευταια χρονια. μαλλον περιγραφει τα πετρινα χρονια της ομαδας και την εσωτερικη φαγωμαρα της. κατι σαν τον τελευταιο παναθηναικο ενα πραμα.

      Διαγραφή
    8. να σου πω Αταραξία μου, κι εμενα οταν με ρωτανε αν υπαρχει θεος λεω οτι για να εχει παρει ο ολυμπιακος 15 στα 17 ε δεν υπαρχει θεος (ή αν υπαρχει εχει καλυτερα πραματα να κανει απ το να ριξει φωτια να μας καψει)

      Διαγραφή
    9. Κάτι τέτοιο σκέφτομαι και γω από τότε που μας πέρασε η γιουνάιτεντ εμάς τους Liverpudlians. Ρε, (μάλλον) δεν υπάρχει θεός ρε, σου λέω!

      Διαγραφή
  6. Ο Φράνσις Κόλλινς θα ήταν πολύ χαρούμενος αν έβλεπε τα εικονίσματα στα δωμάτια των νοσοκομείων. Γενικά η σχέση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας είναι αντιστόφως ανάλογη αλλά η περίπτωση αυτού του τύπου είναι μια ιδιαίτερη εξαίρεση.
    Καταρχάς, εξαιρετικός επιστήμονας όλοι οι συναδελφοι του το αναγνωρίζουν.
    Αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής του NIH ενός ιδρύματος το οποίο διαθέτει ετησίως 30 δις δολάρια μόνο για ιατρική έρευνα. Αν ρωτήσεις ειδικούς για το ποιο είναι το πιο υποσχόμενο πεδίο ιατρικής έρευνας θα σου πουν την έρευνα στα βλαστοκύτταρα επειδή βάσιμα μπορεί να θεραπεύσει πολλές σοβαρές ασθένειες.
    Ο Φράνσις Κόλλινς όμως αρνείται την χρηματοδότηση ενός τέτοιου πρότζεκτ επειδή το απαγορεύει η χριστιανική του πίστη. Έγινε new born Christian ή κάτι τέτοιο όταν απέδωσε σε θαύμα ένα φυσικό φαινόμενο με κάτι καταράκτες, όπως δηλαδή στο Παλπ Φίκτιον ο Σάμουελ Τζάκσον απέδωσε σε θαύμα ότι δεν τους πέτυχαν οι σφαίρες (αν θυμάστε)..
    Το θέμα είναι οτι αρνείται την έρευνα επειδή για να μελετηθούν τα βλαστοκύτταρα θα χρειαστεί να καταστραφεί ένα γονιμοποιημένο ωράριο (μολις τριών ημερών που είναι περισσότερο μια μάζα απο κάποιες δεκάδες κύταρα απο οτιδήποτε άλλο) αλλά ο Κόλλινς μέσω της χριστιανική πίστης του θεωρεί ότι αυτή μάζα απο κύτταρα έχει "ψυχή" επειδή αυτή η ψυχή εμφυσάται τη στιγμή της σύλληψης σύμφωνα με κάποιο εδάφιο της Βίβλου.

    Εκεί ακριβώς έχουμε για μία ακόμα φορά το γνωστό πρόβλημα. Το δόγμα να μπαίνει στη μέση και να εμποδίζει τη πρόοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις ποιο είναι το αστείο; Ότι στην ερμηνεία της Βίβλου που έχει κάνει το Βατικανό το έμβρυο θεωρείται ζώντας οργανισμός από τον τρίτο μήνα της κύησης, κατά τας γραφάς. Αλλά στους WASPs υπερπροτεστάντες δεν πιάνουν αυτά. Εδώ έκλεισαν για 16 μέρες ολόκληρο το κράτος για να μην περάσει το Obamacare.

      Στις ΗΠΑ έχεις και το πρόβλημα των διαφόρων αιρετικών και σεκτιστών που πιστεύουν ένα σωρό μαλακίες. Όποιος έχει διαβάσει την ιστορία των Μορμόνων μπορεί να πεθάνει στο γέλιο, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι περίπου μισό μύριο άνθρωποι πραγματικά την πιστεύουν. Μετά μπορείς να τρομοκρατηθείς. Για να μη μιλήσω για Σαϊεντολόγους και άλλους τραγικούς.

      Το πρόβλημα είναι η τοπικότητα. Στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στις ΗΠΑ οι άνθρωποι δε φεύγουν από τον τόπο τους σχεδόν ποτέ στη ζωή τους. Μελέτες δείχνουν ότι το 26% των Αμερικανών δεν έχει φύγει από την πόλη του και το 40% από την πολιτεία του! Έτσι γίνονται δέσμιοι των πεποιθήσεων με το moto: Here we are Christians, Quackers, etc. Και τύποι σαν το Collins μπορεί να λέει και να κάνει παράλογα πράγματα για εμάς, όμως επειδή τοποθετείται από τον τοπικό κυβερνήτη, αν η βάση είναι Ρεπουμπλικάνοι φανατικοί, τότε δεν έχει κανένα θέμα με τη θέση του. Εδώ δεν έχει πρόβλημα ο Ted Cruz που έκλεισε το κράτος μισό μήνα, επειδή είναι από το Texas.

      Διαγραφή
  7. Τον Κόλλινς τον διόρισε ο Ομπάμα και πραγματικά πιστεύει οτι η ψυχή εμφυσάται στο έμβρυο τη στιγμή της σύλληψης, (κατα δήλωση του στο scientific american).
    Εάν είχαν επιροή οι ρεπουμπλικάνοι θα έβαζαν έναν ακόμα πιο συντηρητικό σε αυτή τη θέση. Οι ΗΠΑ είναι πραγματικά εξαίρεση για τον δυτικό κόσμο στο θέμα της θρησκείας, οι μισοί Αμερικάνοι πιστεύουν οτι ο Χριστός θα κατέβει (κυριολεκτικά) στη γη στα επόμενα 40 χρόνια (1).
    Οι πολιτείες στις οποίες αυτές οι θέσεις είναι περισσότερο δημοφιλείς είναι οι γνωστές του νότου αλλά ακόμα και στις υπόλοιπες είναι ανυσυχητικά υψηλά. Κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει πουθενά στο δυτικo κόσμο. Το γεγονός μάλιστα ότι το αμερκάνικο σύνταγμα είναι αθειστικό σε αντίθεση με τα Βορειο Ευρωπαικά που συμπεριελάμβαναν την θρησκεία σαν θεσμο κάνει αυτή την αντίθεση ακόμα περισσότερο περίεργη.

    Στα βιβλία των Μορμόνων περιλαμβάνονται και οι Ελοχίμ αν δεν κάνω λάθος που τους χρησιμοποιούν και οι δικοί μας Λιακόπουλοι για τους δικούς τους εθνικιστικούς μυθούς. Η πατέντα είναι ίδια πάντως, όπως οι Μορμόνοι με κάποιο τρόπο πιστεύουν οτι ο Χριστός είναι Αμερικάνος (ή κάτι τέτοιο) έτσι και οι δικοί μας πιστε΄τουν οτι συνδέονται με τους αρχαίους με κάποιο ειδικό και μοναδικό τρόπο που τους κάνει ξεχωριστούς. Αυτό μάλλον συνεβαινε πάντα στην οικοδόμηση οποιουδήποτε δόγματος πχ οι Εβραίοι πιστεύουν οτι είναι ο περιούσιος λαός του Θεού ή οι μουσουλμάνοι οτι αποτελούν το τελευταίο και καλύτερο update, κοκ. Βασικό συστατικό δηλαδή κάθε επιτυχημένου δόγματους η καλλιέργεια της πίστης μιας κάποιας υπεροχής έναντι των άλλων. Supremacy ideology. Είναι στην ανθρωπινη φύση ο αγώνας για υπεροχή (στην Ανατολή πάντως την έχουν δει και αλλιώς τη δουλειά).


    Το Obamacare πιθανότατα δεν έχει μελλον έτσι και αλλιώς, το έλλειμμα των ΗΠΑ είναι συγκλονιστικό κάθε χρόνο. Το χρέος τους ακόμα πιο συγκλονιστικό. Αυτά αποτελούν πιέσεις εναντίον ενός κράτους πρόνοιας έτσι και αλλιώς, ακόμα και για μια χώρα που έχει μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα παγκοσμίως στο συνάλλαγμα της.



    (1) http://www.policymic.com/articles/31164/47-of-american-christians-believe-jesus-will-probably-return-within-40-years

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχεις, αλλά είναι θέμα είναι ότι στην Ευρώπη δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ. Ο κάθε πρόεδρος οφείλει να σεβαστεί την τοπική κοινωνία εκεί και τοποθετεί σε καίριες θέσεις αυτό που λέγεται adequate personality. Κάποιον δηλαδή που να ισορροπεί ανάμεσα στα θέλω της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και στα πιστεύω των τοπικών κοινωνιών.

      Επειδή το σύνταγμα των ΗΠΑ δεν έχει επίσημη θρησκεία το ζήτημα του religous identity έχει μεταφερθεί στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό δημιουργεί φαινόμενα όπως των Μορμόνων και διάφορων Νοτίων Ευαγγελιστών. O Rogers Brubaker έχει κάνει μια τεράστια μελέτη για τη διαφορά του religious & linguistic identity ( http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-8129.2011.00486.x/abstract) που αξίζει να δείτε.

      Το supremacy πάντως σχετίζεται άμεσα με την έννοια της απόλυτης αλήθειας που πρεσβεύει κάθε δόγμα. Σε απλά ελληνικά 'Είμαστε οι καλύτεροι και οι ευνοημένοι γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας'.

      Για τα δίδυμα ελλείμματα των ΗΠΑ και το πώς επηρεάζουν τις διάφορες πολιτικές καλύτερα να ασχοληθούμε σε ένα άλλο Post. Είναι πολύ μεγάλο θέμα. Θα πω απλώς ότι προβλέπεται μια άνοδος της φορολογίας κατά 1% στα υψηλά εισοδήματα, και εδώ εδραζόταν η μεγάλη αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων. Αλλά όσο το δολλάριο είναι το αναγνωρισμένο παγκόσμιο μέτρο στη διεθνή συναλλαγματική οικονομία, οι ΗΠΑ μπορούν να παίζουν με αυτό το εργαλείο για να ρυθμίζουν το εξωτερικό τους ισοζύγιο.

      Διαγραφή
    2. Επίσης το να σου χρωστάνε αι ΗΠΑ είναι σα να σου χρωστάει ο αρχηγός της Καμόρα. Αν κανεις πως τα ζητάς έτσι και δεν φιλοτιμηθεί να στα δώσει, θα βρεθείς με ιταλικά τσιμεντένια παπουτσάκια εις τον βυθον της θαλάσσης. Ή με Τόμαχωκ να κάνουν εγχειρήσεις εκεί που σε πονάει.

      Διαγραφή
  8. Έλα ρε Λύκε, καλως ήρθες από τον διαλογισμό στην στέπα! Ο Κόλλινς είναι τρελή κέντα ανθρώπου, τόσο ιδιάζουσα που σχεδόν τον ξεχνάω, τόσο αντιδιαμετρικά αντίθετα στοιχεία που φαίνετια ότι συνταιριάζει.
    Στις ΗΠΑ πέρασα δύο βδομάδες στην Heartland of the Country, Βόρεια-Νότια Ντακότα, ευτυχώς οι οικοδεσπότες μου ήταν οι κοσμοπολίτες της περιοχής. Το τι είδα και άκουσα περί αντιλήψεων και πεποιθήσεων με άφηναν άφωνο, απλά δεν θέλω να σκεφτώ τι παίζει στα μισσισίπια και τις αλαμπάμες. Φύγαν από την ευρώπη οι πιο φτωχοί και λιγότερο ευνοήμένοι από παιδεία για το αμέρικα, και η προσκόληση σε παραδόσεις και δοξασίες ήταν θέμα επιβίωσης. Κάτι σαν τους Έλληνες, κάπως σαν όλους του μετανάστες. Αλλά κάποιοι από δαύτους ρε αδερφάκι μου άφησαν να περάσουν 200 χρόνια για να μείνουν εκεί που ήταν και μήπως πήγαν και πίσω κιόλας. Στην ενδοχώρα βρέθηκα σε χωριό εποίκων που καλά καλά δεν ξέραν αγγλικά αλλά μιλούσαν μεταξύ τους γερμανικά. Με πήγαν για αξιοθέατο και μα τον Τουτάτη, θά χω να το λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σας βρήκα.
      Τώρα μετά το διαλογισμό στη στέπα έχω εισέλθει σε νέα φάση. Παίζω video games και πίνω ηδύποτα.
      Δεν ταιριάζει σαν συνδυασμός το ξέρω, αλλα δεν πειράζει.

      Διαγραφή
    2. Video games: Το καλύτερο που έχω παίξει τα 2 τελευταία χρόνια είναι τα Witcher. Skyrim αν είσαι fan του είδους και το Mass Effect 3. Αν δεν έχεις χρόνο ΜΗΝ πάρεις το νέο Total War. Θα σε χάσουν όχι μόνο τα blogs, αλλά και ο κόσμος όλος. Αλλά ηδύποτα ρε φίλε; Ήμαρτον δηλαδή! Το gaming πάει με Α) wiskey, B) vodka, Γ) τσίπουρο και τα συναφή. Αλλιώς coca cola

      Διαγραφή
  9. Τα καλύτερα video games για εμένα θα είναι πάντα αυτα της amiga στα mid-ninetees.
    Καλύτερο όλων το Cannon Fodder!
    Τώρα παίζω προ, φίφα, nba live, mame (καμιά φορά) και κάτι άλλα απλά αλλά άκρως εθιστικά online, τύπου defend your base.
    Τα παιχνίδια που μου πρότεινες θα τα κοιταξω σε βίντεο στο youtube και θα δω αν μου κάνουν.
    Ηδύποτα που λες.. Είχα φτιάξει κάτι λικέρ το καλοκαίρι τα οποία όντως βγήκαν καλά.
    Τώρα σκεφτόμαστε με δύο φίλους να φτιάξουμε ένα βαρέλι μπύρα (για το καλοκαίρι!).
    Κανένα απο τα δύο δεν είναι δύσκολο, τα λικέρ δηλαδή σίγουρα όχι.
    Τα video games όντως πάνε με κόκα κόλα και πίτσα, ειδικά όταν μιλάμε για μαραθώνιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στα νεανικα μου χρονια που λογω οικονομικης στενοτητας οι παιχνιδομηχανες ηταν αγνωστο προιον ειχα μεινει στα κλασικα με το εικοσαρικο στη σχισμη και μετα 2 ωρες να παρακολουθουμε αυτους που ειχαν λεφτα.

      τωρα στα τελευταια παιζω μονο παιχνιδια με αυτοκινητα. colin mcrae 2 σε PS1, κατα τη γνωμη μου ο καλυτερος προσομοιωτης αγωνιστικης οδηγησης ever. βεβαια λογω γραφικων οι σημερινοι πιτσιρικαδες το αντιμετοπιζουν σαν καρο με βοδια.

      Διαγραφή
    2. Άσε ρε λύκε, έχω 4 τόνους κρασί στο κελάρι και μισό ρακή στην Κρήτη και εγώ είμαι στην Αγγλία. Ας τα διάολα! Πάντως τα liquers φτιάχνονται όντως εύκολα, υπομονή να χεις μόνο.

      Kots απάντησα παρακάτω.

      Διαγραφή
  10. Ωραίο διάλογο έχετε ανοίξει εδώ πέρα παίδες! Είχα καιρό να μπω και έπαθα την πλάκα μου από τον αριθμό των σχολίων. Επειδή τέθηκαν πολλά θέματα, θα προσπαθήσω να σχολιάσω - με την άδεια του οικοδεσπότη πάντα - όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερα. Πάμε λοιπόν:

    1. Η δική μου ιστορία είναι μάλλον βαρετή: βαφτίστηκα Ορθόδοξος, μεγάλωσα Ορθόδοξος, παραμένω Ορθόδοξος. Πρέπει να είμαι ο μόνος θρησκευόμενος στο blog και η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι λίγη μοναξιά εδώ μέσα :) Έχω μελετήσει την ιστορία του Χριστιανισμού, τα απόκρυφα και τα Γνωστικά Ευαγγέλια, τον Τεκτονισμό, καθώς και το Ισλάμ.

    2. Στο επίπεδο της εμπειρίας, δηλαδή των λογικών/φυσικών αποδείξεων, καμιά από τις δυο πλευρές (άθεοι, θρησκευόμενοι) δεν γνωρίζει πέραν πάσης αμφιβολίας για την ύπαρξη ή μη του Θεού. Από κει και πέρα, καθένας επιλέγει προς ποια κατεύθυνση θα πιστέψει: ο μεν θρήσκος προς την ύπαρξη, ο δε άθεος προς την ανυπαρξία. Ο Αταραξίας βρίσκεται κάπου στη μέση :) Η πίστη λοιπόν ξεκινά εκεί που σταματά η γνώση.

    3. Από τα προτεσταντικά παρακλάδια της Αμερικής, αυτά που βάζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επιστημονική πρόοδο είναι εκείνα που, με όχημά τους το Discovery Institute, προσπαθούν να περάσουν στα σχολεία τον Ευφυή Σχεδιασμό και τον Δημιουργισμό ως θεωρίες ισότιμες με αυτήν της Εξέλιξης του Δαρβίνου - που για τους περισσότερους από μας που κατοικούμε στην Ευρώπη έχει πάψει να είναι θεωρία εδώ και δεκαετίες: πλέον μιλάμε για γεγονός. Όταν λοιπόν έχεις π.χ. από τη μια μεριά τη ραδιοχρονολόγηση των όστων του δεινοσαύρου να σου λέει ότι αυτό το ζώο έζησε πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και απ' την άλλη τους λεγόμενους Young Earth Creationists να σου λένε ότι η Γη έχει ηλικία μόλις μερικών χιλιάδων ετών, τότε σαφώς υπάρχει πρόβλημα. Είναι ο φανατισμός για τον οποίο μιλάει ο Ramon και από τον οποίο το κράτος οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες.

    4. Συμφωνώ με τον Collins σε ό,τι αφορά την έρευνα για τα βλαστοκύτταρα. Οι επιστήμονες έχουν βρει τρόπους να αποσπούν τα αρχέγονα κύτταρα και από άλλα μέρη, όπως π.χ. το ομφαλοπλακουντιακό αίμα (το αίμα δηλαδή που βρίσκεται μέσα στον ομφάλιο λώρο). Δεν είναι ανάγκη να καταστραφεί το έμβρυο. Αρχέγονα κύτταρα βρίσκονται και στα νεογιλά δόντια, ακόμη και στο δέρμα. Επικροτώ λοιπόν την έρευνα για τα βλαστοκύτταρα, θα ήθελα όμως να υπάρχουν και συγκεκριμένα όρια. Να σημειώσω εδώ ότι η Καθολική Εκκλησία, από το λίγο που γνωρίζω τουλάχιστον, επιβάλλει το επιτίμιο της ακοινωνησίας σε ανθρώπους που θα εγκρίνουν ή θα πραγματοποιήσουν πειράματα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων. Στην Ελλάδα, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει συστήσει επιτροπή βιοηθικής που ασχολείται με τα συγκεκριμένα θέματα. Πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής είναι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο οποίος στο παρελθόν σπούδασε και δίδαξε σε Χάρβαρντ και MIT και εργάστηκε στη NASA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 5. Επειδή, παρά τις πεποιθήσεις της, βλέπω την παρέα πολύ "open-minded", θα παραθέσω ένα παλιό άρθρο της Pravda με μια επιστημονική έρευνα για την δύναμη της προσευχής, καθώς και της αλλαγής που συντελείται στο νερό με τον καθαγιασμό του. Αν βρείτε το χρόνο να το διαβάσετε, πιστεύω ότι θα σας φανεί ενδιαφέρον:

    http://english.pravda.ru/society/anomal/01-05-2008/105048-prayers-0/

    6. Αγαπημένος μου θρήσκος επιστήμονας είναι ο Ian Hutchinson, καθηγητής πυρηνικής επιστήμης και μηχανικής στο MIT:

    http://www.psfc.mit.edu/~hutch/

    Ομιλίες του μπορεί κανείς να βρει στο Youtube

    7. Αν το καινούριο Rome κάνει κακή διαχείριση του ελεύθερου χρόνου μας, τι να πει κανείς για το Skyrim ρε Ραμόν;! Τι είναι αυτό το πράγμα φίλε μου! Ξεκινάς για να κάνεις ένα quest σε ανεξερεύνητη περιοχή στην άλλη άκρη του χάρτη, και μέχρι να φτάσεις εκεί, έχει περάσει μια ώρα και έχεις στο μεταξύ καθαρίσει όλες τις συμμορίες και το μισό ζωικό βασίλειο της επαρχίας :) Χώρια τους δράκους που, έτσι και σε εντοπίσουν, τους «σέρνεις» μετά μαζί σου μέχρι να τους σκοτώσεις. Και, φυσικά, μόλις φτάσεις εκεί, σε στέλνουν πίσω να κάνεις κάτι άλλο, λες και είσαι το παιδί για όλες τις δουλειές. Δεν έχει και fast travel με τους εχθρούς κοντά, άσ' τα να πάνε! Πρόκειται όμως για ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ! Το αγόρασα απ' το Steam πριν λίγο καιρό και...κόλλησα! Από τα όσα έχω δει μέχρι στιγμής, μου έχουν αρέσει πολύ τα daedric quests, το quest της dark brotherhood, καθώς και οι αποστολές των Stormcloaks (Ποιος αυτοκράτορας ρε;! Viva la revolucion!). Πάντως, επειδή ως διαχειριστής ενημερωτικού site ψάχνω πιο πολύ για χαλάρωση στο τέλος της μέρας, προτού ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο, παίρνω πρώτα μια δόση από το παλιό καλό Unreal Tournament 3: η αποθέωση της mindless action :) Μετά έρχονται τα υπόλοιπα :)

    8. Σχετικά με τα ποδοσφαιρικά: κάντε μου ρε παιδιά μια πρόβλεψη για την Τσέλσι. Θα πάρουμε κανένα τρόπαιο φέτος ή από του χρόνου;

    Συγγνώμη σε όλους για το πρήξιμο!

    Y.Γ. Επειδή Ραμόν ανέφερες το Witcher: Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ομπάμα στην Πολωνία το 2011, ο πρωθυπουργός της χώρας, Donald Tusk, του έκανε δώρο - ανάμεσα σε άλλα - την Collector's Edition του Witcher 2!!!

    http://kotaku.com/5806531/poland-gives-president-obama-the-witcher-2s-collectors-edition

    Αυτά είναι δώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Dayton είπα ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους πιστούς, με τους φανατικούς έχω. Οποιοσδήποτε αντλεί δύναμη από την πίστη του έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να το κάνει. Όμως η πίστη είναι προσωπικό πράγμα. Αντίθετα με το δόγμα που είναι ο οδικός χάρτης της και την εκκλησία που είναι η θεσμοθετημένη έκφρασή της και έχει ίδια συμφέροντα. Επαναλαμβάνω, δε με ενοχλούν οι πιστοί, διαφορετικοί άνθρωποι μελετώντας τα ίδια κείμενα καταλήγουν σε διαφορετικές ερμηνείες και συμπεράσματα. Όμως επειδή έχω τη δική μου άποψη απαιτώ να σέβονται και αυτοί με τη σειρά τους τον αγνωστικισμό μου.

    Το καλύτερο που έχω ακούσει είναι ότι είμαι σατανιστής. Ακούω και rock & metal και έδενε το γλυκό. Άντε τώρα να εξηγήσεις στον άλλο ότι δε γίνεται να μην πιστεύεις στο Θεό και να είσαι σατανιστής. Πιστεύεις, αλλά συντάσσεσαι με την άλλη μπάντα. Ο σατανιστής πιστεύει ότι ο Θεός υπάρχει και είναι εχθρός του. Εγώ δεν πιστεύω στην ύπαρξη ούτε αγγέλων, ούτε διαβόλων, με εξαίρεση εκείνων της Ταζμανίας. That's all folks.

    Το θεμελιώδες είναι οι απόψεις των άλλων να είναι ΣΕΒΑΣΤΕΣ. Όχι όλες όμως ε. Και μιλάω για κάτι ζωσμένους με εκρηκτικά που λέγαμε παραπάνω.

    Για να εξηγήσω τη σχέση μου με το Gaming χρειάζομαι διδακτορική διατριβή. Θα πω μόνο τα εξής λίγα:

    1. Την 1η μου παιχνιδομηχανή την απέκτησα στα 7 μου επειδή είχα σπάσει το χέρι μου και στις 45 μέρες που έμεινε στο γύψο έπρεπε να βρω απασχόληση για να μην πάθω αγκύλωση. Μετά ακολούθησε η καταστροφή.

    2. Έχω αδυναμία στα κλασσικά παιχνίδια που βρίσκεις στο internet για να κατεβάσεις δωρεάν όπως Super Mario, Sonic, Zelda κτλ. Μετά κόλλησα με τα strategy και τελικά το σπούδασα το αντικείμενο. Φαντάσου επιρροή!

    3. Εκεί που γονάτισα ήταν με τα RPG. Ξεκίνησα τη σειρά Elder Scrolls, Dayton, από το Morrowind. Μετά με το Oblivion έπαθα μεγάλη πλάκα. Φαντάσου ότι ακόμα το παίζω αραιά και που γιατί το Laptop Που έχω στην Αγγλία δεν τραβάει το Skyrim και δεν μπορώ να καβατζώνω συνεχώς εκείνο της συμβίας. Αυτή παίζει αστυνομικά και FM στο οποίο οφείλω να παραδεχτώ ότι τα πάει αντικειμενικά καλά, χωρίς να υπολογίζω τη μεταβλητή γυναίκα.

    4. Τους υπόλοιπους τίτλους όπως Shoot 'em up, fighting, etc τους παράτησα γιατί α)βαριέμαι, β) ο 5 χρόνια μικρότερος αδερφός μου με ξέσκιζε κανονικά και μου αποδείκνυε ότι δεν το είχα και τόσο.

    5. Το Witcher είναι 1 κατηγορία μόνο του. Παιχνίδι που οι επιλογές σου αλλάζουν την ιστορία (μη γραμμική πλοκή) είναι πρωτοπορία και είναι και πολύ adult, αλλά δε θα γίνω σποϊλεράς.

    ΥΓ. Ξέρετε ότι κάθε άποψη είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να τεκμηριώνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ramón εγω το χειροτερο (περισσοτερο αστειο) που ακουσα ηταν απ τον παππου μου. μου ειπε "τουρκος εισαι?". εχει ενδιαφερον ο τροπος σκεψης του παλιου ανθρωπου που εχει το θρησκευμα με την εθνικοτητα σχεδον ταυτοσημα.

      James η γνωμη μου για την τσελσι ειναι οτι δεν εχω ιδεα τι μπορει να κανει φετος. ειμαι λιβερπουλ αλλα το προτζεκτ της τσελσι εχει πολυ ενδιαφερον και την παρακολουθω. εχει παρει παιχταραδες σε μικρες ηλικιες και σιγουρα εχει ομαδα με προοπτικη πενταετιας. τωρα μαλιστα με προπονητη που δεν επιδεχεται αμφισβητηση (ματα στον παγκο και δεν κουνιεται φυλλο) σιγουρα εχει τις πιθανοτητες με το μερος της. για φετος δεν πιστευα οτι θα ειναι ετοιμη για τιτλο αλλα δεν περιμενα τοσο κακη τη σιτυ. αρα συνυπολογιζοντας την ασταθεια (τα προυγουμενα χρονια) της αρσεναλ και την ελλειψη εμπειριας πρωταθλητισμου της λιβερπουλαρας σου δινω ακριβως τις ιδιες πιθανοτητες με σιτυ. περιμενω να δω την αρσεναλ και την επιβεβαιωση της υπαρξης του θεου γιατι μονο με θαυμα θα το σηκωσει η λιβερπουλ.

      Διαγραφή
    2. Ελάχιστη επαφή με τα "ηλεκτρονικα". Street fighter με κέρμα στο καφενείο του χωριού, αναγκαστικά υπό τον πλήρη έλεγχο τόσων ματιών, με μία ερώτηση ξέραν οι γονείς μου αν και πόσο έπαιξα, θες τα λεφτά, θες το ένα, θες το άλλο, αξιωθήκαμε μετά από επιμονή να πάρω υπολoγιστή(ρα) στα 20 μου και τα μόνα που έπαιξα ποτε ήταν τα lemmings και το commandos. Ά, και need for speed που το έμαθα σε ένα απόγευμα και για επόμενο καμμένο σκ παίζαμε πρωτάθλημα, όταν έξω διαδραματιζόταν το καρναβάλι της Πάτρας. Τελειωμένη περίπτωση. Δεν είναι ακριβως παιχνίδι αλλά κάτι εποχές πριν δέκα χρόνια διέπρεψα στην Utopia. Ξωτικό-μάγος, "world leader" στην συλλογή πόντων "τιμής". Αυτά τα ελάχιστα.

      Διαγραφή
    3. pac-man,street fighter, shinobi, bubble bubble εφαγαν ολο το παιδικο χαρτζιληκι και πιο μεγαλος ΝΒΑ JAM.

      απ τα 23 και μετα που πηρα υπολογιστη, και λογω προτερου ανεντιμου βιου με μεγαλους εθισμους στα ηλεκτρονικα, αποφασισα συνειδητα να μην αγγιξω RPG και FootballManager γιατι υπηρχε σοβαρος κινδυνος να μην ξαναβγω απ το σπιτι. ετσι το 'ριξα σε colin mcrae, grand turismo και need for speed.

      Διαγραφή
  13. Gazzetta alternative το κάναμε. Αλλά χρωστάω την άποψή μου για την Chelsea στο Dayton. Θα το πιάσω από εκεί που το άφησε ο Kots. Υπάρχουν 2 τρόποι να το δεις:

    Α) Πόσο καλή θα είναι η ίδια
    Β) Πόσο καλά θα πάνε οι άλλοι

    Ξεκινάω από το Α. Έχει 1 από τις καλύτερες μεσο-επιθετικές γραμμές στον κόσμο. Και όσο και αν τον βρίζεται ο Torres έχει γύρω στα 25 γκολ τη σαιζόν και ο Eto'o περίπου άλλα τόσα (για όλες τις διοργανώσεις μιλάω). Έτσι μπροστά είναι φουλ. Κέντρο αν ο γέρο-Lampard δε βγάλει πάνω από 50 παιχνίδια υπάρχει θέμα σοβαρό. Οι άλλοι δεν. Άμυνα υπάρχουν καλές πρώτες επιλογές και μέτριες δεύτερες, αλλά την παλεύει.

    Το ζήτημα είναι για μένα ότι ο Mourinho προσπαθεί να παίξει κάτι που ο ίδιος δε γνωρίζει καλά. Όσο και αν δεν το παραδέχεται η Ισπανία άλλαξε κάτι μέσα στο κεφάλι του. Κατάλαβε ότι σήμερα τους τίτλους τους κερδίζουν οι ομάδες που αποδίδουν καλά στην επίθεση. Δες ακόμα και η στιβαρή περυσινή Bayern με πόσα γκολ φόρτωνε τους αντιπάλους της. Και ο ίδιος ψάχνεται ακόμα να βρει την ισορροπία. Αν το Μάρτη είναι μέχρι 5 πόντους πίσω από την κορυφή μπορεί και να το πάρει.

    Για το Β. Βλέπω ανέλπιστα καλή την Arsenal, αλλά η συγκεκριμένη ομάδα έχει κλατάρει πολλές φορές μετά τα Χριστούγεννα, οπότε θα την κρίνουμε κατά Φλεβάρη μεριά. Η Man. Utd είναι μπερδεμένη και θα μείνει πίσω. Η Tottenham έχει το υλικό, αλλά νομίζω ότι θα τρομοκρατηθεί αν βρεθεί ψηλά. Δεν έχει ούτε την παράδοση, ούτε τον winner προπονητή. Η Liverpool είναι σοβαρή και τη βλέπω να παίρνει γύρω στους 78 με 80 βαθμούς. Δεν ξέρω αν θα της φτάσουν για κάτι παραπάνω από 4άδα, διότι το βασικό της πρόβλημα είναι το πολύ κοντό ρόστερ.

    Και φτάνω στο ζουμί, Man. City. Για μένα ήταν και παραμένει το μεγάλο φαβορί. Έχει το πιο πλήρες ρόστερ, πλέον με κανονικό προπονητή. Αν μάθει να κερδίζει και εκτός έδρας θα χάσει το πρωτάθλημα μόνο αν δώσει μεγάλο βάρος στην Ευρώπη.

    Όσο για Ch.L. οι 2 Γερμανοί και οι 2 Ισπανοί δεν παίζονται από καμιά Αγγλική ομάδα τώρα. Το Μάρτη το ξανασυζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. kot s και Ramon, ευχαριστώ για τις εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία της Τσέλσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή